Beatko, bardzo dobrze rozumujesz! Wszystkie chore części roślin trzeba palić.
Gdybyś ostróżkom ścięła przekwitłe kwiatostany przy ziemi, to wypuściłyby młode liście, a może i nowe pędy kwiatostanowe. Nawet i bez tego też powinny wypuścić młode liście. Może są niezdrowe? ... Moje omiegi zostały prtzycięte po kwitnieniu, ale co roku mam z nimi problemy. Chyba mają za sucho i jak podeschną, to potem zaczynaja chorować. Teraz wyglądają zdrowo, ale na pewno nie będą kwitły
Jak ja rozumiem Twojego syna! Kiedyś pewien chłopak gonił mnie z takim czarnym, wielkim potworem w dłoni, uważając to za świetną zabawę! A ja przeżyłam to, co zdarza się w najgorszych sennych koszmarach. Poczułam w pewnym momencie jakbym dosłownie wrosła w ziemię. Chciałam uciekać, ale nie byłam w stanie się poruszyć. Gdybym nie zzieleniała na twarzy, co przestraszyło bardzo mojego "prześladowcę", to mogło się to niewesoło skończyć.
Beatko, litości! Mam już dwa derenie, chociaż nie jadalne, ale piękne! Dziś męczyłam się nad posadzeniem dużego okazu guzikowca, a w gąszczu roślin kopanie wielkiego doła naprawdę jest bardzo uciążliwe. Nie ma gdzie odkładać wykopanej ziemi. Mam jeszcze dostać pięknotkę, która rośnie znacznie mniejsza od derenia, a już nie mam jej gdzie posadzić ... Chyba posadzę w poczekalni

A w przyszłym roku dopiero będzie trudno znaleźć miejsce dla roslin z poczekalni, bo przecież będę miała nowe rosliny ... Mam ... 120 sadzonek! Wiem, zwariowałam
Ale jak się poprzyjmują, to większość oddam w dobre ręce, które będą miały gdzie je sadzić ;)
Gieniu, ostróżki zakwitają Ci drugi raz? No tak, ja za późno obcinam przekwitłe kwiatostany, to tylko niektóre zdążyły coś wytworzyć nowego. U mnie kwitną głónie młode, tzn. ubiegłoroczne samosiejki
Aniu, a zrobiłaś zdjęcie?

Chyba rozpuściłyście z Gagą Gabrylka. Stale domaga się pieszczot
Grażynko, przecież masz już mikołajki? Ale jak chcesz więcej, to sprawdzę jutro, czy są jeszcze nasiona na ostatnim, którego dotąd nie ścięłam ;)