W mazurskiej krainie Alicji (alana) - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W mazurskiej krainie Alicji (alana) - cz. 3

Post »

Aluś,ja mam beczki i na zimę zostawiam w ogrodzie lekko uchylone.Wprawdzie nie mam tam wody,tylko gnojówkę z pokrzyw,która zostaje po sezonie i wykorzystuje ją na start w kwietniu.Nigdy mi beczka nie pękła a to już kilka zim tak stoją.
Bombowe zakupy,niech no tylko zakwitną a Ena...już widzę ten festiwal kwiatów ;:138 Moja kupiona w luty ładny krzaczek buduje :heja
Pozdrawiam Magda :)
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alutka piękne te wiosenne foty :D
Ena to rzeczywiście ogromniasty krzaczor, dużo się pewnie przy niej napracowałaś.
Zakupy różane pierwsza klasa, mam nadzieję, że czekoladka się zabierze do roboty i będzie co oglądać w sezonie :wink:
Jakie dalie zamówiłaś?

Co do zbiorników na deszczówkę... Ja mam dwa duże 1000l w koszach, o takich pisała Wiolka. Nic się z nimi nie dzieje, tylko tzreba wylać wodę na zimę. Oprócz tego mam też dwie duże beczki, które też zostają na zimę w ogrodzie i jest ok.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Witajcie :wit
Ale Zośka nas dzisiaj ochłodziła, to już chyba normalne w naszym klimacie, że temperatura w ciągu doby zmniejsza się połowę, z 20 kilku na 12 stopni, czad normalnie ;:306 Ale dzisiaj już bez deszczu, wczorajsze opady podniosły chociaż poziom wody w rowach działkowych ;:138 A same rośliny w ciągu doby podrosły w oczach, wszystko stało się większe, ładniejsze, widać jak potrzebowały porządnej wody.

Deszczówkę zawsze zbieramy w pojemniki, które mają swoje miejscówki pod rynnami :wink: Tylko teraz mamy mniej pojemników, bo niestety zimą najpierw popadał deszcz, a potem raptownie nadszedł mróz i dwie mini beczki pękły. To jest najgorsze,e że nie zawsze uda się ta wodę wybrać, wylać. Na razie stoi metalowa beczka i dwa plastiki. Ale ten wspominany przez Was wart jest uwagi, dzięki.
Dzisiaj wybrałam się na spacer w rewiry mojego ulubionego ogrodniczego, no i pech chciał, że zauważyłam, ze przywieźli róże w doniczkach, no i jak tu wytrzymać, pobiegnę jutro i sprawdzę co tam nawieźli ciekawego ;:306 W drugim obok tez chyba jakieś nowe krzewy się pojawiły, no i jak tu wytrwać?

Wiolu, moje szafirki też są chyba notorycznie podjadane przez te gryzonie, miałam ich duże kępki, ale z roku na rok coraz mniej wychodziło z ziemi. Skoro Anita bujnie rośnie, to muszę nową podporę jej sprawić, bo kratkę, ma na razie małą.
Gabi, pozazdrościć tak rozrastających się szafirków :wink: U nas na działce beczki też wkopane są, były początkowo dwa blaszaki, ale jeden nie wytrzymał i dziurawy się zrobił. Wcześniej regularnie opróżnialiśmy te pojemniki z wody, ale teraz nie zdążyłam. Czekoladka ma ciemne przebarwienia na korze, ale w środku normalnie zielona, po jednej stronie pędów też była zielonkawa, tylko, że wszystkie już ruszyły, a ona jedna siedzi tak w ciszy....
Madziu, gnojówkę z pokrzywy i ja trzymam przez zimę w butlach 5l po wodzie :;230 też nie pękają ni nic, a zapaszek pozostaje na drugi rok, a co tam ;:306 Nie mogę jak rok temu narobiłyśmy smrodku podlewaniem i ludzie myśleli, że z kurników we wsi nieopodal wywożą kurzy obornik :;230 Ena rok temu już pokazała ekstra klasę, aż druty z dachu pozrywała swoim ciężarem :tan
Jolu, Ena przerosła moje oczekiwania, jak zawsze udawało się podwiązać, pędy już przed zima były odpowiednio nagięte, tka teraz niektóre za mocno drewniały i sterczą twardo. Dalie - Penny Lane, Minister Optimis, Sir Alf of Ramsay, Black Touch, Lady Darlene, Glorie of Noordvijk, Pole Position, Autumn Fair, Orange Nuget, Melody Harmony. Ups, nie wiedziałam, że aż tyle ich wyszło :oops: ;:306

