Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Marysiu będziesz miała sąsiadów, nie ma co się zamartwiać, choć dziś to już nie ten czas kiedy kontakty sąsiedzkie to były jak rodzina...mi to żal tych czasów, pamiętam je z dzieciństwa kiedy mieszkaliśmy na wsi wszyscy się znali, zachodzili do siebie bez uprzedzeń i ten czas miło wspominam.
W ogrodzie nadal mokro bez śniegu u mnie i tylko klucze gęsi zwiastują u mnie wiosnę na którą już czekam z utęsknieniem.
Życzę zdrówka i poczynań w ogrodzie.

;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam!
dzień rozpoczął się słonecznie, potem trochę słońce walczyło z chmurami, ale teraz jest ładnie i nawet wiatr nie wieje. W ogrodzie z powrotem biało, bo w nocy przysypało lekko śniegiem.

Bea mój bez też ma nie więcej niż 5 lat, a zacznie 6. Od początku roślina była silna i dostała dobra miejscówkę bo rosła w oczach. Zresztą pamiętasz może opisywałam i wklejałam zdjęcia. Teraz tnę go dość radykalnie. Mnie się bardziej podoba obsypany owocami, bo kwiaty ma niepozorne :D A złote liście z czerwonymi koralikami wyglądają cudownie. ;:168

Lucynko dziękuję za uzmysłowienie lepszej strony sąsiedztwa ;:306 To młodzi ludzie i w tygodniu pracują, martwię się trochę o weekendy bo rodzice (ojciec) są bardzo głośni. Miłośnik disco-polo większy od Jacka Kurskiego ;:306 Dziękuję i Tobie życzę zdrowia i słonecznego dnia ;:196

Lidziu miałam dwie rośliny tej koniczyny, jedna jak pisze Zoja pokładała się i chyba dlatego przytłumiona zniknęła i ta druga od Ciebie wśród roślin o podobnej wysokości rośnie do góry...był czas że tez jej nie mogłam znaleźć ale pojawiała się. Teraz kwitnie bardzo długo. Wysiewać nie próbowałam, ale czytam że nie należy sobie robić zbyt wielkich nadziei :uszy

Dorotko zobaczę na wiosnę jak koniczyna wygląda u podstawy, piszą że lepiej dzielić więc spróbujemy. Pogodę mamy zmienną i dzisiaj znowu wróciła zima, biała z lekkim mrozem. Ważne że świeci słońce i wiatr przestał wiać. Tym bardziej że czeka Was jazda do K. Powodzenia ;:196

Beatko Bazylko i ja się cieszę że nas choroba nie powaliła jak to kiedyś bywało. Brak obowiązkowego wstawania do pracy daje szansę na szybkie wyleżenie i zapobieżenie chorobie. Przez minione dwa dni niestety glina rozjeżdżała mi się pod butami od rana do wieczora, dzisiaj fajnie szło się do kurnika ;:333 Poza tym znowu posypało na biało i jest ładniej. Współczuję upadku, bo to nigdy nie wiadomo jaki będzie skutek ;:168
Wstawiła zdjęcie dla tych co mnie odwiedzają, bo opisywanie nie zawsze daje obraz rzeczywistości. Mieszkając na wsi zaakceptuję każde sąsiedztwo, bo wszystko rekompensuje mi możliwość grzebania w ziemi. Boję się teraz trochę bo specjalnie kurnik wybudowała daleko od domostw żeby nikomu nie przeszkadzały, a tu sąsiedzi poszli na kurami :uszy
No tak nie możesz zawieść ofiarodawczyni ;:333 Dużo zdrowia i chyba niedługo radości z powiększenia rodziny ;:196

Iwonko jak wiesz słonko w ciągu roku wędruje i niestety w pewnym momencie zasłania mi go, ale mówi się trudno! Bardziej mi zależy żeby nie było głośno i ... uciążliwie.
Jak Ci nie będzie pasował milin zawsze możesz zmienić ;:215

Krysiu wszędzie kontakty sąsiedzkie były inne! nie tylko na wsi w mieście też. Odwiedzały się dzieci i odwiedzali się dorośli...wzajemnie częstowali, podrzucali jak coś obrodziło zanadto. Pamiętam sąsiada wędkarza, który złowił wannę ryb i rozdawał nam w bloku ;:306 Pamiętam wspólne załatwianie spraw i awarii...teraz to już nie to!
U mnie po krótkiej przerwie topnienia śniegu znowu jest biało...taki rok ;:218
I Tobie zdrówka i słoneczka życzę ;:196

