Kawon ( arbuz ) - część 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 3

Post »

Po jednym nasionku to wkłada się do doniczki jak są wcześniej podkiełkowane, bo wtedy jest pewność, że wyrośnie roślinka. Natomiast bez podkiełkowania wrzuca się 2-3 nasionka, a jeżeli wszystkie wykiełkują uszczykuje się słabsze. Docelowo w doniczce ma zostać 1 sztuka. Pojemność pojemniczka 400-500ml. Wsiewa się w mokre podłoże, temp. 25-30 st. Ale następne podlewanie dopiero jak wykiełkują a podłoże wyraźnie przeschnie. Z wodą nie można przesadzać, zwłaszcza jak jest chłodniej, bo rośliny zgniją.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Verbali
200p
200p
Od: 26 sty 2013, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi te z pierwszej partii 2.IV.zaczynają wychodzić pomału z ziemi;)
kamil1558
100p
100p
Od: 20 lis 2011, o 18:21

Post »

Już można siać Rosario i Suga Baby??
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już prawie połowa kwietnia, także powoli można siać :)
Ja tam jeszcze czekam do soboty :roll:
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

To moje arbuzy Bingo. ;:138 ;:138 ;:3 ;:3

Obrazek
Obrazek
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

A ja arbuzy i inne dyniowate dopiero będę siać :|
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Ja dynie,tykwy sieje jutro. ;:138 ;:138
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Verbali
200p
200p
Od: 26 sty 2013, o 16:09

Post »

Moja pierwsza partia pięknie rośnie Rosario , Sugar Baby i inne;) na 10 nasion wszystkie wyszły w drugiej parti idzie juz 30 nasion i tu zobaczymy;)
pelicjan
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 kwie 2013, o 10:11

Post »

Cześć! Kupiłem jakiś czas temu nasionka Rosario, Sugar Baby, Janosik i Bingo na allegro. Wysiałem do doniczek pierwszą partię około 25 marca. Użyłem ziemi po jakimś innym kwiatku i chyba to mnie zgubiło. Otóż moje arbuzki są bardzo słabe. Niektóre nie mają siły zrzucić skorupek od nasion. Wysiałem 28 nasion w sumie (różnych gatunków). Wykiełkowało 3/4. 4 sztuki zwiędły całkowicie (mając 3 cm). Piąty, którego mi najbardziej szkoda (janosik) ma teraz 8 cm, niestety dziś rano zastałem go prawie leżącego i wątłego. Bardzo szybko traci siły (wygląda jak roślina, która umiera z pragnienia). Podlewane są codziennie w małych ilościach. Arbuzki stoją na parapecie. Moje pytanie brzmi: Czemu są takie słabe i padają? To wina ziemi? Może podlewanie codzienne im zaszkodziło (doniczki mają dziurki)? Napisałem jak najwięcej szczegółów, aby łatwiej było zdiagnozować Wam co się dzieje. Czekam z niecierpliwością na odpowiedź i pozdrawiam! Pelicjan

PS. Gratuluję Ci Tomek-Warszawa! Przepiękne okazy ;:138
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Przyczyn może być kilka ;:131 :
1. Za wcześnie posiane - jeżeli do gruntu to powinny być siane 15 kwietnia
2. Za mocno podlewane - nie mogą mieć cały czas wilgotno, między podlewaniami powinny lekko przesychać. Pewnie są w większych kubeczkach, to może nawet i co tydzień nie jest za rzadko.
3. Ziemia musi być świeża i lekka. Dobrze jest dodać trochę perlitu lub rzecznego piasku.
4. Muszą mieć dużo światła i ciepło - do tej pory było zimno na dworze to i na parapecie było chłodniej
5. Ja stosuję taki sposób wyczytany w jakiejś starej książce i spraktykowany przez lata. Mianowicie ziemi nakładam do kubka do połowy. Jak nasiona skiełkują i rośliny wyrosną powyżej brzegu kubka, dopełniam ziemi. To powoduje, że rośliny się nie pokładają a dodatkowo z łodygi wyrastają dodatkowe korzenie, które wzmacniają całą roślinę.
W twojej sytuacji to proponuję posiać na nowo. Właśnie jest odpowiednia pora siania.

