Ogród w sercu Borów - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów - cz. 2

Post »

Witam :wit
Przemku, nasze gołębie pocztowe mieszkają w takim gołębniku
Obrazek

W okresie zimy nie są wypuszczane na obloty, świat wokół oglądają z wolier
Obrazek
Przemku, nie gniewaj się, ale zwrócę Ci uwagę - hodowcy mówią "gołębie" nie "gołąbki" (te drugie to w kapuście ;:306,) Mam nadzieję, że nie uraziłam Cię, wiem, że wiele osób tak właśnie mówi, ja też kiedyś tak mówiłam.

Iwonko, u nas dorosłe koty (a są 2 szt.) nie robią nic naszym skrzydlatym, czyli kaczkom i gołębiom. Mam nadzieję, że młody kotek też będzie taki grzeczny bo wychował się nad stawem w jednej z kaczych budek, tam go jego mama ukryła.

Iguniu, słoneczko już czasami ładnie przygrzewa przez szyby, więc pewnie niebawem niecierpek dostanie pączki. Dziękuję za zdjęcie Calirhoe involucrata, teraz już wiem jak wygląda.
Pozdrawiam
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uleńko cudny zwierzyniec u ciebie:).

Klonik wspaniały ma kolor.
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patrycjo, witaj
To nie wszystko, jeszcze są różne papugi, kanarki, zeberki, gołębie ozdobne, 3 kurki i 1 kogucik, 2 psy i cała gromada wróbli i sikorek, które też są systematyczne karmione. Fajnie jest żyć wśród roślin i zwierząt, ale i jedne i drugie wymaga sporo pracy. Przy zwierzętach to trzeba chodzić każdego dnia, teraz szczególnie, jak jest zimno. Zwierzętami to zajmuje się mąż, jak wracam z pracy, to już wszystko ma zrobione, ja tylko pomagam i zastępuję jak wyjeżdża, pracy jest sporo, ale i też dużo radości.
Klonik w rzeczywistości ma bardziej ciemn różowy kolor, ale teraz zimą to cieszy każdy kwiatek. Za tydzień będę siać nasionka pelargonii, trzeba już zacząć nowy sezon ;:306
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ula!
Ale ten gołębnik jest bardzo profesjonalny!
Gdzie Ty mieszkasz? Czy ogród udostępniasz do zwiedzania? Bo to wszystko nie jest amatorskie?
Bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Iwonko - zanim Ci odpowie na Twoje pytania Ulka - powiem , że jest bardzo profesjonalny . Nawet przed bramą jest tabliczka witająca gości . Byłam , widziałam - wart zobaczenia / zwiedzenia ;:138 . Sami Gospodarze - mili , gościnni , kompetentni , a przy tym bardzo skromni ;:108 . Ogród - w każdym miejscu przemyślany - ciekawie poprowadzone kompozycje , aranżacje - aż miło w nim przebywać :heja .
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Kurczę, tylko daleko.
Jak będe blisko, to z pewnościa zaglądnę.
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iguniu, dziękuję za tak miłe słowa pod naszym adresem, kochana w ogrodzie naszym - to tak jak w każdym innym, zawsze jest coś do zrobienia, każdego roku coś się zmienia, jednym się podoba, innym mniej, bo za dużo roślin albo coś innego. Mnie się podoba u Ciebie, u innych. Ale raz jeszcze bardzo Ci dziękuję ;:196

Iwonko, oczywiście zapraszam, miło będzie Cię gościć u nas, jeśli będziesz miała okazję być w pobliżu, to proszę tylko o informację, abyś zastała mnie w domu. Nasz ogród nie jest duży, ale gości, zwłaszcza takich, którzy podzielają nasze pasje, to miło nam powitać.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich odwiedzających
U nas dzisiaj był piękny, słoneczny dzień, ale bardzo chłodny. Czytam w niektórych wątkach, że już nowy sezon rozpoczęty, myślę że i ja dzisiaj rozpoczęłam sezon :heja - wysiałam nasiona kilku odmian pelargonie z własnych nasion, teraz tylko czekać na pierwsze kiełkowanie nasionek, a potem na kwiaty.

