Winorośle i winogrona cz. 3

Drzewa owocowe
Zablokowany
jarek1232
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sty 2014, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 3

Post »

Dziękuję Kapitanie:) przeczytałem uważnie ,niestety teoria od praktyki jest daleka .Niby wiem ale jak patrzę na moje krzewy to jednak okazuje się że nie wiem jak je przyciąć :oops: . Może mógłbyś rozrysować mi to tak jak ewie2019, byłbym szczerze zobowiązany.

Jarek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

jarek1232 pisze:Dziękuję Kapitanie:) przeczytałem uważnie ,niestety teoria od praktyki jest daleka .Niby wiem ale jak patrzę na moje krzewy to jednak okazuje się że nie wiem jak je przyciąć :oops: . Może mógłbyś rozrysować mi to tak jak ewie2019, byłbym szczerze zobowiązany.

Jarek
Najważniejsze to ocena łozy i wybranie tych łóz, które są odpowiednio grube, zdrowe i dobrze zdrewniałe. Kolejna sprawa to konieczność ograniczenia ilości drewna, więc wybieraj ramiona (to grube) na których masz najwięcej odpowiedniej łozy. Kiedy dokonasz wyborów to możesz to sobie oznaczyć. Pozostałe ramiona będą do wycięcia. Na każdy krzew będzie Ci potrzebne minimum drewna, do zachowania nie więcej jak 30 płodnych pąków na łozach. Łozę proponuję ciąć na odcinki 5-6 pąkowe, czyli 5-6 takich strzałek na krzew. No i bardzo ważne, aby strzałki były tak zlokalizowane w przestrzeni by krzew równomiernie pokrył latoroślami powierzchnię szpaleru.

Jutro weź ze sobą (zamiast sekatora)kartkę papieru , ołówek i idź "ciąć". Plan krzewu po cięciu przenieś podobnie jak ja na zdjęcie tak żeby było jasne, gdzie są cięcia, co zostanie jako drewno po cięciu, a co jako strzałki łozy i ewentualnie co gdzie planujesz przygiąć. Jak zamieścisz takie zdjęcie to każdy ci powie czy dobrze czy źle kombinujesz. Nikt za Ciebie tego nie przytnie bo nie ma możliwości oceny jakości łozy i nawet nie bardzo wiadomo gdzie ona wyrasta.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Czy w pierwszych dwóch latach uprawy Seneci wystarczą odpowiednio długie kije bambusowe, wkopane pionowo w ziemię?
Pozdrawiam. Ania
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Wystarczą, po pierwszym roku i tak musisz obciąć łozę nad ziemią 2 - 4 oczek i prowadzić tylko dwie latorośle a w następnym tzn trzecim na wiosnę formujesz na stałych podporach.

Pozdrawiam Jurek
per aspera ad astra
jarek1232
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sty 2014, o 13:10

Post »

Dziękuje Kapitanie za odpowiedz :) Rozważam całkowitą odnowę mojej winorośli poprzez drastyczne ciecia (czerwone kreski na zdjęciu) nie do końca wiem co z tego wyniknie czy nie zniszczę winorośli. Powiedz Piotrze czy na pozostałym drewnie wyrosną latorośle abym mógł w przyszłym roku zacząć robić nową formę.
Jarek
Obrazek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie rób tak. Pewnie drewno wyda jakieś "wilki" ale po co tak drastycznie postępować z krzewami, które według mojej oceny mają sporo dobrej łozy. Zrób jakieś porządne zdjęcia, bliżej to może da się coś ocenić.
Coś tak
Obrazek

Łozę łatwo rozpoznać. Wyrasta z drewna, jest jaśniejsza, no i przede wszystkim ma pąki, których nie sposób nie dostrzec. Silne pasierby są podobne do łozy, ale wyrastają z łozy, a nie z drewna. Na pasierbach nie bazuj.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
jurek16a

Post »

Witam Piotrze
Tak sobie myślę że jakby przykopać taką gałąż z łozami to każda z nich by się ukorzeniła i w dodatku owocowała na latoroślach. A potem po przesadzeniu od razu z tychże latorośli- łóz uformować nowy krzew?
Czy nie za bardzo na skróty??
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Za bardzo. Gdyby to było takie proste jak piszesz to po co odkrywać krzewy po zimie? Lepiej niech zostaną pod ziemią i się ukorzeniają, a to co wyrośnie z ziemi niech owocuje? Korzyść podwójna i robota z odkrywaniem odpada :).
Piotr
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Czytam uważnie -może i ja się załapię na szybki kurs ciecia winorośli... ;:180
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piotr
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Kapitanie, czy wyrabiasz wino ze swoich Chrupek Białych ? Jeżeli tak, mógłbyś nieco napisać o tym ?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Odmianowego nigdy nie robiłem więc nie ma o czym pisać. Dodaję natomiast Chrupkę Zł do różnych konfiguracji białych odmian. W tym roku wygląda to tak:
Chrupka Złota 7,3 kg (28 %)

Muller T. 8,0 kg (30 %)

Orion 5,0 kg (19 %)

Bianka 2,2 kg ( 8 %)

Kerner 2,0 kg ( 8%)

Cytrynowa Magaracza 1,9 kg ( 7%)

Łącznie 26,4 kg
Piotr
jurek16a

Post »

Ja robię wino z różnych odmian jasnych, ale w rezultacie wychodzi wino różowe i to im dłużej stoi to bardziej ciemnieje, mimo że sok nastawu jest jasny, ostatnio nawet filtrowałem i nic to nie dało.
Co robię nie tak ? A może niektóre jasne nie są jasnymi?
Stsowałem : SEYVAL,SIBERA, AURORA,FESTYWALNYJ, MUSKAT ODESKI po równo.
Nie tylko w tym ciężkim roku ale poprzednio również.
Kapitanie czy Twoje wino jest jasne?
per aspera ad astra
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Kolorystyka win białych rozciąga się od jasnego słomkowego do do jasnego brązowego w zależności od sposobu produkcji,gatunku winogron,czasu i metody dojrzewania itp,itp.
jurek16a

Post »

Kalo - to chyba temat na napisanie książki ?
per aspera ad astra
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”