Dzisiejszy poranek!
Obrazek

Obrazek

i pół roku temu!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia!
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Maryś lubię te Twoje kolorowe zdjęcia o tej porze roku, zbliżają nas do wiosny.
U mnie śniegu nie ma ale glina pod stópkami też mi się rozjeżdża, musimy jeszcze poczekać na słoneczko.
Mam uczucie że wiosną w tym roku przyjdzie znacznie wcześniej...ja już się na nią gotuję ;:306
Dzisiaj będęwysiewy poczrniałą .
Pozdrawiam Krysia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krysiu i ja jak szukam zdjęć to sobie mile wspominam :D Czytam tu i tam, że faktycznie wcześniej wiosna przyjdzie to masz rację spieszmy się z sianiem bo nas zastanie nie przygotowane :D
Dobrego dnia ;:196

p.s. cholercia, a za oknem śnieg sypie ;:14 ;:14 ;:14
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu w Krakowie nie czuć wiatru, a u nas łeb chce urwać, przed chwilą wystawiałam kosz bo jutro wywóz i szybko uciekłam do domu. Pogoda dzisiejsza paskudna, źle się czuję. Jak to dobrze, że mogłam samopoczucie poprawić oglądając piękne lilie.
Wiosna ma przyjść wcześniej, w końcu coś optymistycznego.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, fantastycznie chmury grały na Twoim niebie, tworząc niesamowite obrazy. ;:63 ;:63
Tego dyskopola to ja Ci nie zazdroszczę. ;:185 Mam go powyżej uszu, ;:145 bo M sobotnie i niedzielne noce spędza przed ekranem tv zasłuchany w takie właśnie rytmy. :oops: Wprawdzie ja już w tym czasie leżę w łóżeczku z książeczką i M ma nakaz wyciszenia dźwięku, ale sypialnia jest obok salonu i denerwują mnie te melodyjki. ;:223
Piękne lilie pokazałaś ;:215 , zresztą zawsze miałaś ciekawe okazy tych ulubionych przeze mnie kwiatów. ;:138
Jutro będę sadziła cebule begonii, pojutrze sianie i pikowanie. :tan Trzeba się sprężać, skoro wiosna bliziutko. A nasz sąsiad działkowy sznur dzikich gęsi już wypatrzył. :tan
Zdrówka. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Śnieg może sypać, ale za chwilę pewnie sie rozpuści
U nas zapowiadają na przyszły tydzień same dodatnie temperatury
Chociaż dzisiaj wcale ciepło, mimo dodatniej temperatury, nie było
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,wspomnienia są super,przywracają taką tęsknotę i uaktywniają nasze marzenia które mamy w naszych głowach ,że nie możemy się doczekać takiej wiosny,u mnie dzisiaj zasypało na biało i tak trzyma ,ale ja ciągle mam co robić ,nie musi to być ogród i ciągle mam mało czasu ;:306 ,dzisiaj kupiłam mąkę gryczaną ,ryżową ,kukurydzianą i owsianą i będę takie piekła bułeczki :uszy ,kupiłam też mielone nasiona kozieradki i mieloną babkę płesznik do naszej domowej kuchniObrazek,pozdrawiam i dużo zdrówka ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu mówisz, że znowu śniegu dopadało ;:202 , a u nas już krokusy powychodziły w Szczecinie, u Was z zimy zrobi się lato, a u nas z nie wiem czego, bo nie wiem jak nazwać tą pore roku w naszym rejonie ;:185 Piękne zdjęcia pól Marysiu, nawet zimowe pola pięknie wyglądają ;:215 Lilii masz sporo i ładne, ale ta ciapata jest śliczna ;:108 Pozdrawiam ciepło Marysiu :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

U nas po śniegu zostało wspomnienie, a było go przez zimę jak na lekarstwo. Mamy chlapę i pierwsze przebiśniegi w ogrodzie ;:108
Sąsiedzi też będą chcieli się zasłonić, więc nie przejmuj się, coś sobie posadzą. Pewnie thuje ;:224 :D
Zdjęcia nieba i okolicy przepiękne ;:333 Niby zima, a cudna. Tylko te zdjęcia sprzed pół roku o wiele bardziej pobudzają ;:215
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Siejesz już Marysiu? Moja lilia Lankom zginęła w niebycie ale popodziwiam Twoją ;:167
W oczekiwaniu na wiosnę przegladam już oferty a kuszą okropnie ;:223 Dla hecy wybieram wpisuje w koszyk i podziwiam... jeden dzień , drugi aż same się wymażą a paluszek przez kilka dni wisi nad myszką zamówić? zamówić? ... :;230
zamówiłam tyle nasion na akcji, że i tak roboty będzie dużo jutro papryczki. O ile dobrze pamiętam to w zeszłym roku u nas wiosny nie było tylko od razu lato i ogromnie wysokie temperatury.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Zniknął śnieg to ukazały się efekty zimowej aktywnośći kreta
Obrazek
Chyba mu zrobię :wink: wiosenną diete pieprzową oczyszczającą (mój trawnik oczywiscie) tylko kupie cały pieprz.

