Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Post »

Ewelina, a ja wczoraj posadziłam pół moich dotychczas kupionych cebulowych. Resztę plus zakupy z netu zostawiam na koniec września/początek października. Ale jak się ma ogród koło domu, to nie ma ciśnienia.
Kupujesz jeszcze jakieś cebulki?
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ewelinko, ja też mam problem, czy już sadzić cebule. chyba wstrzymam się do października. Właściwie to wstrzymują mnie kosaćce, które maja przyjść lada dzień. Najpierw karpy, potem cebule. Ja kupiłam tulipany w tonacji biało-różowej. Kosaćce zresztą też. Potem przyjdzie czekać nam na piękna, kolorową wiosnę. Dużo masz cebul, będzie pięknie ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U nas też wczoraj zawiewało, ale było ciepło... niestety dzisiaj odwrotnie - wiatr mniejszy, ale chłodno strasznie.
Jeszcze dokupujesz cebule??? ;:oj
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiaj mam całkiem przyjemną pogodę ;:108 . Świeci słoneczko , raz na jakiś czas schowa się za obłoczkami i wieje delikatny wiatr.. Rano byłam w Lid i tym wypadem zakończyłam moje tulipanowe szaleństwo ;:224 . Do koszyka wpadło 120 tulipanów Van Eijk, 50 tulipanów Alibi i 24 Purple Prince bo więcej nie było ;:222 .Podsumowując moje tulipanowe szaleństwo mam ponad 700 cebul samych tulipanów .Mam nadzieję, że taka liczba nie rozpłynie się i wiosną będzie co podziwiać . Wykorzystałam pogodę i postanowiłam posadzić hiacynty, czosnki główkowate i cebule tulipanów , które miałam wykopane i schowane. Na pozostałe cebule przyjdzie jeszcze czas .

Bonica.

Obrazek

Soniu dzisiaj posadziłam troszkę cebul żeby być odrobinę do przodu ;:173 . Na faktycznie, Twój eM dobrze Ci powiedział :;230 . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Obrazek

Izo pamiętam , że w zeszłym roku część cebul sadziłam gdzieś pod koniec września bo potem jechałam na turnus rehabilitacyjny z córką i wróciłam dopiero końcem października. Potem załapałam się jeszcze na przeceny cebulowych i wykorzystałam to :lol: .

Astry i chryzantemy kwitną - jesień jak się patrzy ;:173 .

Obrazek

Marysiu nie mam chęci żeby bawić się w koszyczki ;:185 . Sadzę jak leci tylko muszę rozluźnić ziemię dosypując i mieszając ją z piaskiem. Jeśli chodzi o gryzonie to i u mnie szaleją ale tylko na pewnym obszarze . W pozostałą część działki nie zapuszczają się ( jeszcze) i mam nadzieję, że tak zostanie ;:224 . Dziękuję i wzajemnie ;:168 .

Obrazek

Moniko zdecydowałam się jednak posadzić trochę cebul ale padło na hiacynty i czosnki główkowate oraz na tulipany ,które wykopywałam. Z pozostałymi poczekam jeszcze do końca miesiąca ;:108 . Kupiłam dzisiaj ostatnie cebule tulipanów. Planuję kupić jeszcze czosnki te z wielkimi głowami 30 sztuk w mixie ale one będą w Lidl bliżej końca miesiąca.

Obrazek

Ewo a ja jednak posadziłam trochę cebul . Potem nie wyrobię się ze wszystkim a jadę 17 października na turnus z córką. Posadziłam hiacynty i czosnki główkowate oraz tulipany, które miałam wykopane. Na resztę sadzenia poczekam do końca miesiąca. No chyba, że będzie pogoda a ja będę się nudziła to zrobię to wcześniej :wink: . Mam nadzieję, że wiosna będzie ładna . Pozdrawiam :wit .

Największy z moich miskantów, ma ponad 2 metry . To miskant Kleine Fontane. Wiosną muszę go przesadzić bo rośnie zbyt blisko klona :roll: .

