Pisarka w Ogrodzie Pod Dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Pisarka w Ogrodzie Pod Dębami

Post »

Dziękuję za miłe słowa :)
Rabata trawiasto-wrzosowa to moja duma. Teraz pracuję nad różano-bylinową, może wkrótce będę się mogła i nią pochwalić.

Co do kory - jest z nią jeden problem: ciężko z niej zbierać liście dębów (zresztą nie tylko dębów, ale np. liście krzewów zostawiam i one się rozkładają, a dębowe za licho nie chcą) - muszę to robić po jednym listku, bo inaczej ubywa mi kory. Odkurzacz do liści też nie wchodzi w grę. Gdyby mnie było na to stać, zrobiłabym rabatki żwirowe, z grubszymi kamykami nawet, właśnie żeby móc używać odkurzacza ogrodowego.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ojj piękny, piękny masz ogród, ale jakże mogłoby być inaczej u pisarki, osoby z wyobraźnią ;:215
Zachwycają mnie trawy, amarantowe hiacynty, psiaki, porządek.
Cudnie się wszystko budzi.
Awatar użytkownika
Sasanka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 cze 2007, o 13:49

Post »

Bardzo mi się podoba Twój ogród i to, że tak szybko się przeistacza. Moim zdaniem natura w ten sposób odpłaca Ci za Twoją pokorę w podejściu do ogrodnictwa.
Zagoszczę tu na stałe, bo ogromnie podobają mi się Twoje zdjęcia. Nawet roślinki, które dopiero kiełkują, wyglądają na nich niezwykle ciekawie.

Pozdrowienia od polonistki dla polonistki :wit
Awatar użytkownika
Valur
50p
50p
Od: 18 kwie 2016, o 19:24
Kontakt:

Post »

Wspaniała dokumentacja zdjęciowa! Właśnie ją podziwiam. Jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam serdecznie
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Agnieszko nie widać jakoś aby ogród należał do kogoś kto błądzi, szczególnie łapie mnie za serce zakątek z trawami, który jak pokazałaś nie traci z uroku nic, o każdej porze roku
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Wiosna nabrała u ciebie rozpędu. Sporo masz ciekawych krzewów, dęby w liczbie mnogiej też zajmują niemałą przestrzeń, jaki duży jest twój ogród?
Sadzoneczki lobelii ładnie rosną. Czytałam na twoim blogu o eksperymencie z ryżem w słoikach. Jest w tym jakaś magia, podobnie jak w kalendarzu biodynamicznym, trudna do wytłumaczenia, ale skuteczna. Myślę, że 'kochane' rośliny rosną lepiej. Zdarza mi się gadać ze swoimi siewkami kiedy jestem sama, przy domownikach ograniczam się do telepatii, bo i tak już na mnie i na zastawione parapety dziwnie patrzą ;:306
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ja widziałam u Ciebie barbulę? Moje maleństwo, posadzone jesienią i storpedowane przez myszy nie przetrwało... jako jedna z nielicznych roślin.. Muszę kupić znów, to konieczność.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich, i polonistki, i nie-polonistki :)
Barbulę, owszem, posiadam, i bardzo kocham.

Jak duży jest mój ogród? 24 ary. Z tego na razie niewielki procent zagospodarowany. Dęby rosną przy granicy działki, od strony drogi, więc niby nie w samym ogrodzie, ale ich korzenie sięgają naokoło 12 metrów i w tej odległości wszystko słabo rośnie, jest tam bardzo sucho i jałowo. Dalej, kolejne kilkanaście metrów, pod warstwą słabej ziemi są iły i glina, w korzeniach roślin często stoi woda. Wielki kawał działki wciąż czeka na zagospodarowanie, ale najpierw trzeba zaprojektować podjazd, bruk, ścieżki itd., bo gdy popada, toniemy w gliniastym błocie i wnosimy to wszystko do domu. Gdy będzie bruk, obsadzi się ścieżki roślinami, poplanuje zakamarki w ogrodzie itd.
Kawałek ogródka wydzieliliśmy na warzywa i owoce, ale tym zajmuje się głównie mój mąż - to jego pasja. On mi się nie wtrąca do "ładnych", a ja mu nie wtykam nosa do "pożytecznych". Taki podział. Ogród warzywny jest wyżej, żeby nawozy mineralne nie spływały wraz z deszczem do warzyw, bo jadalne rośliny nawozimy tylko organicznie.

Wielkim utrudnieniem jest posiadanie psów, choć bardzo je kocham - cztery duże psy to już stado, czasami nie do opanowania. Wiele razy miałam zdeptane rośliny, zmiażdżone dosłownie, bo za płotem pokazała się sarna i one po prostu musiały sforsować każdą przeszkodę, by ją obszczekać ;) O działaniu psiego moczu nie wspomnę... ;:145

A teraz chciałam wgrać parę zdjęć i nie mogę - fotosik sprawia mi kłopoty. Wczoraj też się nie udało, więc opłaciłam konto za 15 zł, a dziś znów to samo. Czy macie na to jakiś sposób?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś fotosik się zbiesił mocno, ja też musiałam zapłacić....

PS- ja też jestem polonistką ;)
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

No ale wczoraj płaciłam, a dziś już mam limit wyczerpany?
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Ja dodaje zdjęcia co prawda po jednym, ale bez logowania i póki co nie mam problemów, może tak się uda...
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Próba:
Obrazek

No, da się, ale skoro zapłaciłam, to oczekiwałabym czegoś w zamian. Ech...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hmm, ja jakos nigdy nie płaciłam.I myslę,że tak zostanie :)
A brunerka piękna, prawda ?Też mam taka samą :)
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Witaj imienniczko :D
Mnóstwo pracy włożyłaś w swój kawałek miejsca na ziemi ;:173
Opłaciło się, jest pięknie. Jak widać nawet na ugorze mogą rosnąć piękne róże i tulipany, wymaga to tylko od nas więcej pracy.
Ziemia u mnie w ogrodzie to głównie piach, na szczęście mamy kompostownik i nawóz spod kur :wink:
A Ty czym nawozisz swoje piękności?
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Aniu, ja mimo tego, że zapłaciłam, nie mogę nadal wgrać zdjęć. Napisałam do niech i coś tam bełkoczą, że tranfer to transer, a ja muszę kupić abonament. Czyli piętnaście złotych wyrzucone w błoto, mogłam wysłać na cele charytatywne i przynajmniej komuś bym pomogła.

Trudno. Będzie mało zdjęć albo nauczę się korzystać z imageshack.

Aga - witaj w moich progach!
Ja też mam kompostownik, ale marnie mi się w nim przerabia, chyba tam, gdzie stoi, jest za sucho, bo liście dębów nie wpuszczają do niego deszczu. Obornika używać nie mogę, bo psy się w nim tarzają, a granulowany uwielbiają wyjadać z grządek!!!

Trochę podlewam biohumusem, byłam też zadowolona ze stosowania rosahumusu.
Pod rośliny ozdobne daję też substral (ten długo działający), a czasem florovit. Ale pod jadalne tylko kompost i ewentualnie biohumus.

A teraz popróbuję ze zdjęciami bez logowania - śliwa dziecięca:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i od razu humorek lepszy, bo się udało :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”