Dzisiaj, co prawda kończy się, jest Dzień Polskiej Niezapominajki, to z tej wyjątkowej okazji dzisiaj fotki pod znakiem tych błękitnych chmurek:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te pachnidełka rosną akurat przy furtce, jak się schylam otworzyć ją, to od razu na dzień dobry mam przepiękną woń konwaliową ;:167
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niezapominajki
to są kwiatki z bajki!
Rosną nad potoczkiem,
patrzą rybim oczkiem.

Gdy się płynie łódką,
Śmieją się cichutko
I szepcą mi skromnie:
?Nie zapomnij o mnie?.

Ależ słodziaki.
Myślałam że moje wszystkie wykarczowane,a tu niespodzianka,bo trochę ich zostało i mogę sobie na nie spoglądać jak wychodzę przed dom :heja
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To może Madziu pośpiewamy wspólnie ;:224 albo pogramy na trawie w tym rytmie....
Ja też miałam niezapominajek kiedyś całe łany, zwłaszcza wokół huśtawki, muszę poszukać starych fot i pokazać. Teraz próbuję zrekonstruować to, a wystarczy jedna roślinka aby większe ilości cieszyły nasze oczy za rok.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Piękne niezapominajki ;:215 U mnie niestety ich nie ma :roll:
Ale będą :wink: O ile wyrosną - nasionka już kupione :D

Konwalie są urocze, też zakładam ich poletko pod sosnami ;:333
Zapach mają niesamowity.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Uwielbiam niezapominajki, choć wysiewają się u mnie niczym chwasty. Część usuwam, ale sporo zostawiam na rabatach, bo fajnie wypełniają puste miejsca.
W tym roku po raz pierwszy kupiłam różowe. Rosną w donicy i ciekawa jestem, czy też się rozsieją.
U Ciebie widzę też białe - równie piękne. Czy są tak samo trwałe jak te niebieskie ?
Kocham zapach konwalii, ale w ogrodzie boję się ich ekspansywności.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was z niezwykle chłodnej i wietrznej krainy mazurskiej :wink: Wiedziałam, że się ochłodzi w okolice Zośki, ale żeby aż tak ;:202 Był u Was może przymrozek? U nas na szczęście nie było minusowych temperatur, za to codziennie pada deszcz, trochę nawodni ziemię. A ja głupia w czwartek czy piątek odkryłam cynie i astry z włókniny, żeby lepiej je ewentualny deszcz podlał, teraz sobie w brodę pluję, że im zimno :roll:

Jolu, wysiewaj niezapominajki, raz to zrobisz, to zostaną juz na stałe :D Uwielbiam te maleństwa, nie wyobrażam sobie wiosny bez nich, są takie przeurocze i malusie.
Wiolu, u mnie wysiewają się niezapominajki gdzie popadnie. Białe też rozmnażają się, ale nie tak ekspansywnie jak oryginalne. A konwalie jak posadzisz w miejscu, gdzie będą miały trochę miejsca i systematycznie (u mnie wypada 2 razy w sezonie) usuwać ich kłącza, to nie rozprzestrzenią się tak mocno.

