McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

Michałku, ogólnie wygląda powiedziała bym przyzwoicie.
Pomidory w foliaku super ;:215 .
Zastosuj rady Błażeja i powinno być ok.

ps
poranna nawałnica nie wyrządziła Ci szkód?
U mnie na grządkach powaliła kilka krzaków pomidorów. Na szczęście bez złamań /tylko wiązania popuściły/.

pozdrawiam
Krystyna
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Michał! Co się łamiesz chłopie?! Co byś powiedział na to gdyby żona zostawiła bramkę otwartą do warzywniaka i owca z małą owieczką wykarczowałby niemal wszystko z ziemią? Też miało być tak pięknie. :wink:
Nie przejmuj się i z moich doświadczeń wynika jasno, że ogórasy u mnie podżera jakiś stwór (pomijając oczywiście kozę i owce), a mam ich niemal cały atlas zwierząt w ogródku. Koperek siałam 4 razy i wpadłam na pomysł posiania w kubeczkach po jogurtach gdzie rośnie przepięknie i przerósł ten w ziemi. Sałata siana 3 razy w ziemi i może ze trzy wyrosły, posiałam więc w miskach i mam dużo sałaty. Pod dyniowate i ogórki (wcześniej siane w kubeczkach) daję sporo nawozu od zwierząt, przysypuję ziemią i dopiero lądują ogórki. Pomidory mi w tym roku startowały paskudnie i tylko z aukcji były silne i zdrowe. O dziwo odżyły mizeroty i dorównują tym z aukcji. Wcześniej poobrywałam liście brzydkie i robiłam oprysk z czosnku chyba ze 3 razy. Podlewam też pokrzywą.

Tak więc drogi Michale jeszcze sezon ogrodniczy się nie skończył. Cukinia rośnie Ci pięknie, marchewka również, a widzisz u mnie marchewka brzydka i rezygnuję z niej całkowicie. To są bratki takie wysokie?
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Ahh, dziś się biorę za wyrywanie cebuli, której to nie zostało zbyt wiele. Ostatnio wziąłem i podwiązałem ogórki do sznurków. Tunel foliowy zawalił mi się dwa razy, ostatni raz wczoraj :D Ale generalnie to pomidorki ładnie rosną ^^ Muszem usunąć resztki groszku, niech na kompost idzie. Przyznaję, w ciągu ostatnich dni cukinia zaczęła wyglądać całkiem niczego sobie :)

Ok, ja się idem do pracy brać, wieczorkiem dodam zdjęcia :))

Krysiu, tak, to bratki :) Do dzisiaj mi kwitną :D Z własnego siewu, także wiesz :D
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

A oto mój ogródek tak na dzień dzisiejszy :D

Obrazek

Ogóreczki odmiany Tessa, niestety Skierniewicki nie dopisał, w przyszłym roku dam mu ostatnią szanse :D

Obrazek

Buraczki ;)

Obrazek

Marchew Kalina F1 (dobrze, że nie widzieliście jak tu nie było oplewione XDD )

Obrazek

A oto marchewka na tle tunelu foliowego :)

Obrazek

Pomidorki w tunelu foliowym

Obrazek

Moja tegoroczna duma, czyli fasola z orzełkiem. Rośnie naprawdę bardzo ładnie, ogólnie w tym miejscu w przyszłym roku prawdopodobnie posieję fasole ;)

Obrazek

Albo nie, zmieniam zdanie! To jest mój największy tegoroczny sukces i duma. Dlaczego, ktoś zapyta, przecież to zwykła cukinia! No fakt, zwykła, jednak po przejściach, dosłownie. W połowie maja spadła z jakiegoś jednego metra na ziemie, na liście. Straciła jeden z liścieni, miała złamanie wewnętrzne pędu w odcinku między korzeniami a pierwszymi liśćmi. Tylko dzięki szybkiej operacji udało się ją uratować. Następnie przez jakieś 10 dni miałem ją w pokoju, opiekowałem się nią. Aaa, miała zrobione także wkłucie centralne do pędu - jest to igła ze strzykawką. Takie coś służy do dostarczania wody bezpośrednio do konkretnej części rośliny ;)

Obrazek

No i tegoroczny zbiór cebuli. Nie wiem co ją zżarło, prawdopodobnie śmietka cebulanka, nie wiem, jak ktoś ma jakieś pomysły to można się podzielić :D
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Warzywka rosną bardzo ładnie, marchewkę bym z chęcią schrupała cukinia też ładna co z niej będziesz robić?
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Milciu :)A nie wiem jeszcze co z tej cukinii powstanie :D Chciałbym na jakieś przetwory ale to jak będzie kilka większych za jednym razem a nie jedna teraz za tydzień druga itd... :D
krysia67
200p
200p

Post »

Michałku, masz bardzo ładne uprawy ;:215 ,

I jeszcze jak pienie wypielęgnowane paznokcie /podejrzewam, że to Twoja dłoń trzyma marchewkę/