Obrazek
Szałwia turkiestańska (była przykryta i pod sporym sniegiem) tez ma się nieżle,mam nadzieję że zakwitnie mi latem bo w tamtym sezonie nie zdążyła.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
Dzisiaj wróciła wiosna, od rana słoneczko, błotko i znikający śnieg Obrazek
Na parapecie wschodzą kolejne nasionka, jeszcze marnie to wygląda ale jest nadzieja.
W skrzynce koperta z nasionkami od miłej forumki, a w planie kolejne wykopy, bo wczoraj dostarczono nam pismo o możliwości podłączenia się do dziękuję. Czyli przede mną 2 tygodnie rehabilitacji, kopanie i komisja gminna w sprawie wycięcia suchego drzewa...nieźle się zapowiada Obrazek

Dorotko na odmianę znowu wróciła wiosna, ciepło, bez wiatru i słonecznie. Samopoczucie oprócz czynników życiowych psuję nam ciągła zmiana pogody i ciśnienia :wink: Ale na wiosnę tak już jest, a nazywamy to przesileniem wiosennym. Z różnych stron słyszę, że wiosna przyjdzie wcześniej to może tak będzie Obrazek

Lucynko to Ci współczuję, bo ja chociaż teraz mam spokój, niestety od wiosny będą różne dni, bo sąsiad ma napady ;:214 Oj kochana lilii to ja mam troszkę, bo są znawczynie i kolekcjonerki że głowa...a i ogród mały Obrazek Ja też się sprężam...chociaż kiepsko mi to idzie Obrazek
Zdróweczka i powodzenia ogrodniczego ;:196

Gosiu tak też się dzieje...jeden dzień sypie białe a na drugi już go nie ma, ale nie krzywduję sobie bo musi mi osiąść spory wał ziemi, a bez wody to byłoby niemożliwe :wink: Niech ziemia dobrze nasiąknie to potem będą nam rośli ny ładnie rosły ;:333

Martusiu czytam że rozwijasz się wypiekowo Obrazek Mielone nasiona kozieradki używałam tylko na bolące zęby, a babkę płesznik też mam chociaż nie bardzo mi ona pasowała :wink: i zarzuciłam.
Wspomnieniami umilamy sobie czas do wiosny, ale dzisiaj już nareszcie śnieg na tyle stopniał że zobaczyłam co w ogrodzie piszczy ;:218 Odwiedziłam też Kraków, bo wymyśliłam nową robótkę Obrazek i zakupiłam materiały. Pozdrawiam Cię wiosennie ;:196

Iwonko śnieg był i śniegu nie ma Obrazek Nigdy nie zapomnę krokusów na błoniach w Szczecinie...tylko, że to chyba później było...w marcu? Pola są wdzięcznym obiektem do fotografowania i nie tylko ja lubię tak stać o świcie o gapić się. Lancon rzeczywiście jest ładna, ale który kwiatek nie jest ładny?
Pozdrawiam wiosennie :wit

Małgosiu i u mnie śnieg znika, ale wczesna wiosna ma to do siebie, że ni stąd ni zowąd nagle może śnieg spaść :wink: Trochę trudno będzie im się osłonić, bo działka wąziutka a budują się w granicy. Jedynie przed domem gdzie chyba planują kącik towarzyski jest nadzieja, bo już posadzili 2 świerczki :uszy
Jeszcze trochę i będziemy zdjęcia aktualne wklejać ;:168

Ewciu u mnie w drugim roku Lancon też zniknął, ale w trzecim pojawiło się kilka roślin i jak na razie jest. Niestety niezbyt szczęśliwie wrasta w różę ;:14 Ile ja robiłam takich zabaw z koszykiem Obrazek Jak rezygnuję to dopiero mnie atakują ze wszystkich stron Obrazek I tak mam co siać i coś z drzew też zamówiłam więc będzie co robić ;:131 Faktycznie wiosna przyszła trochę chyba później, ale za to bez przymrozków. Ale nigdy nie wiadomo ja będzie w tym roku :oops:

Igalo u mnie jeszcze zanim śnieg się stopił to wyrastały kopce, teraz to paskudne wystające błoto!
Ktoś dawał sposób nie pieprzem tylko wsypać mieloną gorczycę i zalać gorącą wodą...zasypać! gaz musztardowy :shock:

Poranna zabawa ze słońcem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pola rano jeszcze ośnieżone

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, czy ja dobrze odczytuję Twoje zdjęcia? :roll: Czy w Twoim ogrodzie roślinki już budzą się ze snu zimowego? :roll: :roll:
Słoneczko Cię dopieszcza ;:333 i nawet śnieg leżący tu i ówdzie niestraszny w jego jasnych promieniach. ;:63
Liliowce też masz bardzo ładne. ;:138
Buziaki ;:79 ;:79 zostawiam i zdrówka życzę. ;:97 ;:97 ;:97
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu mistrzostwo te zdjęcia z porannym słonkiem i te pola pięknie ciągle się nimi zachwycam ;:167 i u Ciebie po zejściu śniegu widać, że wiosna się budzi ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”