Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Jak tylko masz na tyle nasion Gosiu to pewnie że tak. :D No tak masz rację,przecież testówki są i już muszę je podpierać bo są tak wysokie. ;:oj To Twoje uzależnienie od wizyt na wsi jest bezcenne.Myślę że doskonale o tym wiesz sama. :) Widzę po Twoim pisaniu że lepiej się czujesz.I oby tak dalej. ;:215
Podłoże z Hollasu zawsze uważałem za jedno z najlepszych i dalej tak myślę. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Małgosiu
Na tym etapie to podobnie jak Ty . Skiełkowane do Sterluxa , po rozłożeniu liścieni będą pikowane do mieszanki torfu z Hollasu wymiesznego z perlitem .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No fakt, to już uzależnienie. Teraz szczególnie tego potrzebuję a jakoś od 3 tygodni nie mogę się wybrać. Poza tym czekają owocowe na cięcie i bielenie a ja siedzę w domu ;:224

O właśnie Beatko, wiedziałam, że coś mieszałaś ;:215 Ja na cały okres zostawiam w Sterluksie i oczywiście fertygacja. Nie wiem tylko czym.
W zeszłym roku był popłoch na FO co do Florvitu ale ja chyba przy nim zostanę. Nie znalazłam tego "magicznego znaczka" na opakowaniach, proporcje i stężenie dobrze dobrane i chyba nie będę z niczym innym eksperymentować.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To siedź póki co jak Ci dobrze Gosiu.Na mnie też śliwy czekają i cięcie,ale nie jest jeszcze wcale tak późno. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

X podawał swego czasu przepis na nawóz do fertygacji .
Jednak wiesz co Małgosiu , my mamy Witka , a on niezaprzeczalnie jest fachowcem w uprawianiu pomidorów i nie tylko . Jego ładnie poprosimy o porady i wskazówki . Przecież tak naprawdę u Ciebie to drugi sezon , a u mnie niby trzeci , ale tak naprawdę drugi . Mieć Witka za przyjaciela i nie skorzystać z jego rad to była by głupota .
Myślę , że właśnie teraz jest pora by zacząć zadawać pytania . Żeby potem nie żałować , że głupio było zapytać . W końcu te pytania , które będą wydawały się głupie lub infantylne możemy zadawać na pw .
Tak to sobie wykombinowałam . ;:131
Małgosiu i Witku co Wy na to ?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko Ja jestem oczywiście za, tym bardziej, że nie ma głupich pytań. Mam tylko nadzieję, że Witek wytrzyma taki "obstrzał" z naszej strony i będzie miał nieco czasu dla nas.
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu

Jestem dobrej myśli . :D

Idę spać , a Tobie życzę snów pełnych ogrodniczych przygód ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Małgosiu tyle śniegu jeszcze w Twoim ogrodzie? U mnie już ani śladu po nim.

To ja też dołączam do klubu pytaczy :;230
I od razu pierwsze pytanie do Witka. :wink:
Witek wspomniałeś o śliwach. Czy renkloda w tych ramach też jest ujęta? Kiedyś dawno temu wyczytałam, że renklodę (i inne pestkowce) po owocowaniu się tnie, więc robiłam to latem. Ale może to błąd?
Pomijam fakt, że tak naprawdę to wisi od jakiegoś czasu nad nią siekiera i grozi jej całkowite "przycięcie", bo od 10 lat ani razu nie zaowocowała :pogon
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja też dołączam do pytaczy :D
Jaki nawóz Witku jest najlepszy do fertygowania rozsady pomidorów i kwiatów w początkowym rozwoju?
Rozumiem, że ma być z przewagą azotu?

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu Renklody i śliwy wcześnie owocujące tniemy po zbiorach a te, ktore są na jesienne zbiory, na wiosnę. Te z letnimi owocami mozna ciąć wiosną, jeśli jest mocna korekta korony. Moim zdaniem, dobrze były cięte.
Kasiu, jeśli kwitnie a nie owocuje to może brak zapylacza?

Mnie śnieg także zaskoczył, w Krakowie nie ma ani grama
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to mam zgryz, bo nie wiem kiedy owocuje :;230.
Kwitnąć nigdy nie kwitła ;:185. Dostała drugą szansę, bo rosła w kiepskim podmokłym miejscu, więc ją 2 lata temu przesadziliśmy na lepszą miejscówkę. 2 lata miała na pozbieranie się po przeprowadzce, teraz musi się wykazać, bo jak nie to Obrazek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia, renkody są raczej wczesne wiec cięcie letnie. Jeśli nie kwitła to znaczy, że jeszcze nie jej czas. A ile w sumie jest u Ciebie?
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście Beatko,nie ma sprawy.Jak tylko wiedza pozwoli. :oops: A czas Małgosiu musi się znaleźć na wszystko a dla Was tym bardziej.
Pamiętam to Twoje pytanie Kasiu,już kiedyś Ci o tym mówiłem.Na to kiedy ciąć wyczerpująco odpowiedziała Ci Małgosia.Ja swoje Węgierki zwykłe jesienne będę ciął teraz.A swojej nie wycinaj póki co. Co to za odmiana? i ile ma lat?I jeszcze może potrzebować dosyć mocnego prześwietlenia.A cóż to za dziwak że jeszcze nie kwitła.Wszystkie te pytania są ważne żeby wyciągnąć jakieś wnioski.Od odmiany zależy czy i jakiego zapylacza potrzebuje.
Irenko ja po przepikowaniu do ziemi z nawozem startowym nie ingeruję dodatkowo innym do czasu końca produkcji rozsady przed wysadzeniem,kiedy to już mogą potrzebować zasilenia.Z reguły jednak nawóz startowy wystarcza im na ten czas od przepikowania do wysadzenia,więc nie widzę potrzeby dodatkowego nawożenia,jeśli do tego dojdzie odpowiednia temperatura dla roślin w tym okresie to pobieranie składników przebiega prawidłowo.A to sprawa jedna z najważniejszych podczas uprawy.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, mam ją u siebie 10 lat. Po kupnie działki od razu posadziliśmy renklodę i czereśnie. Ale tak jak pisałam, dostała kiepską miejscówkę, bo wiedzieliśmy, że żeby przeżyła czas budowy musi być w kąciku posadzona, bo wiadomo jak to robotnicy .... nie patrzą, gdzie co rzucą :roll:. Jedna czereśnia zresztą tak zginęła śmiercią tragiczną pod gąsienicami koparki ;:145
No nic, zobaczymy, czy w tym roku zakwitnie.
Wituś nie mam pojęcia co to za odmiana Obrazek. Do wycinania czegokolwiek to ja jestem ostatnia, więc będę bronić własną piersią przed eMem z siekierą ;:306. A prześwietlenie na pewno jej się przyda ;:108. Mimo mocnego cięcia w zeszłym roku, to tyle wilków nawypuszczała :roll: . Zrobię jej fotkę w ciągu dnia, to może rzucisz fachowym okiem?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie fotka by się Kasu przydała.Jak ma już 10 lat to przy obecnych odmianach jest już wiekowa,nie to co kiedyś gdzie odmiany rosły o wiele dłużej.Jakby nie patrzył dawno już powinna owocować.Także ja bym jej dał w tym roku jeszcze szansę ale ostatnią.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”