Minibotanik Jacka cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.9

Post »

Śliczne dalie :)
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku tak dawno mnie u Ciebie nie było :shock: i z letniego krajobrazu wpadłam w jesienny a do jesieni przecież jeszcze dwa tygodnie ;:oj
Dalie piękne wszystkie ale dla mnie pomponiki są najsłodsze :tan
Dzielżany rozświetlają nam wszystkie zakątki w ogrodzie ;:3 bordowy jest piękny ;:215
Jeżyki urocze a domowy pupil traktowany po królewsku tak jak moje psiaki ;:306
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj same słoneczka się pokazały......od razu buzia sama się uśmiecha na ich widok.
A ja mam dla Ciebie niespodziankę.......liliową. :uszy
Jak zobaczyłam to mnie zaszokowało, sam zobacz.

Obrazek

To ta twoja tygryska. ;:202
I co ja mam teraz z nią zrobić. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Kolejna seria dalii i prawie każda ma w sobie to coś. Odmiana Snowf Lake swym wyglądem przypomina mi kryzy w strojach z dawnych epok ... dekoracja niepraktyczna ale w tamtych czasach obowiązkowa w określonych sferach.... :D
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Białe dalie są najcudniejsze z całej kolekcji - to moje zdanie.
Jak byś dzielił i by Ci zbywało pamiętaj o mnie :oops:
Moja biała i Twoja frędzelkowa to ta sama :D
Dzielżany piękne i oczywiście najciemniejszy naaj....Nasz ciemny może się schować.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dorotko, dziękuję 8-) Ogród i dla mnie jest nieustannym źródłem radości ;:3
Dziś dalie w kolorze czerwieni:
Rozpocznę od takiego maleńkiego kwiatuszka wielkości okręgu, jaki powstaje po złączeniu opuszkami kciuka i palca wskazującego :wink:
To jakaś pomyłka kapersowa ale została, bo kolor mi odpowiada i kwitnie od początku lipca:
Obrazek

Miłko, też myślę, że to 'Marc Hardwick' i już podpisałem.
'Kenemerland' - wyjątkowo plenna i obficie kwitnący kaktus. Chociaż mam ją od czterech lat - ani trochę mi się nie znudził.
Chciałbym zobaczyć jednokolorową rabatę daliową - to może się przekonam. Na razie nie widziałem natomiast losowo sadzone liliowce lub irysy czasem stykały się tymi samymi kolorami i było to na niekorzyść każdej z odmian. Co innego wielogatunkowe rabaty w jednym kolorze. Te robią na mnie wrażenie!
Tak, sadzenie zgodnie z wysokością to podstawa, choć dalie potrafią zaskakiwać i być dużo niższe bądź wyższe niż powinny. Ale to już każdy z nas przerabiał 8-)
Cynobrowa dalia dzięki Tobie ma nazwę. Tu w ujęciu mojego znajomego (rzadko mi się zdarza robić zdjęcia pod skosem)
Obrazek

Lanceto, nie było tak źle; pospacerowałem po Twoim ogrodzie, tylko nie mogłem się wpisać :( Ale Twoje nowe siedlisko - piękne!
Tak, to 'Marc Hardwick' ;:108
Dla Ciebie dalia ze "złotym rombem" jak to ładnie ujął p. Stanisław w katalogu ;:173
Obrazek

Beatko, cieszę się,ze zimowity nie zawiodły i że podobają Ci się moje kwiaty :D To dla Ciebie taka bardzo MOJA dalia, czyli tegoroczna sadzonka zielna:
Obrazek

Hypnosa, dziękuję za wielki entuzjazm daliowy! ;:333 Nie wiem, czy powinienem go schłodzić wyliczaniem problemów, jakie jednak związane są z uprawą dalii ;:224 Nie! Bardzo podoba mi się Twój entuzjazm i niech tak zostanie - dalie to bezproblemowe rośliny! :wink:
To dla Ciebie jedna z moich weteranek (jest ze mną od siedmiu lat):
Obrazek

