Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

Beatko Kochana ;:168 Jak miło, że do mnie zaglądnęłaś. Jesteś w moim ogrodzie bardzo szczególnym gościem i chyba wiesz dlaczego....
Z tym porządkiem to foto- montaż ;:333 Wcale tak w rzeczywistości nie jest. U Ciebie nie zauważyłam wcale "amerykanki". Masz wszystko uporządkowane, równiutko poukładane a "przedszkole" w szklarni wzorcowe ;:138
Patrzyłam na Twoje sadzonki i roślinki z podziwem.
Pomidory wyglądają dobrze jak na ilość czasu spędzoną na parapecie. Teraz dojdą do siebie.
Papryki kwitną jak szalone i dziś wypatrzyłam pierwszy zawiązek na Rokicie ;:333
Rodzynek brazylijski też już wiąże choć stoi wciąż u mojej mamy na balkonie.

Kasiu Zaszczepki porobię i tak sobie pomyślałam, że część dam na klatkę schodową- południowe okno ale w zimie dość zimno a drugą część dam mamie na przechowanie. Coś na pewno przetrwa ;:172
Ach i zapomniałam, że część dam Tobie i Marysi na przechowanie ;:209
Pomidorom dałam pod listki skoszoną trawę i chyba dobrze zrobiłam bo dziś tak okropnie padało a ściółka zawsze coś ochroni. Listki poobrywam ;:333

Pogoda faktycznie ma być ładna ale w nocy z niedzieli na poniedziałek chłodno. Moje pomidory już w takiej temperaturze nocowały i wszystko jest ok ale martwi mnie trochę odczuwalna. Nie wiem jak odczują to pomidorki ;:306

A teraz napiszę co tak zaprzątało mi głowę ostatnio.

Od 1 czerwca idę do pracy po ponad 3 latach przerwy ;:145 ;:306 ;:145 ;:306 ;:145 ;:306

Z jednej strony bardzo się cieszę bo trzy lata w domu wystarczy ale z drugiej strony to nowy rozdział w moim i Adasia życiu :roll:
Ogród zyska i straci ale dam radę ;:333
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu :wit
Dobrze , że idziesz do pracy . Jednak nie ma to jak niezależność finansowa . Będzie Ci trochę ciężko zdążyć ze wszystkim , ale wiadomo : DASZ RADĘ . I jeszcze bardziej będziesz kochała swój wiejski zakątek , jak najszbyciej wtedy będziesz chciała skończyć remonty i spędzać tam wszystkie weekendy , a potem okaże się , że pomimo dojazdów do pracy trzeba tam obowiązkowo zamieszkać . Wiem , bo sama przez to przeszłam . Mam mieszkanie w mieście , ale jak sobie pomyślę , że miałabym tam wrócić to słabo mi się robi .
U nas ta noc nie była jeszcze najchłodniejsza , prognozują dzisiejszą . Na jutro mam zaplanowane wysadzanie pomidorów . Papryki jeszcze muszą trochę posiedzieć w paprykowym kojcu , też już zaczynają kwitnąć .
Tegoroczna wiosna jednak chłodna , bo zwykle na Zofii kwitły majowe piwonie , a teraz siedzą w pączkach .
;:3 zaczęło wychodzić zza chmur i zrobi się cieplej , bo o szóstej rano było u nas tylko pięć stopni .
Małgosiu , ciesz się ostatnimi dniami wolności i zbieraj siły .
Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko ;:168 wiedziałam, że mnie zrozumiesz. Prawdą jest, że dla mnie niezależność to bardzo ważna kwestia. Z jednej strony będę miała mniej czasu dla swojej pasji a z drugiej będę mogła w końcu poszaleć zakupowo- ogrodowo ;:215
Mój mężczyzna sam stwierdził, że pierwsza pensja w całości ma być wydana na rzeczy dla mnie i tylko dla mnie. W pierwszej kolejności chcę kupić dwie beczki 250l na wodę.
Wiem, że początek nie będzie łatwy ale ja twarda sztuka jestem i dam radę ;:109

Twój zakątek jest czarodziejski i nie dziwię się, że nie chcesz wracać do miasta

A teraz pochwalę się pierwszym kwiatem balkonowego powojnika Nelly Moser :heja

Obrazek

Obrazek

Begonia bulwiasta siana w styczniu

Obrazek

I obiecane balkonowe koleusy

Obrazek

Miłego wieczorka
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś był przepiękny i ciepły dzień. W końcu udało mi się dokończyć teren przed ogrodzeniem.
Do tej pory rosły tam chwasty przeplatane trawą, w koleinach wygniecionych przez samochód "majstrów" stała woda po każdym deszczu a kamienie "zarzucone" przy okazji remontu drogi uniemożliwiały koszenie. Nawet z kosą miałam problemy bo co rusz jakiś kamień strzelał i żyłka zrywała się co chwilę.

Obrazek

Obrazek

Po usunięciu chwastów nawiozłam paręnaście taczek ziemi. Łatwo nie było, ziemia przez dwa lata leżała na kupie, zarośnięta trawskiem i tak zbita, że widły do kopania powyginały się. Po wyrzuceniu z taczek ogromnych grud nawet motyka nie dawała rady.
Ale udało się. Ziemia wyrównana, ubita wałkiem i na to posiałam trawę

Obrazek

Przy okazji dokończyłam tymczasową rabatę po drugiej stronie ogrodzenia.

Obrazek

Obrazek

To miejsce czeka na liliowce które siałam w styczniu

Obrazek

Pójdą tam jeszcze jeżówki, pysznogłówki, suchokwiat i cynia- wszystko oczywiście siane. Zostały mi jeszcze nie wysadzone kalie więc chyba też je tam posadzę. Nawet jeśli nie zakwitną ozdobią swoimi nakrapianymi liśćmi.

Zastanawiam się czy nie dołożyć jeszcze prosa rózgowatego- mam dwa małe "kubeczki" z tą trawką ;:218

Jeśli mi się uda, jesienią chcę tam posadzić kilka róż ;:167

A to już balkonowce

Gazania niebawem pokaże soje oblicze a rodzynek brazylijski wiąże kolejne owoce ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Doszłam wreszcie do mojego ulubionego ogrodu, no nie całkiem ogrodu, bo dużo dzieje się w domu. Ja nie mam takich ślicznych sadzonek, bo zachłannie sieje wszystkie nasiona, a potem nie mam ich gdzie rozsadzić i rosną takie maleństwa ;:oj
Ten pas ziemi za ogrodzeniem to dowód na to że systematycznie małymi krokami osiągniesz sukces i Twój ogród będzie wspaniały ;:167 Życzę Ci żeby od czerwca życie płynęło spokojnie, ale znając Cię wszystko sobie poukładasz i nic nie ucierpi a wszystko zyska, nawet Berbeć ;:167
p.s. czy W kontekście koleusów Marysia to ja? bo ja też mam jednego koleusa i zapomniałam pokazać go Kasi :oops: Miałam trzy ale 2 odeszły to nie wiem czy bezpiecznie jest mi powierzać upiekę nad nimi :;230
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Marysiu, Twój koleus nie powinien być samotny tylko musi nieco poczekać bo towarzystwo dopiero się rozrasta ;:333
A ja z siewami działam bardzo ostrożnie ze względu na małą ilość miejsca na oknie. Wysiewałam sporo roślin ale nie szalałam z ilościami. Nawet begonię i werbenę wyliczałam a tam przecież nasionka malusie ;:224
Czerwiec zbliża się nieubłaganie i pewnie to zmobilizowało mnie do zrobienia porządku przed i za ogrodzeniem. A, że to ogrodzenie od drogi to i trochę ludzi ze wsi poznałam, parę "kfiatków" podarowałam i otrzymałam naręcze fioletowego lilaka z białą obwódką ;:306 Zastanawiam się właśnie jak go ukorzenić ;:131

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

W tym miejscu chciałabym wszystkim odwiedzającym pokazać miejsce nad którym będę w tym sezonie pracowała z prośbą o pomoc ;:180 ;:180 ;:180

Obrazek

Obrazek

To pas pod ogrodzeniem sąsiada w części starego sadu. Jest tego około 25m długości.

Miejsce jest cieniste i suche.
Obecnie szaleją tam chwasty, jakieś krzewy, które przylazły od sąsiada, samosiejki kaliny hordowiny, pęcherznicy, leszczyn.
Wszystkie rośliny będę wykopywała i szukała im nowego domu więc jeśli ktoś chciałby przytulić to bardzo proszę.
Rośnie tam także śliwka węgierka, dość młoda ale niestety nie da się jej wykopać i przenieść. Pod śliwką mieszkają małe sadzonki np berberysów czy bukszpanu ale wciąż muszę latać z konewką bo przesychają. I niestety jest to ulubione miejsce nornic i kreta (ten wielki kopiec pod wywalonymi doniczkami ;:202 ) Zrobiłam tam miejsce dla poziomek, została tam ewakuowana jedna róża której groziła koparka. Zastałam też w tej części starą czarną porzeczkę więc dosadziłam agresty i uratowaną spod gruzu czerwoną porzeczkę.

Dla mnie to bardzo duże wyzwanie i szczerze mówiąc nie wiem co tam posadzić. Czy macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Prymulka
100p
100p
Od: 17 lut 2015, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Małgosiu cudne tereny , ale dużo pracy przed Tobą. Zawsze szczególnie urzekają mnie sady, które już trochę widziały :lol: Na pewno szybciutko uporasz się z chwastami trzymam za Ciebie kciuki :-D a warzywniak wcale nie wygląda prowizorycznie jest naprawdę super ;:333
Pragnę i potrzebuje większego ogrodu:)
Awatar użytkownika
anesse81
200p
200p
Od: 2 lut 2011, o 16:40

Post »

Napracowałaś się kochana i jeszcze dużo pracy przed Tobą, ale jak będzie pięknie jak się wszystko rozrośnie. Czekam na kolejne zdjęcia. pozdrawiam Aga.
Pozdrawiam cieplutko AGA :)
POLE AGI
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prymulka, anesse81 Witajcie :wit

Bardzo dziękuję za miłe słowa ;:180
Pracy ciężkiej na szczęście się nie boję a sad i warzywnik są dla mnie niezmiernie ważne. W sadzie walczę głownie z chorobami a w warzywniku z chronicznym brakiem miejsca ;:306 Jakoś nie potrafię wyjść poza obramowanie z desek :;230

Zdjęcia oczywiście będą bo od początku robię dla siebie dokumentację. Mimo, że do zrobienia jest wiele efekty powoli pojawiają się ;:333
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu wzdłuż ogrodzenia jednak postawiłabym na krzewy, bo chwasty od sąsiada zawsze będą przechodzić, przynajmniej u mnie tak jest i strasznie mnie to wkurza. Bardziej wkurzają mnie chwasty rosnące na granicy wzdłuż siatki niż moje własne :;230 Staraj się jednak tak tworzyć tego typu rabatki, żeby mieć z nimi jak najmniej pracy ;:168
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Nie ma nic gorszego niż trawsko i chwasty wrastające w ogrodzenie ;:185 Wiem, bo co tydzień z tym walczę z prawym sąsiadem ;:306
Na szczęście od strony lewego (czyli pod tymi drzewami) jest murek a sąsiad wszystko "koruje" a jego ogrodnik raz w miesiącu odchwaszcza i usuwa siewki jesionów ;:173

Niestety te chwasty, to moje :oops:

Zrobiłam rozeznanie i okazuje się, że roślin do takich miejsc jest sporo i będzie w czym wybierać. Nawet część z nich gości już u mnie, część już miałam wpisaną na listę chciejstw więc zapowiada się super przygoda ;:215
Krzewy, które od sąsiada przeszły do mnie to najprawdopodobniej śnieguliczka ale jest jej taka masa... nie wiem co z tym zrobić, przecież nie wyrzucę :roll:

Doczytała też, że powinnam dać sporo kompostu i nieco obornika aby poprawić strukturę gleby i zdolność magazynowania wody. W ruch na pewno pójdzie rosahumus.

Tylko kiedy ja to zdążę wszystko zrobić?
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz "zeznanie" z dzisiejszego pobytu na wsi.

Ostatni duży transport roślin

Obrazek

Do warzywnika powędrowały papryki Urzej (dziękuję Beatko- besiu ;:180 ) i Rokita. Urzej już wiąże pierwsze owoce :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rodzynek brazylijski też już siedzi na miejscu, znalazłam już 4 owocki a rozrasta się jak szalony

Obrazek

Obrazek

W tym trawiastym pasie starałam się znaleźć buraki ale chyba ich tam nie ma :;230

Wysadziłam też rozsadę fasoli na suche ziarno i pierwsze szparagówki

Obrazek

Obrazek

Wprawne oko doszuka się tu również cebuli i marchewki ;:oj

Zapora z rzeżuchy chyba nie działa tzn sałata lodowa zniknęła, brokuł też ale masłowa jeszcze się trzyma

Obrazek

A kwiatuchowo dziś było tak

Wiosenny zakup ruszył z kopyta. Kasiu u Ciebie chyba podobny rośnie ;:109

Obrazek

Tojeść kropkowana i coś malutkiego u stóp

Obrazek

Hosty na razie obronione przed ślimakami ;:215

Obrazek Obrazek

Tawułki pączkują ;:215

Obrazek

A to moja duma. Po kilku próbach, dziesiątkach patyczków udało mi się w zeszłym roku zrobić sadzonkę tawuły. Dziś pokazała pierwsze kwiaty ;:172

Obrazek

Przepiękny mikrus

Obrazek

Klina już przekwitła a teraz czekam na owoce :)

Obrazek

Dabecji coś się pomieszało. Powinna kwitnąć koło lipca a ona już ma pączki ;:oj

Obrazek

Marysiu I ja nacieszę się makiem ;:215

Obrazek

Piwonia już prawie

Obrazek

Powojnik Hagley Hybrid powoli wspina się do góry ale kwiatów w tym roku się nie spodziewam

Obrazek

Dalie już przebiły się przez skorupę

Obrazek Obrazek

I ostatnie zdjęcie- nowa rabata pod ogrodzeniem została zasiedlona. Co prawda jeszcze niewiele widać ale uwierzcie, że sadziłam dziś w tym miejscu naprawdę sporo roślin ;:209

Obrazek

Jeden z sąsiadów, Pan Staś stwierdził, że to wymarzone miejsce dla róż. Chyba ma rację bo ja je też już tam widzę ;:113
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Małgosiu :wit
Pieknie wszystko u Ciebie rośnie . Pomidory , papryki dorodne . Kwiatków u Ciebie tyle , że trudno nazwy spamiętać . Ślicznie tam u Ciebie .
Ja dopiero zaczynam wysadzać pomidory . Papryki jeszcze trochę poczekają . Jednak u mnie dużo chłodniej niż u Was na południu . Moim paprykom na razie urywam pierwsze , środkowe kwiatki . Jak zrobię zdjęcia to wyślę w wiadomy sposób .

Pozdrawiam Cię serdecznie . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko :wit

Czekam niecierpliwie na zdjęcia od Ciebie ;:65
Faktycznie, jak patrzę na prognozy dla Twojego regionu to za ciepło nie jest. Zresztą u nas od dziś nie lepiej. Po wczorajszych burzach ochłodziło się znacznie (było 28* a jest 14*) i do tego cały czas pada. Aż się martwię jak te moje papryki to wytrzymają :roll:
A Ty wszystkie papryki i pomidory będziesz miała pod folią czy coś idzie do gruntu?

Kwiatków wcale nie mam dużo (w porównaniu z ogrodami Forumkowymi). Nazwy zapisuję bo dziś pamiętam jak się nazywa roślinka a za tydzień już muszę mózg wysilać ;:306 A teraz zrobiłam listę tego, co chciałabym mieć u siebie i.... długa wyszła i nie spamiętam :;230
Ponieważ kocham siać i rozmnażać to większość jest "własnej produkcji". Kupuję albo zamawiam "na prezent" tylko to, czego sama nie mogę rozmnożyć. Ale jak pójdę do pracy to obiecałam sobie, że co miesiąc odłożę kilka złotych na wiosenne szaleństwa w ogrodniczych ;:173

Życzę dużo słoneczka i ciepła bo teraz jest to naszym ogrodom potrzebne
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Oj racja deszczu dość ;:222 dolało tak bardzo że szkoda gadać, a tu jeszcze straszą ulewami. Potem pewno z miesiąc kropla nie spadnie, taka ta pogoda jakaś, ale pojemniki z woda mam pełne na zapas.

Twoje rabatki ładnie wyglądają, musze ci powiedzieć że nawet myślałm żeby takie zrobic ale nie mam gdzie i warzywa cisną się w jednym miejscu między malinami ;:224
Ja też większość roślin sama ukorzeniałam, róże, hortensje, pęcherznice to można korzenić z zamkniętymi oczami, zawsze się przyjmie, i to mie złości troche, jak widze w szkółkach rośliny które bez problemu można rozmnażać a ceny maja takie jak by ich wychodowanie trwało pare lat ;:202
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”