Widać, że niektóre nasionka już same się oddzieliły, czasami są aż 4 szt. w takim jednym nasienniku, czasami tylko jedno dobre nasionko

Obrazek

Obrazek

Ta pelargonia jest z moich nasion, nie powtórzyła cech matki - "Hot Coral"

Obrazek

Małe kwiatuszki begonii heracleifolia też cieszą
Obrazek
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Ula piękne, szkoda że begonie nie pachną ;:224 :wit
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Ulka życzę udanych siewów pelargoniowych może uda ci się stworzyć piękną siewkę. ;:333 . Ja jak na razie wysiałem begonię stale kwitnącą. Wschody imponujące. Ciekawe co z tego będzie. Już nie można się doczekać wiosny a kiedy ona przyjdzie człowiek nie wie w co uderzyć i zazwyczaj podwójnie się męczę. Po zimie zawsze brzuszek urośnie :;230 . Pozdrowianka dla ciebie i rodzinki. Ciekawe czy Terenia wysiewa już pomidorki? ;:7
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit
Patrycjo, masz rację, szkoda że kwiaty begonii nie pachną, można chyba też powiedzieć, że u poszczególnych odmian są do siebie podobne kształtem. Ale i tak cieszą, nawet jak małe, bo o tej porze roku niewiele roślin obdarza nas widokiem swoich kwiatów, ale już niedługo wiosna i znowu zacznie się wokół robić zielono i kolorowo.

Przemku, jak będą jakieś ciekawe kwiaty u siewek to pokaże, ale to za kilka miesięcy - pod warunkiem że nasionka skiełkują. Masz już siewki begonii stale kwitnącej, czy trzeba ją tak wcześnie wysiewać ?, Przemku, na wysiew pomidorków to jeszcze zbyt wcześnie, bo one szybko wschodzą, a to sporo jeszcze czasu do wysadzania pod tunel, czy na grządkę. Do tego czasu zbytnio by się "wyciągnęły". Ja zawsze siałam ok połowy marca, ale każdy może mieć inne doświadczenia w tym temacie.
Również pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Cześć Ulka jak wschody pelargonii? Wykiełkowały? Mogą wyjść ciekawe kolorki. Ja kiedyś wysiałem kupne nasiona pelargonii czerwonej kaskadowej a wyszły jedne różowe drugie z odcieniem fioletu.
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Uleńko śliczna ta begonia :)
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku, witaj
pelargonie siałam 23 stycznia, pierwsze nasionka zaczęły pokazywać się 5 lutego, kiełkowanie nie jest równe, z jednej odmiany np. pierwsze 5 lutego a potem następne, nawet wczoraj zauważyłam, że kolejne nasionko chce żyć. Z 4 odmian nie wzeszły wcale (jak na razie) w tym nasiona, które zostały przemrożone, bo leżały na półce, na zewnątrz. Też siałam nasionka kupione, miały być fioletowe, a wyszły różowe. To błędne oznakowanie torebek zniechęca, bo ja już nie kupię, a ze swoich to faktycznie może być coś ciekawego. W listopadzie wsadziłam jedno nasionko do doniczki z begonią, nie opisałam, bo to takie NN znalezione koło doniczek i już ma ok. 7 cm. i widać, że listki postrzępione więc będzie jakaś z gatunku "stellar". Jak zakwitna, chociaż to daleka droga, to pokażę.

Anetko, witaj
jeśli podoba Ci się ta begonia, to postaram się podzielić i przy okazji podesłać. Pod koniec tygodnia ma być cieplej, będę coś przesadzać, na pewno pelargonie, jak się da to i tę begonię przesadzę
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie
właśnie wróciłam z GARDENII, nic tak nie poprawia nastroju jak takie widoki
Obrazek