Bartoszu, zgadzam się z Tobą ;:136
Te pojedyncze z nasion też piękne i uwielbiane przez pszczoły:
Obrazek

Basiu dziękuję :)
Ta odmiana z czerwonej w trakcie rozwijania robi się częściowo żółta. Moja znajoma nazywa takie dalie jak ta "talerzową", bo średnica kwiatu jak talerz:
Obrazek

Witaj Marysiu! Mi też zawieruszył się gdzieś Twój wątek i muszę go odnaleźć.
Dalie czy dzielżany to kwiaty zarówno letnie jak i jesienne. Jeszcze tych typowo jesiennych nie pokazuję 8-)
Pomponowa czerwona już była to dla Ciebie inna, która podobnie jak poprzednia z czerwonej robi się żółto-czerwona (i ciągle bez nazwy :( ):
Obrazek

Grażynko, tygryska poczuła świeżą ziemię pewnie więcej wilgoci niż miała do tej pory to i zachciało jej się rosnąć 8-) Zostaw tę sprawę naturze ale lilia powinna spokojnie odbić nowym pędem wiosną, bo ten oczywiście zmarznie.
Dla Ciebie psikus jednej odmiany - kwiat cały buraczkowy (w tle prawidłowe kolory)
Obrazek

Krysiu, dokładnie - kryzy! I tak nazywałem dalie pomponowe i kuliste jak jeszcze się nie wgryzłem w temt dalii głębiej 8-)
Kiedyś noszono kryzy, dziś równie niepraktyczne kołnierzyki (chociaż od kurtki bywa praktyczny) i w każdej epoce sa jakieś niepraktyczne ale ładne dodatki :)
No i dalia od Ciebie, dzięki której powstała dzisiejsza seria ;:215 Dopiero teraz zakwitła:
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku dzięki daliom Twój późnoletni ogród jest niesamowicie bogaty i ukwiecony. Piękny po prostu. Dalie niesamowite, jak zawsze u Ciebie ogromna kolekcja, a ja jak zawsze, jestem pod wrażeniem :D
Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku piękne Ci one wszystkie ;:oj tylko nie wiem czy mój eM będzie nadal nimi zafascynowany i chętny przy nich do pracy ;:224 'Sombrero' ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku ta Twoja pomyłka rzeczywiście śliczna i kolor fajniutki, oj zaczynam się mocno zastanawiać nad daliami.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Jacku,dziękuję za miłe słowa pod adresem "siedliska",oj dzieje się dzieje,teraz w "robocie" klinkier elewacja i schody .Z "rombem" trafiłeś w 10-kę , dopiero teraz odkryłam,ze muszę posiąść ten rodzaj dalii :;230 ,a może do tego przyczyniła się Twoja artystyczna fotografia ;:215
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Przez wiele lat unikałam czerwieni bo jakoś w pierwszych latach nie pasowała mi. Kolor czerwony ubrania parzy mnie więc jakoś i wzrokiem podświadomie unikałam go.
Po próbach tworzenia rabat w jednym kolorze zapragnęłam głębokiej i takiej prawdziwej czerwieni .
Dalia Barbarossa spełniła moje oczekiwania - to było to czego chciałam.
Wiele lat temu ukłonem w stronę mojego ślubnego kibica piłki nożnej było posadzenie w 3 miejscach gdzie często siedzimy zestawu biało-czerwonego z dalii bo z nich najłatwiej i długo kwitną.
Wyjątkowo udany duet i od tamtej pory zawsze jedna aranżacja jest w narodowych barwach :D
Zauważyłeś,że Barbarossa ma płatki z połyskiem jakby aksamitu i trudno uchwycić jej rzeczywisty kolor bo robi się jakaś poświata ?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Psikus ładniejszy od odmiany ;:173 Ja nie lubię tych "paćkanych" ;:306
Wszystkie czerwone piękne! Niech Ci ładnie przyrastają! Zwłaszcza Red Fubuki i Red Majorette! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Podziwiam Cię Jacku... masz tyle roślin które trzeba wykopać na zimę... ja nie miałabym chęci do tego, aczkolwiek lubię dalie.
Twoje są piękne...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ach ten ognisty kolor przydaje się w tak ponure dni. ;:333
Cudowna Sombrero i ta bezimienna, także ta z psikusem. :D
Dość często spotykam u roślin taki nawrót genowy do roślin matecznych, nawet u liliowców się to zdarza.
Teoretycznie powinno się usuwać taki pęd, żeby nie wspierać wstecznych i silniejszych genów, ale czasem trudno oprzeć się urokowi takiego psikusa.
Uwielbiam też te puste dalie, zwłaszcza, że przysiadające na nich pszczoły dodają im uroku.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Agnieszko-Pell, ja też bardzo lubię białe dalie ale tak samo jak w każdym innym kolorze :lol: Czyli dobrze pamiętałem, że dalia 'Myama Fubuki' od Ciebie :)
Dzielżan 'Helena Red' rzeczywiście bardzo ciemny.
Dziś trochę odpoczynku od dalii, bo czekam na początek kolejnych kwitnień. Robię nowy szpaler płomyków. Początek dały najnowsze zdobycze:
Obrazek

