Wędzarnia z beczki

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1148
Od: 28 lis 2020, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubelskie blisko lasu

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Super te Twoje wędliny ;:138
Robimy na wiosnę tę wędzarkę powoli ,też jesteśmy zwolennikami
własnych pieczonych mięs póki co , a wędzone są marzeniem :D
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 876
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Na pograniczu

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Marzenie które bardzo łatwo zrealizować można już za 300zł kupić na allegro wędzarnie drewnianą wraz z paleniskiem. I zaczynamy przygodę.
Do wędzenia trzeba mieć cierpliwość, to nie jest tak że dziś chcemy i jutro będzie. Czas peklowania bardzo zależy od grubości mięsa/ czy je codziennie obracamy i też czy chcemy nastrzykiwać mięso Np. słabo wygląda schab który nie zdążył się zapeklować i po wędzeniu i parzeniu w środku ma tzw. "białe oczko" ani to apetyczne ani pożądane. Więc zasadniczo czas wynosi od 3 do 10 dni. Ale tu też peklowanie na sucho i mokro...
Przyprawy to temat rzeka każdy lubi coś innego i każdy musi znaleźć idealną proporcje składników jeden lubi ostre inny słone - ale o gustach się nie dyskutuje.

Pamiętajmy że do wędzarni wkładamy dokładnie osuszone wędliny. Muszą one kilka godzin podsuszyć się na świeżym powietrzu/w wędzarni czy domu. Dopiero suche mięso możemy zacząć wędzić. Mokre wędliny też się uwędzą jednak ich aromat będzie kwaśny i niesmaczny.

Samo wędzenie to już czysta przyjemność otwierasz wędzarnie i decydujesz jeszcze 30 minut czy już ;) Tu też każdy robi pod siebie można i wędzić po kilkanaście dni po kilka godzin z rzędu dla wędlin dojrzewających które poleżą spokojnie miesiące jeśli nie lata.
Jeśli mogę coś doradzić kupcie sobie jakieś większe opakowanie peklosoli w sklepie za 100g. życzą sobie ponad 2 zł, a na alledrogo można za 3zł kupić 1 kg. A uwierzcie mi peklosól schodzi bardzo szybko.

Może najważniejsze przechowywanie bo wędzimy najczęściej większą ilość której od razu nie przejemy, mrożenia radzę unikać. zamiast tego pakować w woreczki próżniowe i do lodówki. Raz wilgoć w mięsie rozejdzie się równomiernie a i mięcho pozostanie dłużej świeże.
Powodzenia Wam życzę w produkcji domowych wędlin, bo to dopiero początek przygody z wędliniarstwem.

Obrazek
Obrazek
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1148
Od: 28 lis 2020, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubelskie blisko lasu

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Super rady ;:180 wszystkie ,bo każdy kto wędzi z Was ma wiedzę .
Szkoda ,że lata temu niszczyliśmy żołądki eh tymi kupnymi pięknymi "wędzonymi " ;:14
Marcin wrzuć jeszcze roztwory do peklowania na mokro ;:196
A odnośnie beczki mamy po oleju hydraulicznym ,ktoś radził tutaj wypalić ,ale jak bym
znalazła na Alegro fajną wędzarkę niedrogą to kupiła bym bez zastanowienia hm .
Tylko gdzie one tam są ;:136 ;:185 nie wiem ;:145
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 876
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Na pograniczu

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Przyprawa do peklowania:
0,5l przegotowanej i ostudzonej wody na każdy 1 kg mięcha
25-40 gr. soli peklującej na kg. Jednak zalecam około 33gr.
główka czosnku rozgniecionego wraz z łupinami
15 ziaren pieprzu/kg
4 liście laurowe/kg
10 ziarenek ziela angielskiego/kg
Do lodówki na kilkanaście dni + codzienne obracanie wędlin, i/lub nastrzykiwanie strzykawką z grubszą igłą 1 raz (5 - 7 nakłuć na 1kg wlewając kilka mill. )

Pozostałe przyprawy do smaku:
Majeranek, owoce jałowca, pieprz Cajen, chilii, Wegeta, przyprawa Magii.

Beczkę bym wypalił i umył później rozpuszczalnikiem i ponownie wypalił, jednak jest to słaby materiał na wędzenie ze względu na grubość ścianek wędzarnia będzie się szybciej wychładzać. A w środku zimy osiągnięcie w niej np. 90*C może graniczyć z cudem. Stąd proponowałem z allegro drewnianą wędzarnie z deskami grubości 2cm. na pewno lepiej izoluje zimno niż 1mm blacha przykryta workiem. Wpisz na allegro wędzarnia i wybierz co Cię interesuje pojemność, wygląd, i opinie. Nie wiem czy chciałbym wędzić mięso w beczkach w których wcześniej była chemia, ale to każdego indywidualna sprawa.

np. taka starczy spokojnie na kilka lat koszt niewiele ponad 300zł. a masz komplet.

