Ogródek AGNESS cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS cz.6

Post »

Agnieszko ;:167 jesienne wspomnienia - MARZENIE !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

AGNESS pisze:Izuś koniecznie zrób swoim hortensjom duże kopczyki, otulinkę i zobaczysz, że będzie dobrze :D U mnie na dzikim wschodzie naprawdę zimy ostre i nie mam problemów z kwitnieniem ogrodowych :D
Jaką otulinkę im robisz?
Też bym chciała, żeby moje zakwtły w przyszłym roku :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Płomienne te wspomnienia. U nas cały wieczór solidnie wiało, więc liście tańczyły szaleńczo. Już trochę klonowych od sąsiadów zgrabiłam, pochowałam w kosze. Będę okrywać roślinki. Ale jeszcze nie czas, jeszcze ciepło ;:3
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

U Ciebie też juz krzewy gołe? A było tak cudnie kolorowo ... Tylko czemu tak krótko?
Jakoś strasznie szybko liscie pospadały ...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

A ja miałam cudnego czerwobego berberysa, właśnie wczoraj miałam cyknąć fotkę, ale niestety było za ciemno ;:14 po nocnych wiatrach nie bardzo jest już co focić ;:223
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Aguś, ależ kolorowo się u Ciebie zrobiło!! Zdjęcia jak zwykle mistrzowskie!!
Udanego weekendu :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

AGNIESZKO
Pięknie wygląda jesienny winobluszcz w kolorze bordowym i te śliczne granatowe owocki.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tajeczko tych hortensji faktycznie nie trzeba okrywać, one kwitną na tegorocznych pędach, więc mrozy im nie straszne :D Ja bukietówkom robię kopczyki i tyle .
A co do ogrodowej, w tym roku piękne kwiaty Twojej hortensji pokazały, że w naszych rejonach dokładne okrywanie tych pięknych krzewów jest koniecznością .Ja wiele razy przekonałam się, że jeśli nie okryję to nie ma mowy o kwiatach :D

Dluś w tym roku wyjątkowo szybko opadły liście, były okres ze sporymi przymrozkami nocami, teraz jest znów cieplej, ale co z tego, jeśli drzewa już prawie gołe :roll:
Ja hortensji też jeszcze nie okrywam, bo nie zdążyłyby zahartować sie i mogłyby zaparzyć się. Okrywam dopiero jak pojawią się stałe przymrozki około -5 stopni. Zależy od roku, często bywa to dopiero w grudniu. w tym roku były straszne przepowiednie dotyczące bardzo wczesnej, bo już w październiku zimy z dużymi mrozami, ale na szczescie jak na razie prognozy nie sprawdziły się . Oby tak dalej .

Halinko powiem szczerze., że zakochana jestem w takich widokach, są dla mnie najpiękniejsze :roll: :lol:

Aniu ja swoim hortensjom robię kopczyki z ziemi pomieszanej pół na pół z torfem, a na to jeszcze posypuję korą. Kopczyki robię dosyć wysokie. Wtedy jeśli gałązki wyżej podmarzną, to i tak zakwitają z niżej położonych pąków, które były przysypane kopczykiem. A wyżej gałązki okładam gałązkami świerka a na to owijam agrowłókniną.

Izuś zgadza sie, jest ciepło a tak straszyły nas stacje meteorologiczne bardzo wczesną zimą, a tu piękna, dosyć ciepła i długa jesień :D U mnie dopiero od wczoraj jesienna pogoda, pada i strasznie wieje. Ale to tej pory to było aż za sucho i musiałam podlewać niektóre roślinki :D

Izuś goło u mnie :( goło i szaro. Drzewa to puste badylki z resztkami liści. Teraz jest pięknie i ciepło, ale wcześniej było kilka nocy ze sporymi przymrozkami , które załatwiły nam listeczki :(

Jolu u mnie w ogródku nie uświadczysz berberysów, ale już postanowiłam, że wiosną to się zmieni ;:224 szczególnie dla ich wyglądu jesiennego :lol:

Witaj Moniś :wit Dziękuję za miłe słowa. Żałuję że te fotki to już tylko wspomnienie :roll:

Krysieńko ja bardzo lubię winobluszcz, szczególnie jesienią. Pomalutku zostaje wypierany u mnie przez kolorowe trzmieliny i bluszcz, ze względu na walory ozdobne również zimą, ale całkowicie z niego nie zrezygnuję :D
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Aga , u mnie też już łyso , krzewy zrzuciły listki , a jeszcze tak nie dawno było zielono i kolorowo! :(
Ja dziś na dodatek , reszcie fryzurki jesiennie przystrzygłam i puuusto jest! :cry:

:wit
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

To u ciebie chłodniej, bo u mnie jeszcze listki na krzewach ale wiatr dzisiejszy chyba też wszystkie postrącał i znowu grabienie :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Faktycznie wiatr szybko rozprawił się z liściami.
Teraz zapowiadane duże opady dokonają reszty i pozostanie tylko czekać na wiosnę. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aga, przychodzę do ciebie z rewizytą. Bardzo miło mnie zaskoczyłaś swoimi slowami. Nigdy nie zostawiłaś śladu, a tak dobrze znasz wszystkie moje wątki! I ogrodowy, i fio lkowy i szydełkowy. Dlaczego nigdy nie dałaś o sobie znać? Twój orodek jest bardzo przytulny i różnobarwny. Wszystkiego masz po trochu. Królują chyba żurawki i różyczki, a także pięknie prezentuje się skalniaczek. Masz dla każdego miłe słowo i tryskasz energią. Masz dużo przyjaciół, którzy lubią cię odwiedzać i zasięgać u ciebie rad. Mam nadzieję, że po pewnym czasie także mnie do nich zaliczysz. Pozdrawiam :D Wanda
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko w niektórych ogródkach jeszcze pięknie i kolorowo, a w niektórych tak jak w naszych już szaro i pusto.
Pocieszają mnie tylko kwiatuszki ślicznej różowej chryzantemki, które dostałam od Izuni, sadzoneczka zakwitła kilkoma kwiatuszkami :tan mam nadzieję, że w przyszłym roku wszystkie sadzonki to będą już ładne kępki i pięknie zakwitną :D

Marysiu u mnie na wschodzie faktycznie chłodno, późna wiosna, wczesna zima :roll: Wiosną Wy zapominacie już np o krokusach a u mnie dopiero wyłażą z ziemi ;:108

Grażynko już widać w ogródkach późną jesień, gdyby nie te wczesne i dosyć duże przymrozki to mogło być jeszcze kolorowo i pięknie. Teraz jest dosyć ciepło i w dzień i w nocy więc listki mogłyby jeszcze zdobić drzewa i krzewy.

Witaj Wandziu, miło Cię gościć :wit
Mój ogródek jest nieduży, ale faktycznie pełno w nim wszystkiego :roll: ale ja tak nie umiem z niczego zrezygnować, wszystko mi się podoba :roll: :lol: Kocham jak jest wesoło i barwnie :D Wiosna jest u mnie szalona i kolorowa , mam mnóstwo różnych wiosennych kwiatów, a lato dla odmiany bardziej zielone . Jak przekwitają wiosenne ogród robi się bardziej stonowany i spokojny. Tak jest do jesieni , kiedy przebarwiają się drzewa i krzewy i znów jest cudnie, kolorowo i radośnie :D
W tym roku posadziłam sporo liliowców, bo około 50 kęp, sa to jeszcze maluszki, ale liczę na to że większość z nich zakwitnie. Dzięki nim mam nadzieję na bardziej kolorowe lato :roll: :lol:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aga, to cudownie, że lubisz liliowce. Ja też ich trochę mam. W porównaniu z innymi roślinami są mało kłopotliwe, ale jakże piękne. Kupowałąm je kiedyś w szkółce, ale niestety nie mam już zapisków z ich nazwami. Może kiedyś mi tu ktoś pomoże je rozpoznać. 50 kęp to bardzo dużo. Ja chciałbym mieć jak najwięcej odmian, ale najładniej według mnie wygląda kilka takich samych rozrośniętych kępek jednej odmiany. To dopiero jest widok. Tym bardziej, że jak wiadomo każdy pojedynczy kwiat kwitnie tylko jeden dzień. To chyba ich jedyna wada, prawda?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu powiem szczerze, że liliowce zawojowały mnie na całego, i wszystkie są tak piękne, że chciałoby się mieć je wszystkie :roll: tylko gdzie sadzić :lol: Wiadomo, że najpiękniej wyglądają wielkie ukwiecone kępy, i ja mam nadzieję, że za jakiś czas 3,4 -5 lat moje będą już dość okazałe :D Te moje około 50szt to nie są odmiany, a ilość kęp jakie kupiłam lub dostałam, czy miałam wcześniej. Jak zakwitną wszystkie nowinki, to dopiero się okaże czy są powtórzenia, jeśli tak, to będą posadzone razem i powstanie miejsce na kolejne odmiany 8-) :lol:
A to widok jaki kocham i chciałabym, żeby wszystkie pozostałe za jakiś czas tak wyglądały :D

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”