Agnieszko-Agness, przedkaładam ten okres roku nad inne, jak już robi się wilgotniej i ogrody naprawdę obfitują w zieleń, kolory a także płody rolne. Nie mam w ogrodzie drzew więc i ogród wtedy nie jest taki płaski. A lato takie wakacyjne mam w Afryce na urlopie ;:3
Obrazek

Marysiu, to chyba będę musiał pogadać z Twoim eMem, bo dalie z racji ciężkiej pracy fizycznej (wykopywanie-noszenie-zakopywanie) to bardzo męskie zajęcie ;:108
Tak, 'Sombrero' bardzo udana. Jeszcze mam podobną 'Maxime' ale nie wiem, czy zdąży zakwitnąć.
Płomyk od Ciebie też już się pozbierał:
Obrazek

Dorotko, pomyłki w daliach bywają ciekawe i mnie to raczej nie denerwuje, bo każda dalia piękna!
Zastanawiaj się, a ja jeszcze trochę zmotywuję Cię fotkami. Ale daliowe będą później, bo dziś wklejam płomyki:
Obrazek

Lanceto, polecam gorąco 'Sombrero' albo 'Maxime', bo to piękne dalie z rombem.
Trzymam kciuki, by wszystkie prace wykończeniowe przebiegły pomyślnie :uszy
Obrazek

Krysiu, ja bardzo lubię czerwone dalie, tym bardziej, że jest to często bardzo intensywna czerwień. U odmiany 'Barbarossa' jest dodatkowo perłowy połysk. Aparat nie za bardzo sobie radzi z takimi ostrymi kolorami więc redukuję je, przyciemniając zdjęcie.
Jedna ze starszych odmian płomyka (ma drobniejsze kwiatki)
Obrazek

Miłko, ja lubię "paćkane" dalie i już kilka następnych upatrzyłem, np. 'Rybnik' :lol:
'Red Fubuki' świetnie się rozmnaża z sadzonek zielnych więc jak się przechowa - będzie dla Ciebie.
Tego płomyka nazywam "przedwojennym", bo to naprawdę stara odmiana o wąskich płatkach:
Obrazek

Gabrysiu i bez wykopywanych na zimę roślin masz dużo pracy na działce. Ja np. podziwiam pasjonatów róż; przy nich to dopiero harówa ;:202 Więc wolę dalie ;:170
Dwa lata temu pomagałem znajomej przesadzać płomyki i tym sposobem trafił do mnie kolejny:
Obrazek

Grażynko, u dalii dość często kolory płatków odbiegają od normy. I chyba to nie osłabia rośliny. Na daliach dwukolorowych co najmniej 50% kwiatów ma swoje warianty kolorystyczne i trzeba cierpliwie czekać na te prawidłowe, a cieszyć się ze wszystkich :D
Tak, pojedyncze dalie są jak najbardziej potrzebne, bo potrzebne są pszczoły!
Mój pierwszy płomyk o ozdobnych liściach:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”