-- 14 kwi 2013, o 12:05 --

A co do wyglądu roślinki na spragnioną wody. Jak jest za mocno podlewana, to korzonki obumierają. W efekcie roślina nie ma czym pobierać wody i wyglada na więdnącą, no to ogrodnik podlewa jeszcze więcej, no to dalsze korzonki gniją i w końcu roślina umiera ;:145 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
pelicjan
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 kwie 2013, o 10:11

Post »

Dzięki wielkie za odpowiedź, a co do ziemi to chyba pojadę do marketu dziś po świeżą, bo na podwórku mam raczej gliniastą, a taka po kwiatkach chyba też dobra nie będzie. Jaką kupić w sklepie? Wziąć jakiś nawóz od razu? Mam tylko kurzy.
zmiekina
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 kwie 2013, o 18:13

Post »

A co wiecie o odmianie Charleston Gray? Ja wiem w sumie niewiele, tylko tyle co pisało na opakowaniu. wysiałam 9, jeden ma pół centymetrową łodygę i małe liście właściwe, ale rośnie, a jeden mi się złamał ;:145
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomku :D
Czy mi się zdaje, czy koło twoich arbuzów rosną rączniki.? Bo takie podobne liście... :roll:
pelicjanie
Jeśli wymieszasz zwykłą ziemię uniwersalną z marketu razem z ziemią swoją jaką masz na ogrodzie w stosunku: dwie części kupnej, jedna część swojej, powinna wyjść bardzo ładna ziemia :) Ja przynajmniej tak robię i zawsze wszystkie nasionka ładnie wschodzą ;:224 Myślę, ze nawozu na razie nie warto kupować. Jak już będziesz wysadzał je do gruntu możesz dać trochę kurzego pod korzeń, lekko przemieszanego z ziemią. I musi być ok ;:333

-- 14 kwi 2013, o 11:53 --

zmiekino
Jeśli Twoje arbuzy będą wyglądać jak te, które są w tym linku, to naprawdę zazdroszcze ;:180 jeszcze takich arbuzów to nie widziałem ;:oj
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... Q&dur=5088
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

jode22 pisze:Ja stosuję taki sposób wyczytany w jakiejś starej książce i spraktykowany przez lata. Mianowicie ziemi nakładam do kubka do połowy. Jak nasiona skiełkują i rośliny wyrosną powyżej brzegu kubka, dopełniam ziemi. To powoduje, że rośliny się nie pokładają a dodatkowo z łodygi wyrastają dodatkowe korzenie, które wzmacniają całą roślinę.
Ja też tak robię, ale wymyśliłem ciekawy sposób na szybkie kiełkowanie.
Niektórzy robią to na kaloryferze, ale bałbym się bo jego temp. chwilowa
potrafi przekroczyć 60'C.

Biorę skrzyneczkę po pomidorach z Biedronki, dół wykładam folią stretch lub workiem od śmieci
podwijając brzegi. Kubeczki (w każdym jedno nasionko) wstawiam do skrzyneczki, podlewam i stawiam na szafie pod sufitem.
Tam są stabilne warunki termiczne, temperatura 27 - 28'C. Kiełkują z głębokości ok. 3cm w ciągu 4-5 dni. Potem już na parapet, dosypanie ziemi, a po wypuszczeniu pierwszych właściwych liści - do szklarni.
zmiekina
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 kwie 2013, o 18:13

Post »

Dzięki :) Jak będzie sprzyjać pogoda ;:3 , to może, bo na razie wszystko idzie zgodnie z planem (oprócz tego jednego złamanego).

Jak mi się uda, to pokarzę zdjęcia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”