Przyprawa do peklowania:
0,5l przegotowanej i ostudzonej wody na każdy 1 kg mięcha
25-40 gr. soli peklującej na kg. Jednak zalecam około 33gr.
główka czosnku rozgniecionego wraz z łupinami
15 ziaren pieprzu/kg
4 liście laurowe/kg
10 ziarenek ziela angielskiego/kg
Do lodówki na kilkanaście dni + codzienne obracanie wędlin, i/lub nastrzykiwanie strzykawką z grubszą igłą 1 raz (5 - 7 nakłuć na 1kg wlewając kilka mill. )
Pozostałe przyprawy do smaku:
Majeranek, owoce jałowca, pieprz Cajen, chilii, Wegeta, przyprawa Magii.
Beczkę bym wypalił i umył później rozpuszczalnikiem i ponownie wypalił, jednak jest to słaby materiał na wędzenie ze względu na grubość ścianek wędzarnia będzie się szybciej wychładzać. A w środku zimy osiągnięcie w niej np. 90*C może graniczyć z cudem. Stąd proponowałem z allegro drewnianą wędzarnie z deskami grubości 2cm. na pewno lepiej izoluje zimno niż 1mm blacha przykryta workiem. Wpisz na allegro wędzarnia i wybierz co Cię interesuje pojemność, wygląd, i opinie. Nie wiem czy chciałbym wędzić mięso w beczkach w których wcześniej była chemia, ale to każdego indywidualna sprawa.
np. taka starczy spokojnie na kilka lat koszt niewiele ponad 300zł. a masz komplet.
Nówkę sztukę należy wypalić bo farba niby ognioodporna a odłazi z paleniska i rur od razu, i nie malować ponownie, wszystko i tak chowamy gdzieś pod zadaszenie aby nie rdzewiało.