Suszone bukiety -jak i z czego?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trawy i byliny które możemy suszyć

Post »

Nie wiem co się dzieje . ale powstawiam jeszcze raz zdjęcia. Bo przegorzan bez zdjęc niewiele jest wart.

URL=http://www.fotosik.pl]Obrazek[/URL]
Tak wygląda na wiosne.

Obrazek
Srebne kule, gotowe do ścięcia

Obrazek
..i w kompozycji
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p
Od: 24 paź 2007, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

paprotka882 - hortensja boska! ;:3
marzy mi się taka....

emalia112 - przegorzanem muszę się zainteresować. :idea:
Mówisz, że jest ładny też w ogrodzie? Jakoś go kojarzę z chwatami łąkowymi :shock: ale może to nie ta roślina, albo inna odmiana.
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

Monika - "Przy malowniczej drodze"
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Przegorzan raczej nie występuje na dziko. Myślisz pewnie o szczeci. Ta to faktycznie upierdliwa jest.
Najlepiej prezentuje sie samotnie. Tworzy zgrabną kopułkę. Kwitnie do października. Trudno sie rozmnaża, tyko przez siew, ale ja przez naście lat tylko raz miałam samosiejkę.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Obrazek

Z tegorocznych zbiorów...
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Emalia112 czyli teraz zbierać? Przyznam że bukiecik w moim stylu :) I kłosy i juta czyli to co lubię :)
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zbieraj i to szybko, może jeszcze znajdziesz zboża nie przekwitnięte.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Tej rośliny nie używam, chociaż jest piękna, bardzo dobrze się suszy.

Gipsówka (Gypsophila paniculata)

Obrazek

Bezproblemowa bylina, o drobnych białych kwiatach używana przede wszystkim jako dodatek do bukietów. Rośnie dobrze chyba na każdej glebie, bo miałam ją na piasku, a teraz na ciężkiej glebie i na obu rośnie dobrze. Nie choruje, żadnych mszyc, gąsienic. Rośnie i wytwarza olbrzymie ilości kwiatów. Gdy kwitnie wygląda zjawiskowo. Z każdą rośliną wygląda dobrze , a klasyką jest połączenie z różami. Ja ją używam do goździków.

Obrazek

No ale co z suszeniem? Więc suszy się świetnie, zachowuje zarówno kolor jak i forme. Suszone gałązki też nadają się do bukietów. Bardzo dobrze farbuje sie. Extra wygląda w dużych eleganckich kompozycjach, ale...
no właśnie nie używam jej, bo jest bardzo delikatna. Można ja stosować tam gdzie nie ma ,dzieci, psów,roztargnionego męża. Trzeba zrobić kompozycje, postawić i z daleka podziwiać.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Bardzo pięknie ze względu na intensywny, niebieski kolor, prezentuje się po zasuszeniu mikołajek płaskolistny
http://www.dobrepole.pl/pic/eryngium_planum_1.0.jpg
http://imgs.leadthegoodlife.com/media/c ... 15.jpg.jpg
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Post »

Tak teraz mój wzrok powędrował na regał i przypomniało mi się.
Eukaliptus,nie rośnie co prawda na łące,ale można go dostać w kwiaciarni(pytam zawsze o stare pędy,nie nadające się do bukietów),suszę go i pięknie wygląda,no i pachnie(jeśli ktoś lubi ten zapach) jeśli umieści się go w pobliżu kaloryfera.
Kwiaty to resztki Raju.
_fox_

Post »

Emalio pytanko odnośnie przegorzanu, suszenie w takim stadium jak pokazujesz ?? Mam biało i niebiesko kwitnący i chciałbym aby w tej kolorystyce zasechł ;:108 czy to możliwe ? Czy tylko farbowanie, lub naturalny kolor jest do uzyskania?
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Z przegorzanem jest tak; im bliżej pękania pąków, tym kula robi się bardziej niebieska. Gdy zakwitnie jest granatowa, bo taki kolor mają kwiatuszki. Niestety po wysuszeniu kwiatuszki odpadają, a kula zostaje szara i jeszcze często rozpada się. Jeżeli uchwycisz moment w którym kula jest koloru liter pod ramką / dodawanie zdj..../to przy suszeniu on wyblaknie bardzo nieznacznie. Można go jeszcze podciągnąć farbą o jeden ton, ale nie moczyć długo( mocna farba, bardzo krótko). Z białym jest podobnie. Tylko uważać by nie przepalić ( zbyt wysoka temperatura) bo zżółknie. Nie może zakwitnąć ani jeden kwiatek.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam,ale nie miałam czasu. Więc jak najbardziej w takim stadium kwiatu najlepiej ścinać. Na moim zdjęciu poniżej jest już za późno.

