Kwiecisty ogród Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty

Post »

Dorotko włożyłaś dużo pracy i potu ale efekty masz cudne a i na pewno dużo satysfakcji. Ja lubię się napracować ,czasami wręcz do upadłego jak się na coś zawezmę , a później usiąść , podziwiać i wypoczywać.
Bzy masz piękne , mają one teraz swój czas. Dziś jak szłam na zakupy to podziwiałam każdy krzew po drodze ( a było ich sporo).Są takie cudne z tą zielono-liliową chmurą ( lub zielono - białą). No i ten uwodzicielski zapach. Szkoda tylko ,że nie kwitną do końca lata...
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

te iryski mamy z tego samego żródła tak od geni , byłam osobiscie bo mam blisko do niej i te cuda mi dała i już w tym roku mi wszystkie prawie mają pąki ciekawe jakie beda już nie moge sie doczekac

a ten bez zbialymi obrzezami przepiekny nawet nie wiedziała że taki jest a ostatnie zdjecie kolorowe niesamowite zestawienie koloru ;:215
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dorotko,piękna kolekcja bzów,a jaki zapach musi byc.U mnie pierwszy raz będą kwitły białe,fioletowy nadal się ociąga.Gdzieś widziałam nowość w żółtym kolorze i takiego musze poszukać.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Ewo ten rododendron nazywa się Lamentosa

Aniu któryś raz rozpoznajesz moje roślinki ;:180 nazwa trudna więc na pewno jej nie utrwalę ;:223
A jak Twoja rozrosła się, kwitnie.

Marysiu ja mam tak samo, mogłabym stać przy nich i cały czas wąchać. Ja mam jeszcze biały, to też mała sadzonka, może za kilka lat zobaczę jak kwitnie.

Grażynko myślimy podobnie :uszy
Ja powoli mam dość remontów, u mnie to trwa już 6 lat. Na razie tylko balkonik wyflizowany, taras wczoraj rozpoczęty. Dziś pada więc obawiam się, że przez pogodę może być wszystko odsunięte w czasie, a mężowi urlop szybko się skończy.

Marzenko ja dostałam je od Gieni chyba 5 lat temu, ten rok tak pięknie kwitną.
Bez jest bardzo orginalny, miałam taki posadzony na starej działce, został teraz zachwycają się nim nowi właściciele. a ja od razu kupiłam ten sam.

Małgosiu zapach cudowny ;:215 Bzu o żółtych kwiatach jeszcze nie widziałam. Dziś po południu dojedzie do mnie bez Meyera.

Wczoraj spędziłam bardzo pracowicie dzień, plewiłam rabatki. nawet nie przypuszczałam, że tyle wiader chwastów wyniosę, a plewiłam te rabatki już drugi raz.
Dziś deszczyk rankiem wszystko delikatnie podlał.

Mam zdjęcia robione dziś rano z kroplami deszczu na liściach
Obrazek

Obrazek
ten rododendron nazywa się Blutopia
Obrazek

Obrazek

Obrazek
kamasje
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Pierwszy raz widzę kwiaty o nazwie kamasja,pieknie wygladają,to bylina?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A moje kamasje w tym roku mają tylko liście ani jednego kwiatostanu :( Rh masz śliczne! a co jest pod konwaliami?
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

te pod konwaliami kwiatki piekne ale też nie widziałam ich nigdy ale kamasje ach cudowne to byliny pierwszy raz widze
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ja jeszcze z 6 lat temu też nie znałam kamasji. Dostałam cebulki od Ani- Raczek już mi się fajnie rozmnożyły, że obecnie mam posadzone w 3 kępkach.

Marysiu moje kamasje wykopuję co dwa lata, suszę, dzielę cebulki, nie wiem ile w tym prawdy ale ma to wpływ na lepsze kwitnienie w przyszłych sezonach. Zauważyłam też, że tylko te największe cebule wydaja kwiaty, mniejsze idą w liście.

Marzenko to roślinka zadarniająca do miejsc cienistych, nie wiem czy nie pomylę nazwy -runianka japońska. Mam ją oczywiście z wymiany forumowej.
Kamasje to kwiaty cebulowe.

U mnie cały czas mży, fajnie że deszcz podlewa, znowu roślinki szybko pójdą w górę. Może nas ten deszcz ochroni przed nadchodzącymi zimnymi ogrodnikami.
Czekam dziś na niespodziankę po godz 15 ma do mnie przyjechać bez i dostanę dwie nowe róże, jestem ciekawa co to będą za cuda.

To jeszcze wkleję kilka porannych zdjęć

Obrazek Obrazek

Obrazek
to są magiczne tulipany jeszcze niedawno były żółte z delikatnymi paskami czerwieni, a dziś...
Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
mój najnowszy nabytek, zawilec o pięknych postrzępionych liściach
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sliczne te ostatnie pomaranczowe to nie przywrotnik ?dostałam od Marty (koziorozec)przywrotnika podobne liscie jeśli to to super
a jeśli bedziesz rozsadzac roslinki do cienia tą runianke to bedziesz pamietac o mnie :roll:
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko ta ostatnia roślinka to kuklik. Przywrotnik mam ale o zupełnie innych liściach, jeszcze nie kwitnie, to też piękna roślinka, długo ciekawie wygląda. Pamiętam o Tobie :uszy eraz, proszę upomnij się jak przekwitnie ( moja pamięć często szwankuje ;:306 )

Dojechały do mnie róże, mam
1. Rosa Gujarda
2. Parkową Turbilone
3. wielkokwiatową Perłowokremowa ( nie wiem czy to jej właściwa nazwa odmianowa)

Bez Meyera mały, ale ma 3 pąki kwiatowe.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

[quote="korzo_m"]
Obrazek
Dorotko jak się nazywa ten kwiatek?

Bardzo spodobał Mi się bez Sensation!! ;:138 cudeńko... i iryski no,no piękniutko Ci kwitną ...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko prześliczne masz bzy i tak dużo odmian, ja mam miejsce tylko na 1 drzewko, ale pachnie na pół ogrodu....... wyobrażam sobie jakie cudne aromaty u Ciebie muszą się roznosić :D
Wiosenne ogrody wciąż są niesamowicie kolorowe...... przekwitają drzewa owocowe a zaczynają krzewy ozdobne..... różaneczniki masz śliczne..... piękne kolorki :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu to kocimiętka, specjalnie ją siałam dla moich kotek, ale one jej zapachem w ogóle nie są zainteresowane ;:306 Niewyraźne zdjęcie mi wyszło.
Sensacja to bardzo piękny orginalny bez.

Agnieszko moje szczepione bzy pachną delikatnie, najbardziej woń unosi się obok najstarszego,tego co otrzymałam w spadku.
Wiosna jest najcudowniejszą dla mnie porą roku, później tak szybko czas goni do jesieni.
U mnie za chwilę zakwitną azalie, na nowości kupione niedawno już nie mogę się doczekać.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
pipio
1000p
1000p
Od: 9 maja 2010, o 11:52

Post »

Ja kocimiętkę ostatnio przy pieleniu usunęłam ;:oj Myślałam,że to chwast ;:7 Tym bardziej, ze obok na zarośnietej działce jest tego mnóstwo. Nie siałam to nie wiedziałam ;:306 Nie miał mnie kto uswiadomić :oops:
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Dorotko w Twoim ogrodzie jak w bajce ,cudowne kolorowe kwiaty.Moje roślinki tez by chciały taki deszczyk ;:174
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”