Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Soniu!
Prawda jest taka,że ja też głupieję jak oglądam takie korzenie!Jak zaglądniesz do mojego wątku ( dwa ostatnie moje posty)to zobaczysz ewidentnie PRZELANEGO storczyka , bo pseudobulwy były zgniłe u podstawy! :twisted: Natomiast na korzeniach nie było ani śladu zgnilizny!!!???? Wyglądały tak samo jak u Twojego!I teraz bądź mądry i pisz wiersze! Jak to wytłumaczyć?
Niby po korzeniach - zasuszony a po pseudobulwach wnioskując - zalany!!!Może Jovanka nas oświeci?
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Oto mój kolejny okaz ;:113 tym razem cymbidium, zdobycz z OBI ze świeżej dostawy, bo akurat sprzedwcy stawiali je na półki

Obrazek
Obrazek

teraz tylko muszę się dowiedzieć co on lubi, a czego nie ;:109

a phalaenopsisy reanimowane są w stanie ogólnym dobrym ;:87

Małgosiu zgadzam się z Tobą że określić stan naszych "pacjentów" jest bardzo trudne, u moich falków nic nie wyglądało na zalanie, bo miejsce skąd wychodzą liście było wg bez oznak zgnilizny.
Poczekamy zobaczymy ;:100
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Soniu, co za piękność!
Warżki cymbidium są tak wspaniałe, że oczu nie mogę oderwać...
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Agatko był jeszcze kolor pomarańczowy z dużymi kwiatkami i też cudowny, ale ten mnie zachwycił bardziej, chociaż o tamtym wciąż myślę, no ale nie chciałam zbytnio drażnić lubego ;:183 ;:198
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu!Przepiękny!
Ja sobie też kupiłam cymbidium.....Hi,hi jak mi się podoba nasza "korba" na punkcie tych pięknych kwiatów :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

moja psycha to juź siadła na amen, bo miałam już nową zdobycz i poszliśmy coś zjeść i tak siedziałam nad tym jedzeniem i mówię do D, wiesz głupia jestem, bo zamiast tego jedzenia mogłam dołożyć 10 zł. i miałabym tamten pomarańczowy storczyk ;:191
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to wyciągnęłaś już wnioski...na przyszłość - lepiej sobie odjąć od ust - i mieć kolejne cudo~!
Ja właśnie przed chwilą GŁOŚNO przypomniałam swoim synom i mężowi,że niedługo mam urodziny.......i nie chcę nic innego tylko storczyki!!!! :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

No to widzę, że już wszystkie jesteśmy nieźle zakręcone na tym punkcie. Ale jakie to jest przyjemne zakręcenie. Już nie mogę doczekać się troszkę cieplejszych miesięcy, żeby wybrać się na kolejne poszukiwania jakiegoś okazu.
A Cymbidium - przepiękne.... ;:111
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Wczoraj wsadziłam do nowego podłoża z orchid-sklepiku moje storczyki, które akurat nie kwitną i stwierdziłam, że ja je za często podlewam, bo w środku korzenie były żółte ;:120 teraz doniczki są podziurawione w pięknym grubym podłożu i tylko czekam na ich rozkwit.
Kupiłam też w ogrodniczym preparat do pielęgnacji storczyków w aerozolu do stosowania raz w tygodniu na liście - nawilża liście, ogranicza osadzanie się kurzu, zapobiega powstawaniu plam na liściach i dodatkowo posiada właściwości odżywcze, ale składu żadnego nie podali i preparat jest z firmy AGRECOL

pozdrawiam ;:100

wróciłam dziś do domu z takim cudeńkiem ;:109
Obrazek

Obrazek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu przepiękne te twoje cudeńko, olśniewające Paphiopedilum. Bardzo mi się te cudeńka podobają, ale niestety większość z nich lubi chłodniejsze warunki uprawy, a ja takich im nie mogę zapewnić. Mój King Arthur jeszcze nie przesadzony, bo wyobraź sobie nadal kwitnie od Bożego Narodzenia. Także mam już do czego przesadzać moje pupile, bo skorzystałam z pomocy naszej wspaniałej Jovanki.
Soniu gdybyś mogła sfotografować także ten spray dla storczyków i tutaj go pokazać, bom bardzo ciekawa, co to za cudo. ;:154
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Lano oto to cudo

Obrazek

a czy cudo to się okaże :wink:
a Twój King Arthur to powód do dumy :D
pozwoliłam sobie na tego Paphiopedilum bo u mnie na parapecie jest dość zimno, a w razie czego mam bardzo zimną sypialnię :roll:
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dziękuję Soniu bardzo, spróbuję poszukać takiego preparatu u siebie. Teraz wiem przynajmniej czego mam szukać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Lano tylko pamietaj, że ten preparat jest na etapie moich doświadczeń, nikt mi go nie polecał, jedynie wybrałam go z ciekawości i mam nadzieję, że korzystnie wpłynie na storczyki :D
pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Witam!!!
Piękne te storczyki :) gratuluje kolekcji a te ostatnio zakupione to cudo!!!
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
MaJ@
100p
100p
Od: 24 sty 2008, o 16:19

Post »

No no trzeba przyznać że storczyki masz po prostu boskie aż mi szczęka opadła :D :shock: :o
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”