Storczyki platynkowe
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- platynka80
- 500p
-
- 200p
- Od: 13 cze 2009, o 17:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- platynka80
- 500p
- lvlidnight
- 200p
- Od: 28 paź 2008, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie
- wklejam info z sieci:
1.
Wiosną i latem do wody dodajemy nawozy z przewagą azotu; ich dawka nie powinna przekroczyć 1 g/l wody. Jeżeli storczyki rosną zdrowo, dokarmiamy je nawet przy każdym podlewaniu, zmniejszając dawkę do 0,5 g/l, a gdy zasilamy rzadziej, dawka może wynosić 1 g/l. Zawsze jednak po kilku nawożeniach przepłukujemy podłoże dużą ilością czystej wody. Nie nawozimy po całkowitym przesuszeniu podłoża ani w dni pochmurne i zimne, bo roślina może wykorzystać nawozy tylko wtedy, gdy jest ciepło i słonecznie. Jesienią i zimą, kiedy światła jest mniej, a temperatura niższa (panują gorsze warunki dla fotosyntezy) nawozimy rzadziej, nawet raz na miesiąc, używając nawozów o zmniejszonej zawartości azotu. Lepiej nie stosować nawozów w postaci pałeczek czy granulek; płynne są łatwiej i szybciej przyswajane przez rośliny.
2.
NAWOŻENIE storczyków powoduje zwiększanie rozmiarów roślin, jak również pozwala uzyskać większe i barwniejsze kwiaty. W okresie wzrostu rośliny należy nawozić co dwa tygodnie normalnym stężeniem nawozu lub przy każdym podlewaniu stężeniem trzy-czterokrotnie zmniejszonym w stosunku do zalecanego. Marka nawozu ma mniejsze znaczenie i z reguły nie widać różnic wzrostu związanych z używaniem nawozów różnych producentów, a istotniejsze znaczenie mają proporcje składników i zawartość związków śladowych. Nawozy o wysokiej zawartości azotu (duża liczba N w NPK) powinny być używane tylko późną wiosną i latem. Można także stosować wszelkiego rodzaju nawozy organiczne, ale należy je podawać tylko w okresie wzmożonego wzrostu na zmianę z nawozami sztucznymi. Ciemnozielony kolor liści wskazuje zwykle na wystarczającą ilość środków odżywczych, natomiast zażółcenie liści wskazuje na konieczność częstszego nawożenia. W takim wypadku należy zwiększyć poziom azotu. Z kolei czernienie końcówek liści u wielu storczyków może wskazywać na przenawożenie. Storczyki ogólnie rzecz biorąc są wrażliwe na nadmiar minerałów w podłożu

1.
Wiosną i latem do wody dodajemy nawozy z przewagą azotu; ich dawka nie powinna przekroczyć 1 g/l wody. Jeżeli storczyki rosną zdrowo, dokarmiamy je nawet przy każdym podlewaniu, zmniejszając dawkę do 0,5 g/l, a gdy zasilamy rzadziej, dawka może wynosić 1 g/l. Zawsze jednak po kilku nawożeniach przepłukujemy podłoże dużą ilością czystej wody. Nie nawozimy po całkowitym przesuszeniu podłoża ani w dni pochmurne i zimne, bo roślina może wykorzystać nawozy tylko wtedy, gdy jest ciepło i słonecznie. Jesienią i zimą, kiedy światła jest mniej, a temperatura niższa (panują gorsze warunki dla fotosyntezy) nawozimy rzadziej, nawet raz na miesiąc, używając nawozów o zmniejszonej zawartości azotu. Lepiej nie stosować nawozów w postaci pałeczek czy granulek; płynne są łatwiej i szybciej przyswajane przez rośliny.
2.
NAWOŻENIE storczyków powoduje zwiększanie rozmiarów roślin, jak również pozwala uzyskać większe i barwniejsze kwiaty. W okresie wzrostu rośliny należy nawozić co dwa tygodnie normalnym stężeniem nawozu lub przy każdym podlewaniu stężeniem trzy-czterokrotnie zmniejszonym w stosunku do zalecanego. Marka nawozu ma mniejsze znaczenie i z reguły nie widać różnic wzrostu związanych z używaniem nawozów różnych producentów, a istotniejsze znaczenie mają proporcje składników i zawartość związków śladowych. Nawozy o wysokiej zawartości azotu (duża liczba N w NPK) powinny być używane tylko późną wiosną i latem. Można także stosować wszelkiego rodzaju nawozy organiczne, ale należy je podawać tylko w okresie wzmożonego wzrostu na zmianę z nawozami sztucznymi. Ciemnozielony kolor liści wskazuje zwykle na wystarczającą ilość środków odżywczych, natomiast zażółcenie liści wskazuje na konieczność częstszego nawożenia. W takim wypadku należy zwiększyć poziom azotu. Z kolei czernienie końcówek liści u wielu storczyków może wskazywać na przenawożenie. Storczyki ogólnie rzecz biorąc są wrażliwe na nadmiar minerałów w podłożu
Pozdrawiam,
lvlonika
lvlonika
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
z nawozami nie należy przesadzać. mi raz parę storczyków padło od nawozu, ale może był jakiś beznadziejny. teraz używam innego i według mnie jest dobry. od niego mi jeszcze żaden nie usechł. nawożę zwykle co drugie podlewanie (czyli co miesiąc, bo podlewam co 2 tygodnie).platynka80 pisze:podobno na liście, ja tylko mam nadzieję, że nic złego moim storczykom nie zrobi, bo ja coś nie mam przekonania do wszelakich nawozów i odżywek, gdyż raz niby rewelacyjny nawóz do kwiatów zmarnował mi je.
- platynka80
- 500p
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- lvlidnight
- 200p
hm.... fajnie, fajnieSzamanka pisze:Ok, wszystko fajnie, ale co jeśli storczyki cały czas stoją w osłonkach z wodą?