Obrazek

Nówkę sztukę należy wypalić bo farba niby ognioodporna a odłazi z paleniska i rur od razu, i nie malować ponownie, wszystko i tak chowamy gdzieś pod zadaszenie aby nie rdzewiało.
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1148
Od: 28 lis 2020, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubelskie blisko lasu

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Świetna ;:180 ,czyli tylko zmontować .A gdzie palenisko ?
Trzeba samemu zrobić ?
Przepis notuję, wszystko notuję ;:180
A widzę to ta czarna skrzyneczka po prawej stronie .
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 876
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Na pograniczu

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Stoii na zdjęciu po prawej stronie ;) palenisko to całość, wędzarnie należy skręcić przy pomocy chłopa zasilanego 4 pakiem piwa i śrubokrętem.
ogrodnik2
50p
50p
Posty: 68
Od: 24 lis 2019, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Myślicie ze taka wedzarnia z allegro jest dobra ?
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 876
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Na pograniczu

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Myślę że dla początkującego wędzarnika będzie OK! Zobaczy co i jak z wędzeniem należy robić.
Później apetyt rośnie w miarę jedzenia, chcesz parzyć wędlinę w wędzarni bez zbędnego gotowania wody w garze. Na koniec możesz wędzić i później podpiekać swoje wędliny. Temat rzeka.
Masz drewno własne kupuj wędzarnie na drewno nie masz kupuj elektryczną - efekt identyczny.
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1148
Od: 28 lis 2020, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubelskie blisko lasu

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

https://allegro.pl/oferta/wedzarnia-z-p ... OTFjZDc%3D

Tę kupiłam ,ale nie mogłam wysłać wiadomości teraz ,niestety ,nie wiem czemu ;:124
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1037
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wierzbica

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Marcin proponujesz 33gr na 0,5l wody to daje zalewę o stężeniu 6,1% nie jest to zbyt bezpieczne stężenie. Jeśli kupi ktoś mieso gdzie nie był zachowany ciąg chłodniczy lub ma trochę słabszą lodówkę, mięso będzie do wywalenia. Ja osobiście nie radzę schodzić poniżej stezenia 8% . Również stężenie zalewy zależy od długości peklowania, im dłuższe to zalewa może być słabsza, ale lepiej nie schodIc poniżej 8%

Dodatkowo powinno się starać dawać 0,4l zalewy na kg miesa.

Nastrzyk wykonujemy ilością solanki odpowiadającej 10% wagi mieśnia, nie jest konieczny przy boczku , podlewiczkach natomiast przy szynce , a zwłaszcza jak mieso jest z kością nastrzyk obowiązkowy. Chodzi o to by proces peklowania rozpoczą się i w środku wyrobu. To właśnie azotyny zabezpieczają mieso przed groźnymi bakteriami. To oczko o którym wspominałeś to może być rozpoczęty proces psucia, bo mieso zostało źle zapeklowane.

Miesa nie powinno się obracać po co pakować ręce, nie lepiej zachować sterylność i nie pakować rąk do zalewy ?
Przy peklowaniu 10 dniowym i nastrzyku mieso będzie pięknie zapeklowane.

Temperatura peklowania to 4 stopnie, ważne by nie zejść do 0, ponieważ proces peklowania ustaje. Niektóre źródła podają ze od 4 do 8, gdzie 8 stopni przy niskim stężeniu peklosoli aż się prosi o popsucie miesa.

Najlepiej jest sobie wczesniej przygotować wywar z przypraw i ziół, jest tak bezpieczniej.

Co do przechowywania wedzonek..... jeśli ktoś ma profesjonalna pakowarke, ktora wytworzy dobra próżnię można nie mrozić, z tym że taki sprzęt kosztuje ponad 1tys zł. Te wszystkie pakowarki prozniowe poniżej 1 tysiąca wytwarzają bardzo słabą próżnię, jest tam zwykły wentylator który odsysa powietrze - lipa. Lepiej taka wedzonke zamrozić przed parzeniem , wiele się na jakości nie traci, a jest to dużo bardziej bezpieczniejsze .

Co do wedzarni z allegro - NIE KUPUJCIE w tym czymś nie ma się prawa nic dobrze uwedzic. Zła komora wedzarnicza, źle zrobione palenisko, kanał? Po co .... same problemy ztym są.

Bobka nie chce cie martwić, ale źle zrobiłaś, nie będziesz miała z tego dobrych wędzonek.

Sposób dobrą wędzarnie.... kupujesz około 70 cegieł, worek cementu, staiwasz palenisko jak u mnie, zalewasz strop z otworem o średnicy około 15cm . Dalej jak chcesz to robisz budę drewnianą, lub dla mniej zdolnych kupujesz metalowa beczkę wycinasz otwór w dnie i kładziesz na stropie paleniska. Górę przykrywasz workiem jutowym , albo deskami, nie może być szczelnie, dym ma swobodnie przepływać przez wedzonki.

