Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.
Ewelina, a ja wczoraj posadziłam pół moich dotychczas kupionych cebulowych. Resztę plus zakupy z netu zostawiam na koniec września/początek października. Ale jak się ma ogród koło domu, to nie ma ciśnienia.
Kupujesz jeszcze jakieś cebulki?
Kupujesz jeszcze jakieś cebulki?
Ewelinko, ja też mam problem, czy już sadzić cebule. chyba wstrzymam się do października. Właściwie to wstrzymują mnie kosaćce, które maja przyjść lada dzień. Najpierw karpy, potem cebule. Ja kupiłam tulipany w tonacji biało-różowej. Kosaćce zresztą też. Potem przyjdzie czekać nam na piękna, kolorową wiosnę. Dużo masz cebul, będzie pięknie 

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U nas też wczoraj zawiewało, ale było ciepło... niestety dzisiaj odwrotnie - wiatr mniejszy, ale chłodno strasznie.
Jeszcze dokupujesz cebule???
Jeszcze dokupujesz cebule???

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie
.
Dzisiaj mam całkiem przyjemną pogodę
. Świeci słoneczko , raz na jakiś czas schowa się za obłoczkami i wieje delikatny wiatr.. Rano byłam w Lid i tym wypadem zakończyłam moje tulipanowe szaleństwo
. Do koszyka wpadło 120 tulipanów Van Eijk, 50 tulipanów Alibi i 24 Purple Prince bo więcej nie było
.Podsumowując moje tulipanowe szaleństwo mam ponad 700 cebul samych tulipanów .Mam nadzieję, że taka liczba nie rozpłynie się i wiosną będzie co podziwiać . Wykorzystałam pogodę i postanowiłam posadzić hiacynty, czosnki główkowate i cebule tulipanów , które miałam wykopane i schowane. Na pozostałe cebule przyjdzie jeszcze czas .
Bonica.

Soniu dzisiaj posadziłam troszkę cebul żeby być odrobinę do przodu
. Na faktycznie, Twój eM dobrze Ci powiedział
. Dziękuję i wzajemnie
.

Izo pamiętam , że w zeszłym roku część cebul sadziłam gdzieś pod koniec września bo potem jechałam na turnus rehabilitacyjny z córką i wróciłam dopiero końcem października. Potem załapałam się jeszcze na przeceny cebulowych i wykorzystałam to
.
Astry i chryzantemy kwitną - jesień jak się patrzy
.

Marysiu nie mam chęci żeby bawić się w koszyczki
. Sadzę jak leci tylko muszę rozluźnić ziemię dosypując i mieszając ją z piaskiem. Jeśli chodzi o gryzonie to i u mnie szaleją ale tylko na pewnym obszarze . W pozostałą część działki nie zapuszczają się ( jeszcze) i mam nadzieję, że tak zostanie
. Dziękuję i wzajemnie
.

Moniko zdecydowałam się jednak posadzić trochę cebul ale padło na hiacynty i czosnki główkowate oraz na tulipany ,które wykopywałam. Z pozostałymi poczekam jeszcze do końca miesiąca
. Kupiłam dzisiaj ostatnie cebule tulipanów. Planuję kupić jeszcze czosnki te z wielkimi głowami 30 sztuk w mixie ale one będą w Lidl bliżej końca miesiąca.

Ewo a ja jednak posadziłam trochę cebul . Potem nie wyrobię się ze wszystkim a jadę 17 października na turnus z córką. Posadziłam hiacynty i czosnki główkowate oraz tulipany, które miałam wykopane. Na resztę sadzenia poczekam do końca miesiąca. No chyba, że będzie pogoda a ja będę się nudziła to zrobię to wcześniej
. Mam nadzieję, że wiosna będzie ładna . Pozdrawiam
.
Największy z moich miskantów, ma ponad 2 metry . To miskant Kleine Fontane. Wiosną muszę go przesadzić bo rośnie zbyt blisko klona
.

Basiu a i owszem, dokupiłam cebule
. W tym roku nie kupuję róż ani innych roślin więc postanowiłam zaszaleć z cebulowymi. Poza tym mam urodziny w listopadzie więc to tak zamiast prezentu
. U mnie dzisiaj całkiem przyjemnie ale tylko do słoneczka bo w cieniu faktycznie chłodniej niż wczoraj. Pozdrawiam
.

Gracillimus znowu zakwitnie.

Pozdrawiam i udanego popołudnia Wam życzę
.

Dzisiaj mam całkiem przyjemną pogodę

Bonica.

Soniu dzisiaj posadziłam troszkę cebul żeby być odrobinę do przodu

Izo pamiętam , że w zeszłym roku część cebul sadziłam gdzieś pod koniec września bo potem jechałam na turnus rehabilitacyjny z córką i wróciłam dopiero końcem października. Potem załapałam się jeszcze na przeceny cebulowych i wykorzystałam to

Astry i chryzantemy kwitną - jesień jak się patrzy

Marysiu nie mam chęci żeby bawić się w koszyczki

Moniko zdecydowałam się jednak posadzić trochę cebul ale padło na hiacynty i czosnki główkowate oraz na tulipany ,które wykopywałam. Z pozostałymi poczekam jeszcze do końca miesiąca

Ewo a ja jednak posadziłam trochę cebul . Potem nie wyrobię się ze wszystkim a jadę 17 października na turnus z córką. Posadziłam hiacynty i czosnki główkowate oraz tulipany, które miałam wykopane. Na resztę sadzenia poczekam do końca miesiąca. No chyba, że będzie pogoda a ja będę się nudziła to zrobię to wcześniej

Największy z moich miskantów, ma ponad 2 metry . To miskant Kleine Fontane. Wiosną muszę go przesadzić bo rośnie zbyt blisko klona

Basiu a i owszem, dokupiłam cebule

Gracillimus znowu zakwitnie.