Wracając jeszcze do niezapominajek, kiedyś było ich mnóstwo w obrębie huśtawki, aktualnie próbuję stworzyć podobny efekt jak tu (co prawda kiepsko widać):
Obrazek

A teraz 2016 r. ;)

Tulipanowe stare resztki porozsiewane po działkach:
Obrazek

Angelique wyblakła
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Golden Ducat kwitł bardzo długo, fotka z 7 maja
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aluś, piękne te fioletowe iryski ;:215 Ciekawa jestem czy byłaś w ogrodniczym i oglądałaś róże w donicach? Napisz co ciekawego przywieźli ;:224 .
U nas zrobiło się paskudnie zimno i maj pokazał nam swoje drugie, niestety znacznie brzydsze oblicze. Mam nadzieję, że pogoda się wreszcie poprawi i znów będziemy się cieszyć ciepełkiem i piękną wiosną.
;:196
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Alutka mi też irysek wpadł w oko :wink:
Teraz jest zdecydowanie ich czas, wiodą prym na rabatach.

U mnie tez zimny czas, choć idzie ku lepszemu - najgorsza noc już za mną, teraz może być już tylko lepiej - znaczy cieplej :lol:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Alutka, Twoja serduszka musi mieć super warunki bo bujna jest... moja jakaś mizerotka... ;:108
chris26
100p
100p
Od: 27 sie 2013, o 07:57

Post »

Odwiedziłem dzisiaj mazurską krainę. ;:138 Bardzo ładnie u Ciebie.
Czy masz jeszcze róże Golden Showers, jestem ciekaw jak u Ciebie rośnie ?
Chłop z Mazur
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj nareszcie odrobinę cieplej, bo słońce nieśmiało świeciło i ogrzewało ziemię. Nawet na działkę popołudniem dało się pójść i przesadzić Eden ;:306 wiem wiem, mam w tym roku psychozę wykopywania, przesadzania i karczowania, jeszcze dwa elementy roślinne nawet do usunięcia mi pozostały, ale to ciężka artyleria jest ;:134
Aaaa, dalie i mieczyki dzisiaj dotarły, bałam się, że będą w gorszej kondycji, ale jest ok, niektóre dalie nawet maja małe pędy, tylko czekać kilka miesięcy na zgodność odmianowa trzeba.
Dorotce zbiorowo odpowiem, byłam i owszem w ogrodniczym, jakże inaczej by mogło być :;230 Wybór taki sobie, róże wielokwiatowe rabatowe, pnące i okrywowe, i tylko kilka miało wypisane odmiany. Nie pomyślałam w tamtym momencie i nie zrobiłam fotki jednej róży - rabatowa ponoć, ale ładny kwiat miała, jeszcze był w pąku, ale nieco rozchylonym, kwiat białawy ni kremowy z lekką obwódką różową, niczym Biedermeier. Ciekawe któż to jest? Teraz mi głupio iść tam znowu i fotografować (i tak jestem natrętna klientką ;:306 ).

Dorotko, irys piękny owszem, ale najlepsze, że nie pamiętam kiedy go tam posadziła ;:129 A ten chłód miejmy nadzieję mamy już za sobą.
Joluś ja to chucham na tego irysa, bo jeszcze tylko jedna odmiana ma pąka, reszta albo się na mnie obraża, albo gdzieś wyginęła. Miałam takiego białego z żółta obwódką, próbuję uratować, go, ale jakoś marnie idzie.
Gabi, tylko ta sreduszka tak ładnie rośnie, u mnie lekka gleba, to może rozprzestrzeniać sie łatwo, za to s. okazałe słabiej się sprawują, różowa całkiem wyginęła.
Krzysztofie, miło Ciebie przywitać, kolejna osoba z Mazur, fajnie ;:215 Jak juz wspominałam, Golden Showers tak jakby u mnie jeszcze jest, jutro zrobię fotkę, to zobaczysz jak wygląda.

Tulipanów ciąg dalszy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MysticVan Eijk
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Banja Luka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z biedronkowej paczki szachownic wyrosła jedna z siedmiu, ale za to jaka ;:138
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aluś, a te ciemne tulipany z pierwszego zdjęcia jak się nazywają? Kolorem przypominają mi różę Hot Chocolate ;:224
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Alutka do mnie też wczoraj dotarła paczka z daliami :wink:
Już wszystkie wysadzone, tylko mieczyki mi jeszcze zostały do posadzenia.

Tulipany piękne ;:333
Pozdrawiam Jola
jo_linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”