Gwarantuje ci ze w takiej wedzarni będzie ci się wygodniej wędziło, będzie lepiej i smaczniej uwedzone.


Co do dalszej obróbki to nie jest wcale tak dużo mamy do wyboru parzenie lub pieczenie. Temperatura parzenia/ pieczenia zależy jaki mamy wyrób. Przy pieczonym ostateczny wyrób wychodzi bardziej suchy niż podczas parzenia, natomiast bardziej czuć wędzeniem. Należy trzymać się zaleceń temparaturowych a będzie dobrze.
Piotr
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1037
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wierzbica

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Kilka fotek, może komuś się przydadzą.
Obrazek


Obrazek


Obrazek



Obrazek

Obrazek


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Piotr
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1148
Od: 28 lis 2020, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubelskie blisko lasu

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Piotr a dlaczego nie da się wędzić?miałeś juz taką kiedyś ?
Z praktyki może ?piszesz ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1037
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wierzbica

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Miał sąsiad na wlasne oczy widzialem co mu z niej wychodziło.
Po pierwsze w tej wedzarni jest ciężko osuszyć prawidłowo wyroby, z powodu malutkiej komory wedzonki się tam pieką, bardzo ciężko jest utrzymac stała odpowiednią temperaturę.
Przez tak długi kanał w zime tworzą się skropliny .
Jest zbyt szczelna dym musi swobodnie przepływać przez komorę. Komin = skropliny. po prostu jest cała źle skonstruowana.


Dla amatora na pewno będzie bardzo trudno w niej uwedzic cokolwiek prawidlowo. Można , się pokusić o przerobienie, ale czy warto ?

Obrazek

Tak wygladaja wedzonki z tego czegos co się zwie wedzarnia, widać okopcenia, zdjecie pochodzi z opinii na allegro.


Pierwsze co to wywalił kanał, umurowac palenisko i na nim postawić wędzarnie, widzę że ma uchylny dach to już jest dobrze w miarę...
Zrobić otwory wentylacyjne z boku tak jak u mnie.
Tylko ta komora jest strasznie mala , będą problemy z odpowiednią temperatura.
W cenie 500zl , miałabyś solidna , bardzo ładna wędzarnie :)
Piotr
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1148
Od: 28 lis 2020, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubelskie blisko lasu

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Taaa a nie wiesz kto mi zrobi tę w tej cenie ? ;:306
PW masz ;:306
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 876
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Na pograniczu

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Rolnik90 miałem od razu wędzarnie Borniaka zaproponować w większej wersji za 3000zł? Takim urządzeniem kobieta by sobie poradziłą? Od razu by skręciła kupiła odpowiedni rozmiar zrębek i pewnie wiedziała jakiej odmiany drewno.
Nie zrozum mnie źle ale wędzarnie którą postawiłeś i wybudowałeś nie napawa mnie żadnym optymizmem, nie sposób utrzymać w niej zadanej temperatury bo palenisko pod wędzarnią, wędzenia na zimno nie sposób uzyskać.

Kwestie stężenia soli też są błędne wszak różnica 6,1% a 8 % jest KOLOSALNA!!! Nastrzykiwanie mięsa 10% wagi mięsa chyba tylko w handlu można takie rzeczy robić aby podbić wagę produktu. Wędzenie to zabawa każdy woli inną Ty masz co do joty podaną ilość i wartość a pomyłka o 1h w te lub w tamte to katastrofa bo coś nie wyjdzie. Bawiłem się taką wędzarnią u sąsiada i dawała radę doskonale, ilość rur jest adekwatna do temperatury jaką chcemy uzyskać w wędzarni (u Ciebie regulacji brak) chcemy wędzić na zimno zakładamy 3 rury na gorąco 85*C zakładamy 1 rurę. Wędzarnia ta wybacza więcej błędów.

Ale nie znasz powodów dlaczego kobiecie łatwiej było kupić wędzarnie, niż kupować 70 cegieł i kazać mężowi stawiać wędzarnie z cegieł. Ja o murowaniu nie wiem kompletnie nic zabawa cegłami i poziomnicą to strata czasu i własnych nerwów. Ale powiesz mi zamontuj klimatyzację, rekuperację, układaj elektrykę w domu, skrzynkę elektryczną, ogrzewanie podłogowe, zakładaj fotowoltaikę, zrób piwo, bimber - bez mrugnięcia okiem. Z wielką chęcią, ale za cholerę cegieł i kładzenia płytek się nie biorę. Sytuacja u tej forumowiczki jest jeszcze bardziej skomplikowana niż u mnie ja mam 41 lat i jeszcze po dachach mogę latać nawet w środku zimy, blachodachówka i śnieg.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”