Pozdrawiam i udanego popołudnia Wam życzę

- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
700 cebul... Brzmi kusząco, tylko jakby mi to ktoś posadził
Ale na wiosnę będzie pięknie, bez dwóch zdań 

- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Ewelina zaszalałaś
tyle cebulek, plecy odpadną po wsadzaniu hehe
no ale efekt będzie nieziemski
ogród widzę ładnie sobie radzi trawka podcięta, pięknie 

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Pomijając kwestię miejsca, którego nie posiadam, to mam chyba zbyt dużego lenia, żeby posadzić taką ilość cebulek. 700 masz tylko nowych, aż się boję pomyśleć ile ich masz razem
Ale za to wiosna będzie u Ciebie kipieć kolorami, a ja patrząc na Twój ogród, znowu sobie obiecam, że dokupię cebulek i będę sadzić i sadzić. I tak do jesieni, a wraz z chłodnym powietrzem przychodzi i trzeźwe myślenie i znowu dokupuję tylko odrobinę.
Super, że miałaś słoneczko
Ja niestety (albo stety, bo to lubię), spędzam dzień w kuchni. Miałam jechać na działkę, ale od rana było tak zimno i co chwilę przelatywał deszcz, że zrezygnowałam. Za to pojechałam na rynek i kupiłam 27 kg pomidorów, trochę papryki, cebuli i śliwek i teraz to wszystko przetwarzam. Koniec roboty raczej dopiero w niedzielę, bo to wszystko potrzebuje czasu.
Pozdrawiam cieplutko

Super, że miałaś słoneczko

Pozdrawiam cieplutko

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Ładne ogrodowe widoczki
Ależ Ty masz wielki krzaczek Tak białej chryzantenki.piękna ona. Podobna do małej mojej.
Marcinki też już bogato ukwiecone.
Moje jeszcze nie.

Ależ Ty masz wielki krzaczek Tak białej chryzantenki.piękna ona. Podobna do małej mojej.
Marcinki też już bogato ukwiecone.
Moje jeszcze nie.
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ooo, taka ilość cebulowych. Szok. Nie przepada za sadzeniem cebulek, inna sprawa, że pewnego roku po sądziłam 400 cebulek, a wiosną kwitło może z 50 szt. Resztę zezarly nornice. Od tej pory zdarza mi się jesienią nawet jednej sztuki nie posadzić. Co prawda teraz kupiłam kilka sztuk w Biedronce i nie mam ochoty na sadzenie...
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelinko, wszystkie cebulki wykupiłaś?!
No, no! To Cię pewnie błogosławili inni klienci.
Ale za to właściciel sklepu jest zadowolony.
Masz co sadzić.
Nie zazdroszczę,
natomiast zapewne wiosną pozazdroszczę pięknych kwitnień.
Miłego weekendu.

Ale za to właściciel sklepu jest zadowolony.

Masz co sadzić.

Miłego weekendu.

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Ewelinko, nieźle poszalałaś. Jak one wszystkie zakwitną to się będzie działo, oj tak
Sadzisz w koszyczkach? Ja mam kilka paczuszek na nową rabatkę i chyba posadzę w koszykach. Zauważyłam, że wygodniej wtedy planować dalsze losy na rabacie. Wyjmujesz koszyczek po przekwitnięciu tulipanów, a w pozyskane miejsce możesz posadzić inne chciejstwa. A na jesień koszyczki znowu do gruntu.

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Rzeczywiście szaleństwo cebulowe! Ale jak masz gdzie sadzić, to szalej
U mnie pewnie nie mniej cebul do posadzenia (kilka razy więcej) lecz nie ze sklepu tylko z własnej uprawy. Traktuję je jako poplon po daliach

U mnie pewnie nie mniej cebul do posadzenia (kilka razy więcej) lecz nie ze sklepu tylko z własnej uprawy. Traktuję je jako poplon po daliach

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Ewelinko, 700 cebul??? Oj to widok będzie taki, że klękajcie narody...
Ja dzisiaj skromnie, bo tylko kupiłam krokusiki żółte i narcyze. Nie wiem ile już mam tych cebul do posadzenia, ale póki co wstrzymuję się przed tym...
Masz rację, trzeba sobie robić prezenty!

Masz rację, trzeba sobie robić prezenty!

Pozdrawiam, Basia.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
No to ja już teraz jestem ciekawa Twojej wiosny 

- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
No to moja droga dałaś czadu z tymi cebulkami!!!!
Będzie co podziwiać wiosną.

Będzie co podziwiać wiosną.