Ja tez mam z różami z Rosa Ćwik ten sam problem.Gdy posadziłam je na jesień,pieknie puścily ,ale były za krótkie i teraz boję się,że nie poradzą sobie Schlos Etuin wygląda bardzo źle
Oliwko - zrobiłam sobie nawet listę bylin:
dzwonki - skupiony, dalmatyński i brzoskwiniolistny, przetacznik, nachyłek, liatra, łyszczec, krwawnik kichawiec, płomyk wiechowaty, głowieńka wielkokwiatowa, rozwar - znając życie coś z listy dokupię w Yucce. I tak najlepiej rosną u mnie tawuły niskie i przetacznik - niektórych goździków się pozbyłam bo są suche.
Gosiu a czy u B można reklamować róże-prawdopodobnie 2 aspirinki i Chloe nie przeżyją -ale oczywiście poczekamy czy wypuszczą coś zielonego.Pozostałe (chyba 6 szt) róże mają się dobrze.Widać zielone pędy.
Gosiu wybacz, że te sprawy reklamacyjne dzieją się w twoim wątku, chodzi mi o zdjęcie tych róż, to zrobić je teraz? przepraszam, ale nie mam pojęcia jak tę sprawę dalej poprowadzić.
Mario - najlepiej jeśli zrobiłyście zdjęcia jesienią i teraz, potem wysłać je w emailu do szkółki. Ja reklamowałam róże w innej szkółce i usłyszałam, że najwyraźniej nie wiedziałam jak je posadzić - dopiero wtedy się zdenerwowałam.
Deirde pisze:U B. nigdy jeszcze nic nie reklamowałam.
A ja reklamowałam i pomimo obietnicy (na piśmie) wysłania nowych róż, po kilku przypomnieniach, róż do tej pory nie dostałam.
Sprawa się ciągnie od 2009 roku. Jak widać nie zależy im na klientach i dlatego zamawiam z Niemiec.
A ja jeszcze a propos aksamitek - i tu cię kochana imienniczko zaskoczę - ja też je ledwo toleruję i w zasadzie poza częścią warzywną to ich nie mam ALE kupiłam tej zimy nasionka BIAŁEJ AKSAMITKI - znam ją bo w poprzednim sezonie kupowałam flance no i ta biała zupełnie nie jak aksamitka ani zapachu charakterystycznego - za to kwiatostan piękny koszyczek niczym goździk i też łatwa w uprawie . No ale raczej zdecydowanie słońce
gosia amator pisze:A ja jeszcze a propos aksamitek - i tu cię kochana imienniczko zaskoczę - ja też je ledwo toleruję i w zasadzie poza częścią warzywną to ich nie mam ALE kupiłam tej zimy nasionka BIAŁEJ AKSAMITKI - znam ją bo w poprzednim sezonie kupowałam flance no i ta biała zupełnie nie jak aksamitka ani zapachu charakterystycznego - za to kwiatostan piękny koszyczek niczym goździk i też łatwa w uprawie . No ale raczej zdecydowanie słońce
Gosiu, czy ta Twoja aksamitka ma nazwę Albatros? Pytam, bo właśnie taką kupiłam jakiś miesiąc temu po raz pierwszy. Będzie pasować do każdej róży, a słyszałam również, że posiada działanie antyseptyczne. Więc chyba warto ją wysiać.
Gosiu pozwolisz, że dodam swoje trzy grosze na temat róż z Rosa Ćwik. Wydaje mi się, że problem z różami z tej szkółki nie tkwi w tym, że one są krótko przycinane, a w tym, że jesienią są wysyłane zbyt wcześnie, kiedy jeszcze pędy nie są przygotowane do zimy. Wiem to od doświadczonego szkółkarza, że takie traktowanie róż jest dla nich zabójcze.
Aby tego uniknąć nigdy nie składam zamówienia wcześniej jak po połowie października. Widziałam na forum nie raz pokazywane , piękne sadzonki już w połowie września, to zbyt wcześnie. Też mam róże z tej szkółki i ani jedna nie padła mi, a mieszkam na wschodzie, gdzie ubiegłej zimy mrozy były poniżej -30, a tej zimy -20 przy gruncie, bez odrobiny śniegu, tylko kopczyki. Róże sadzone jesienią mają zielone pędy, oczywiście w kopcu, bo końcówki namarznięte jak u wszystkich nowych nasadzeń.
Moje róże z RĆ również mają się dobrze. Jesienią zamówiłam w sumie 21 krzewów w czterech turach. Pierwszą posadziłam ok. 10 października, ostatnią w połowie listopada. Nie zdążyłam ich nawet zakopczykować. Czasami były przykryte śniegiem, czasem nie. Niektórym tylko przymarzły końcówki ale to z mojej winy. Wszystkie żyją i mają ładne pąki.