Obrazek

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Krysiu, dziękuję ;:196

Tak, moja :P Osobiście nie ogarniam ludzi, którzy niby myją ręce, a pod paluchami bród zostaje, fuuu xddd
ann33
200p
200p

Post »

Michał, podaję przepis na sałatkę z cukinią na zimę, sprawdzony i dobry:

Składniki:
- 2 duże cukinie
- niecały 1kg cebuli
- niecały 1kg marchwi
- 2 papryki
- 4 szklanki wody
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka octu
- 4 łyżki stołowe cukru
- 4 łyżki mieszanki suszonych warzyw z solą
- główka czosnku
- parę liści laurowych

Cukinie dokładnie szorujemy, przekrawamy wzdłuż na 4 części. Miękką część z nasionami odkrawamy a pozostałą cukinię kroimy w plasterki. Marchew kroimy w plasterki a cebulę w półksiężyce, papryczkę w paseczki. Pokrojoną cukinię należy posolić i odstawić na godzinę by sok obciekł. Następnie gotujemy składniki na marynatę z liśćmi laurowymi. Gdy marynata zacznie wrzeć dodajemy wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem czosnku i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy zmiażdżony czosnek i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gorące układamy w słoikach i zakręcamy. Gdy słoiki wystygną pasteryzujemy przez 7 minut.

Robiłam bez suszonych warzyw i było bardzo dobre. Cukinię nim pokroiłam w plasterki pociągnęłam końcówką noża wzdłuż co centymetr, dzięki czemu uzyskałam paseczki i każdy zastanawiał się co to jest.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

O, dziękuję Aniu ;:196 Na pewno wypróbujemy z mamą :D
ann33
200p
200p

Post »

Jak tam Michał w ogródku? U mnie ogórki rosną, pomidorki również, a i cukinie, dynie, kabaczki mają się świetnie. Cyklantera obrodziła pięknie:) Pozdrawiam!
krysia67
200p
200p

Post »

Michałku, co tam słychać w Twoim ogródku ?
Czekamy na sprawozdanie ;:65

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Cóż, ogródek żyje sobie swoim rytmem :D Oto fotorelacja :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cukinie

Obrazek

Marchewki, z których to jestem bardzo zadowolony :D ^^

Obrazek

Widok na buraczki i fasolę

Obrazek

Pomidorki (za niedługo będę zbierać) :)

Obrazek

Ogórki

Obrazek

Ohohoho, dużo było tej fasoli :P

Tak więc wszystko u mnie w porządku :)

Aham i jeszcze taka mała ciekawostka, mianowicie tak wygląda pierwsza brzoskwinia z własnego ogrodu ^^

Obrazek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

A to widzę, że ogórki masz sałatkowe :D (ja jakoś idę zawsze w typowe gruntowe).
Jak buraczki? przybierają na masie :roll: ?
I cukinie niczego sobie, w moich rejonach chyba wszystkie popadały co w słońcu rosły (jedynie moje żyją, dosiewane zaczynają owoce wiązać).
No i marchewki (jaka odmiana, średnio późna?), moje Amsterdamki do teraz maluchy mimo że to wiosenne warzywka (dopiero teraz zaczynają nabierać ciała).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Tak, Ginka, ogórki sałatkowe odmiany Tessa, po drugiej stronie grządki rośnie kilka Hermesów Skierniewickich. Bardzo poważnie zastanawiam się, czy w przyszłym roku jest jakikolwiek sens uprawy ogórków, ponieważ nie daje, jak dla mnie, oczekiwanych rezultatów.
Jeszcze muszę to przemyśleć :)
Tak, buraczki jak najbardziej, planuję wyrwać wszystkie za jednym razem i będziemy z mamą przetwory robić. Liczę na to, że z 6 kilo się zbierze. Myślę jednak, że do końca września posiedzą jeszcze w gruncie :D
Ja mam Kaline F1 i muszę przyznać, że uprawa na redlinach rzeczywiście sprawia, że korzenie mogą urosnąć większe. Może w przyszłym roku posieję Amsterdamki. Poza tym mam rządek Kaliny na tej części grządki, gdzie wcześniej rosnące marchewki miały porozdzielane korzenie, no wiesz o co chodzi. Wtedy moje podejrzenie padło na guzaka nicienia północnego, na szczęście przyczyną był obornik, który dałem zaraz na wiosnę ;) A próbę przeprowadzam, by sprawdzić, czy na wiosnę będę mógł tam przenieść marchewki, bo teraz rosną na jednym miejscu już drugi rok ;)
Jeśli chodzi o cukinie to rośnie ona w taki jakby półcieniu już drugi rok z rzędu. Jak dla mnie to może sobie tam rosnąć cały czas, ale ze względu na zmianowanie będę ją musiał przenieść, a nie chce bo po prostu dobrze tam rośnie. Zasięgnę jeszcze rady na forum. O, podobnie mam z marchewką :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”