Pozdrawiam,
lvlonika
lvlonika
Gratuluję i życzę dalszej udanej uprawylvlidnight pisze:hm.... fajnie, fajnieSzamanka pisze:Ok, wszystko fajnie, ale co jeśli storczyki cały czas stoją w osłonkach z wodą?moje stoją w osłonkach i pojemnikach z woda + nawóz (co jakiś czas - ech znowu "na oko" oceniłam czas i ilość) Potem wracają na swoje miejsce
doczekałam się własnego kwitnienia - tfu, tfu - bo dopiero pędzik długaśny mi wyrósł
![]()
![]()
![]()
Wydaje się, że przynajmniej w okresie kwitnienia trzeba roślinki dożywić ;:13

- lvlidnight
- 200p
"Gratuluję i życzę dalszej udanej uprawy
ale ciągle nie jestem przekonana czy się dobrze zrozumiałyśmy ;) "Metoda platynkowa" polega na tym, że storczyki stoją w osłonkach, ale właśnie w osłonkach jest keramzyt i woda.. Czyli storczyki cały czas stoją w wodzie ;) Patrząc na moje roślinki uważam, że powinnam je zasilić. Ale nie wiem jak to w tej sytuacji przeprowadzić ;)"
No tak - wiedziałm, że któraś z Was moczy storczykom nóżki
Zaglądałm na to FORUM jesienią - ech dobrze, że już wiosna (lato?)-u mnie zimno za oknem ;:28
Nie wiem jak w takim przypadku postąpić - korzystam z Waszych rad
, choć po tak długim czasie jest sporo do nadrobienia - 

No tak - wiedziałm, że któraś z Was moczy storczykom nóżki

Nie wiem jak w takim przypadku postąpić - korzystam z Waszych rad

Pozdrawiam,
lvlonika
lvlonika
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Dziewczyny, do tak hodowanych storczykow chyba nadawałby się nawóz do roślin wodnych, takich jak w akwarium z rybkami, gdzieś czytałam o takiej hodowli i nawożeniu, poszukajcie.
Jeśli nie, to zawsze można przecież wylać tą wodę co macie w osłonkach albo poczekać aż trochę odparuje, wlać nową porcję z nawozem i np po kilku godzinach/następnego dnia zmienić tą wodę na czystą.
Jest też sposób dolistnego nawożenia, wg mnie to powinno działać na całą roślinę, są specjalne nawozy do stosowania na liście.
Jeśli nie, to zawsze można przecież wylać tą wodę co macie w osłonkach albo poczekać aż trochę odparuje, wlać nową porcję z nawozem i np po kilku godzinach/następnego dnia zmienić tą wodę na czystą.
Jest też sposób dolistnego nawożenia, wg mnie to powinno działać na całą roślinę, są specjalne nawozy do stosowania na liście.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz