Jagoda kamczacka - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
rafalmariusz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 maja 2015, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zamieranie jagody kamczackiej

Post »

dziś dokonałem ciekawych zakupów
odmiana AMPHORA z niesamowitą ilością zawiązanych owoców
Obrazek

odmiana SINICZKA mniejsza ilość owoców ale imponująca ilość i wielkość nowych przyrostów
Obrazek

odmiana KARINA
Obrazek

co ciekawe w doniczkach widać pełno nawozu, Pani ze szkółki nie bardzo chciała powiedzieć co dokładnie tam sypią ale powiedziała, że nie traktują ich inaczej od krzewów ozdobnych - nawozy wieloskładnikowe a na wiosnę długo rozkładające się ( takie żółte koraliki z płynna substancją w środku).

udało misie też zakupić sadzonki Świdośliwy 2 x smoky i 2 x prince wiliam

A i najważniejsze po dzisiejszych oględzinach okazuje się, że nornice ciągle są w jagodach i robią nowe podkopy, w jaki najskuteczniejszy sposób się ich pozbyć???
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Rzeczywiście krzaki pierwsza klasa ;:333
W szkółkach na pewno dają wolnodziałające. Ten który znalazłeś w linku o programie nawożenia Field-Cote 18+8+12+7MgO+TE 4M jest z mikro i na 4 miesiące. Z tego co zobaczyłem uwalnia się w zależności od temperatury gleby a nie wilgotności. Wg mnie bardzo dobry, ten u nas na rynku ma ciut więcej magnezu, ale wg mnie jest ok. Szukaj, może coś jeszcze wyczaisz jeśli ci zależy.
A co z tymi co na sępa się czają? :lol: Zabezpieczasz przed ptakami jakoś? Do kompletu to ci jeszcze derenia jadalnego brakuje :wit
edit
A może byś się już przeniósł do wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=67351
rafalmariusz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

rafalmariusz pisze:A co z tymi co na sępa się czają? Zabezpieczasz przed ptakami jakoś? Do kompletu to ci jeszcze derenia jadalnego brakuje
edit
jagodę mam od jesieni i jeszcze nie miałem problemów z ptakami, zobaczymy jak bedzie ale myśle o siatkach. Derenia posadziłem na wiosnę 3 szt. :) ale o wiekszych ilościach myśle o jagodzie i świdośliwie.

czy to normalny wygląd ziemi z pod agrowłokniny? czy tu nie ma za dużo wilgoci i grzyba który moze atakować mi roślinki?
Obrazek

po wykopaniu jednej padniętej rośliny miałem wrażenie, ze część korzeni była pokryta białym nalotem (pleśnią), zdjęcia zamieszczę jutro.
x-p-11
---

Post »

rafalmariusz pisze:czy to normalny wygląd ziemi spod agrowłokniny? czy tu nie ma za dużo wilgoci i grzyba który moze atakować mi roślinki?
To się mądrze nazywa - zakwit z powodu eutrofizacji. Prościej - bardzo dużo nawozu (głównie azot i fosfor) i odpowiednie warunki do rozwoju. Groźne nie jest i oczywiście nie jest to grzyb.
rafalmariusz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

pelikano11 pisze: Groźne nie jest i oczywiście nie jest to grzyb.
to super, z części zdejmę chyba jednak agrowłóknine i zobaczymy.
co do wczorajszych odkryć po wykopaniu zwiędniętych sadzonek to tak:
I
pierwsza miała delikatny biały nalot na części korzeni
Obrazek
a w pobliżu znajdowała się taka larwa
Obrazek

II
druga miała całe mnóstwo nawozu zaaplikowane jeszcze w szkółce
Obrazek
znalazłem też 2 larwy jedną w korzeniach :(
Obrazek

III
w pobliżu trzeciej biały nalot przypominał jednak bardziej rozkładający się nawóz i był w ziemi a nie na korzeniach
Obrazek

tu również znalazłem larwę
Obrazek

ogólnie zastanawia mnie czy bryła korzeniowa nie powinna już bardziej się rozrastać bo obecnie to jest zbita taka jak w pojemniku przed sadzeniem,
proszę również o opinie które z tych larw mogą być groźne i czy sie nie przyczyniły do ich zamierania?
x-p-11
---

Post »

Chyba się powinieneś cieszyc że nie znalazłeś larw chrabąszcza majowego :D
To ostatnie przypomina poczwarkę opuchlaka, pewnie zawleczone ze szkółki i to jest groźne. Pozostałe robale - nie wiem co to, może zwykłe dżdżownice.
Zdjęcie przedostatnie - widać trochę białych korzeni, jakbyś rozbił bryłę korzeniową to może i udałoby się uratować, pleśnią bym się nie przejmował.
Żółte kulki nawozowe to chyba już puste w środku, bez nawozu. Dodane pewnie były na początku jak sadzili krzaki w doniczki.
Generalnie korzenie które pokazałeś są martwe albo prawie, a w martwe zawsze wchodzi grzyb/bakterie i kończą dzieło. Dlaczego krzaki padły trudno powiedzieć. Rozluźniałeś korzenie przy sadzeniu?
Koniecznie zlikwiduj nornicę.
rafalmariusz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

pelikano11 pisze:To ostatnie przypomina poczwarkę opuchlaka
z tego co wyczytałem i porównałem foto na 100% opuchlak
pelikano11 pisze:Żółte kulki nawozowe to chyba już puste w środku, bez nawozu.
no właśnie jeszcze nie wszystkie, niektóre miały jeszcze nawóz
pelikano11 pisze:Rozluźniałeś korzenie przy sadzeniu?

no właśnie czy rozluźnianie korzeni powinno być tak dogłębne jak to pokazane na zdjęciach z rododendronami
Obrazek
Obrazek

bo aż tak to nie rozluźniałem, czytałem gdzieś aby to zrobić delikatnie nie rozrywając zbyt dużej ilości korzeni
x-p-11
---

Post »

Do rododendrona nie porównuj, bo on i np borówka amerykańska nie mają korzeni włośnikowych, mają taki kłąb niteczek a sama bryła korzeniowa jest niewielka.
Jagoda ma korzenie włośnikowe i system korzeniowy ma taki jak większość krzaków które znamy. Rosnąć w głąb ziemi to ona potrafi całkiem nieźle. Pokazywałem już ten link z obrazkami korzeni jagody w Drzewach i krzewach http://www.google.pl/search?q=+haskap+r ... oiFiBheDns
Widzisz tam gościa który trzyma krzak w ręku? - to jagoda kopana z gruntu, porównaj z doniczkową :wink:

Na rozluźnianie korzeni nie ma jednej metody, trzeba zobaczyć jak wyglądają po wyjęciu z doniczki. Jak są zwinięte wokół to musisz tak rozluźnić żeby wydobyć te co w środku. Czasem trzeba drastycznie przeciąć te co się dookoła mocno owinęły. Jak korzenie nie są mocno przerośnięte to wystarczy delikatnie 'wydusić' bryłę i lekko wytrzepać. Trzeba uważać na korzenie włośnikowe. I sadzić z głową, żeby nie podwinąć korzeni do góry.
rafalmariusz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki pelikano za wszystkie rady. dziś wykopałem raz jeszcze najgorzej wyglądajace krzaczki, rozbiłem bryłę korzeniową dokopując się i odsłaniając jeszcze żyjące korzonki, zobaczymy może się jeszcze którąś uda uratować.
x-p-11
---

Post »

rafalmariusz pisze:
pelikano11 pisze:Żółte kulki nawozowe to chyba już puste w środku, bez nawozu.
no właśnie jeszcze nie wszystkie, niektóre miały jeszcze nawóz
Przekonałeś się na własnej skórze kiedy można zacząć nawożenie jeśli kupujesz doniczkowe.
Nic tak nie uczy jak własne doświadczenia :wit
rafalmariusz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

JAK NIE UROK TO ....
czy mogłem popalić liście stosując agricolle na mszyce :?:

Obrazek Obrazek

takie plamy i porażenia pojawiły się na większości krzaczków, dziś wykonałem oprysk asahi sl
x-p-11
---

Post »

Może ktoś kto stosował wypowie się czy to możliwe... Ale raczej na to wygląda :?
Na rynku jest trochę takich środków opartych na polisacharydach. Efektem oprysku jest utworzenie czegoś w rodzaju błony (kleju) ale nie powoduje ona uszkodzenia rośliny - i to pewnie wiesz.
Ale może nie wiesz, że objawy fitotoksyczności mogą wystąpić po oprysku wykonanym w temp. powyżej 20*C i podczas ostrego słońca - tyle z ulotek. No o dawce nie wspominam, bo to oczywista oczywistość. Teraz zrób rachunek sumienia.
Wszystkie opryskałeś?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
rafalmariusz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

zabieg nie był wykonywany w słońcu w dawce 15ml na 5l, zgodnie z ulotką :?
x-p-11
---

Post »

Czyli 0,3%. A w ulotce na jaką powierzchnię ile cieczy roboczej podali? Przelicz sobie mniej więcej na powierzchnię krzaka i coś ci wyjdzie.
Jeśli nawet przedawkowałeś, to one się pozbierają, ładne są. Przyjrzyj się po jakimś czasie jak młode pędy rosną, obskubiesz te podniszczone i już. Oby tylko przenawożenie nie zaczęło wyłazić.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

rafalmariusz pisze:zabieg nie był wykonywany w słońcu w dawce 15ml na 5l, zgodnie z ulotką :?
Nie wykonuje sie zabiegu w słońcu, gdyz krople wody działaja jak soczewka.
Coś za bradzo dbasz o te jagody i przedobrzyłeś ze wszytskim i to generuje kolejne problemy. Najpierw za duzo azotu, gdzie przenawozone nim rosliny zapraszaja szkodniki (mszyce) jak do stołu. Teraz wykonałes oprysk i to w słońcu, parząc krzewy. Ostatnio zastosowałeś Asahi, który zwykle stosuje sie przed działaniem czynnika stresowego oraz dla poprawy plonowania i wzrostu, a to może nad wyraz zbyt przesadzone. Ale to moja tylko mała opinia :wink:

Moze juz nic nie rób i daj rosnąc tym jagodom , a Ty idź na urlop :;230
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”