Obrazek

Basiu a i owszem, dokupiłam cebule :tan . W tym roku nie kupuję róż ani innych roślin więc postanowiłam zaszaleć z cebulowymi. Poza tym mam urodziny w listopadzie więc to tak zamiast prezentu ;:224 . U mnie dzisiaj całkiem przyjemnie ale tylko do słoneczka bo w cieniu faktycznie chłodniej niż wczoraj. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Gracillimus znowu zakwitnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i udanego popołudnia Wam życzę :wit .
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

700 cebul... Brzmi kusząco, tylko jakby mi to ktoś posadził :lol: Ale na wiosnę będzie pięknie, bez dwóch zdań ;:108
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Ewelina zaszalałaś ;:oj tyle cebulek, plecy odpadną po wsadzaniu hehe :) no ale efekt będzie nieziemski :) ogród widzę ładnie sobie radzi trawka podcięta, pięknie ;:63
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Pomijając kwestię miejsca, którego nie posiadam, to mam chyba zbyt dużego lenia, żeby posadzić taką ilość cebulek. 700 masz tylko nowych, aż się boję pomyśleć ile ich masz razem ;:oj Ale za to wiosna będzie u Ciebie kipieć kolorami, a ja patrząc na Twój ogród, znowu sobie obiecam, że dokupię cebulek i będę sadzić i sadzić. I tak do jesieni, a wraz z chłodnym powietrzem przychodzi i trzeźwe myślenie i znowu dokupuję tylko odrobinę.
Super, że miałaś słoneczko :tan Ja niestety (albo stety, bo to lubię), spędzam dzień w kuchni. Miałam jechać na działkę, ale od rana było tak zimno i co chwilę przelatywał deszcz, że zrezygnowałam. Za to pojechałam na rynek i kupiłam 27 kg pomidorów, trochę papryki, cebuli i śliwek i teraz to wszystko przetwarzam. Koniec roboty raczej dopiero w niedzielę, bo to wszystko potrzebuje czasu.
Pozdrawiam cieplutko :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ładne ogrodowe widoczki ;:63
Ależ Ty masz wielki krzaczek Tak białej chryzantenki.piękna ona. Podobna do małej mojej.
Marcinki też już bogato ukwiecone.
Moje jeszcze nie.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ooo, taka ilość cebulowych. Szok. Nie przepada za sadzeniem cebulek, inna sprawa, że pewnego roku po sądziłam 400 cebulek, a wiosną kwitło może z 50 szt. Resztę zezarly nornice. Od tej pory zdarza mi się jesienią nawet jednej sztuki nie posadzić. Co prawda teraz kupiłam kilka sztuk w Biedronce i nie mam ochoty na sadzenie...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, wszystkie cebulki wykupiłaś?! :shock: No, no! To Cię pewnie błogosławili inni klienci. ;:306
Ale za to właściciel sklepu jest zadowolony. :tan
Masz co sadzić. ;:108 Nie zazdroszczę, ;:185 natomiast zapewne wiosną pozazdroszczę pięknych kwitnień. :roll:
Miłego weekendu. ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ewelinko, nieźle poszalałaś. Jak one wszystkie zakwitną to się będzie działo, oj tak :uszy Sadzisz w koszyczkach? Ja mam kilka paczuszek na nową rabatkę i chyba posadzę w koszykach. Zauważyłam, że wygodniej wtedy planować dalsze losy na rabacie. Wyjmujesz koszyczek po przekwitnięciu tulipanów, a w pozyskane miejsce możesz posadzić inne chciejstwa. A na jesień koszyczki znowu do gruntu.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Rzeczywiście szaleństwo cebulowe! Ale jak masz gdzie sadzić, to szalej ;:173
U mnie pewnie nie mniej cebul do posadzenia (kilka razy więcej) lecz nie ze sklepu tylko z własnej uprawy. Traktuję je jako poplon po daliach :lol:
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko, 700 cebul??? Oj to widok będzie taki, że klękajcie narody... ;:167 Ja dzisiaj skromnie, bo tylko kupiłam krokusiki żółte i narcyze. Nie wiem ile już mam tych cebul do posadzenia, ale póki co wstrzymuję się przed tym...

Masz rację, trzeba sobie robić prezenty! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

No to ja już teraz jestem ciekawa Twojej wiosny ;:oj
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

No to moja droga dałaś czadu z tymi cebulkami!!!! ;:180
Będzie co podziwiać wiosną.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”