Obrazek

Zostawiłam pare kul na nasiona, bo mój staruszek już ledwie dycha.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Trochę się przeliczyłam. Sama nie zdawałam sobie sprawy, że tyle roślin używam. A w kolejce sfotografowanych jest jeszcze dziesięć.No, ale do tematu.
Wrotycz pospolityTanacetum vulgare L.
Chyba wszyscy go znają. Uprawiać go nie trzeba. Rośnie wszędzie. Jest bardzo efektowną rośliną. Mam kilka starych rozrośniętych egzemplarzy i z niebieskim zatrwianem szerokolistnym wyglądają super. Trzymam go na działce dla wygody. Potrzeba mi go dużo bo jest świetnym zapychaczem.
Ścinamy wrotycz gdy wszystkie kwiaty w baldachach są rozwinięte. Suszymy klasycznie. Farbuje sie dobrze. Trzeba uważać by nie przedobrzyć. Tym bardziej, że nie traci żółtego koloru przy suszeniu. Jest świetny do robienia tła przy płaskich kompozycjach. Z przestrzennymi jest gorzej bo jest zbyt sztywny.Przeważnie farbuje go na zielono, bo tego koloru nie udaje mi się uzyskać w naturalny sposób przy żadnej roślinie, a żółtego mam dużo.
Ponieważ wrotycz po wysuszeniu jest bardzo trwały, nie kruszy sie stosuje go także do układania bukietów z roślin o wiotkich łodygach np bukieciki z chabrów, kocanki.
Uwaga! Jest rośliną trującą. Stosowana w medycynie ludowej do wywoływania poronień. Obrazek
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dla tych , którzy wahają się przed wprowadzenie przegorzanu do ogrodu. Taką ilość pszczół na kwiatach to nie widziałam nigdzie.

Obrazek

Obrazek
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To nie koniec, jest jeszcze trochę bylin które trzeba zebrać. Ten zatrwian uchodzi za najpiękniejszy z tej grupy. Zgadzam się.

Zatrwian szerokolistnyLimonium latifolium
Długowieczna bylina. Pokrój kopuły, a raczej grzyba i ten kolor! błękit, ametyst, lawenda, nie wiem jak go określić. Kwiatów jest u mnie dużo, ale on zwraca uwagę pokrojem i kolorem. A kwitnie długo.

Obrazek
Roślina mało wymagająca, rośnie wszędzie. Jeden warunek . Słońce. Wszystkie zatrwiany kochają słońce. Ten też. Nie znosi przesadzania. Nigdy nie udało mi się rozmnożyć go przez podział. Tylko z nasion. Nie wiem czy w naszym klimacie wytwarza nasiona ale nigdy nie miałam samosiewek. Natomiast Legutko parę razy oferował nasiona. Wschodzi ciężko, ale coś tam siewek wzeszło. Rośnie szybko. Po roku jest już sporym krzakiem.
Zastosowanie przede wszystkim w florystyce. Zarówno gałązki jak i liście/ jak je nie uszkodzą ślimaki/ są dodawane do wiązanek.
Suszy się świetnie, bardzo dobrze farbuje. Logiczne pytanie po co farbować jak zatrwian jest tak pięknie niebieski. No, tu literatura znowu wprowadza nas w błąd. Zalecają ścinanie zatrwianu na początku kwitnienia w słoneczny dzień kiedy kwiaty sa w pełni otwarte. Jakby to miało jakiekolwiek znaczenie. Te piękne, niebieskie płatki i tak odpadną czy będziemy ścinać na początku, czy pod koniec kwitnienia. Zostaną gałązki z szypułkami, a one maja szary kolor. Ale i tak jest ładny i daje bardzo dużo możliwości.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”