Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Dzięki za przepis ;:180 staram się dogadzać sobie i mojemu kręgosłupowi więc wybieram krojenie :wink: ciekawe jak by się miało połączenie dyni z aronią , próbował ktoś ? Są gusta i guściki , to co mi nie smakuje ktoś inny może sobie zachwalać , ja po prostu nie lubię tak wyraźnych smaków . Dynia ma bardzo dużą ilość karotenu więc cały czas jedzie mi gotowaną marchewką . Teraz już złagodniała , powoli przebija się cytrynka i robi się znośnie . Na jakiejś francuskojęzycznej stronie znalazłam opis smaku ponoć kasztanowy , no proszę , ja jakoś tego nie wyczuwam ;:oj Swojski pieczony chlebek , masełko i do tego dżemik i wcale nie było tak źle :lol:
Dzisiaj kroję kolejną i będę miała je z głowy , zostanie jedna na nasiona , ta sobie poleży . Muszę troszkę uszczuplić swoją kolekcję dyń , bo mi się do piwnicy nie mieszczą :roll: znaczy , że za moment wypróbuje koleją , napiszę jaką a teraz już siedzę cicho , będę dalej Was podczytywać :wit
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Tija nie uciekaj tylko opisuj dynie jakie wyhodowałaś, chwal się plonami :D
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tija opisz dynie. Ja mam nadzieję za rok też się dyniami chwalić :)
Wczoraj rozkroiłam jednego z ostatnich żółtych patisonów - jak one pachną dynią, upieczony z bułką tartą pycha. Tęsknię do lata...
Kasiajka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 gru 2013, o 19:53

Jaka to odmiana dyni?

Post »

Witam szanownych Forumowiczów i proszę o pomoc w ustaleniu, jakie odmiany dyń są na załączonych zdjęciach. Dostałam je w prezencie i zanim zabiorę się za przetwory chciałabym wiedzieć, co to za dynie. Dynia na drugim zdjęciu ma kolor jasno łososiowy.
Z tego tylko co mi wiadomo jedna z nich posiada pestki bez łupinek. Będę wdzięczna za pomoc.

pozdrawiam ciepło
Kasia

Obrazek
Obrazek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bezłupinowa to ta w zielone smugi, na ostatnim zdjęciu Bambino, a największa pod lustrem to Rouge vif D'etampes.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Z tej Rouge vif D'etampes dłub nasionka, będa na kolejną akcję, bo w tym roku ich nie ma.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ja skonsumowałam kolejną; Melonette Jaspee de Vendee. Nie jestem nią zachwycona. Wielkość co prawda w sam raz, ładnie zawiązała 6 owoców, ale najbardziej łapała mączniaka a smak... hm, taki nijaki. Na surowo nic słodkości. Może za parę miesięcy się to zmieni ;:131
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jode22 jak nie jest słodka to pewnie się będzie na jakieś leczo nadawać. Ale jak smak nijaki... A jak wygląda miąższ? szybko się rozgotowuje?

Mam pytanie do kogoś, kto hodował dynię makaronową warszawską: przeczytałam na blogu na necie, że ona bardzo słabo kiełkuje (1 nasiono na 10), czy ktoś może to potwierdzić lub zanegować? Kupiłam ostatnie opakowanie nasion i jest w nim ich ok. 20.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z dyni Melonette zrobiłam placki i lepiły się do patelni ;:oj - chyba właśnie dlatego, że miąższ się rozpadł. Poprzednią skonsumowałam Lunga di Napoli i byłam z niej bardzo zadowolona. Smaczna również na surowo, placki świetne, natomiast leczo musiałam dokwasić cytryną, bo było za słodkie. Jedyna jej wada to wielkość. Krzaczor wielki, a owocki - najmniejszy 7,4 kg a największy ponad 12 kg :heja. Ale w lodówce poleżała 2 tygodnie, sukcesywnie zjadana ;:65 .
Ogród przydomowy Joli
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja planuję na akcji zamówić dynie i jeśli znajdę ciekawe nasiona to dokupić. Potem będę testować co do czego :D
Ja do leczo daję ocet + cukier (ostatnio zamiast cukru stewię). Ilości zależą od warzyw co wrzucam. Ciekawe jak będzie smakować dynia pieczona na maśle z solą pieprzem i bułką tartą (patisony tak zjadam i są super).
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dynie mają różne smaki, różne są też nasze upodobania. Ostatnio znalazłam na francuskiej stronce propozycję podania dyni Sweet Dumpling ( Patidou) w podobny sposób jak robi się naleśniki Suzette. Mnie i mojej rodzinie bardzo posmakowały, kapitalny deser.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje dwie ostatnie małe Hokkaido dostąpiły zaszczytu i zostały skandyzowane z niewielkim dodatkiem kwasku cytrynowego i olejku arakowego.Keks wyszedł rewelacyjny!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepis poprosimy ;:65 .
Ogród przydomowy Joli
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Konkretnego przepisu na dynię nie mam ,robię podobnie jak ze skórką pomarańczową.dodaję tylko araku dla aromatu bo dynia jest ogólnie mało wyrazista.Po prostu kroję w kostkę.np.1 kg,mieszam z cukrem-1/2 kg,i płaską łyżeczką kwasku.jak puści sok to smażyć aż będzie gęsta,potem dosuszam w piekarniku do potrzebnej konsystencji.aha,pod sam koniec smażenia troszkę aromatu arakowego ale może być dowolny,co kto lubi w ilości jaka mu pasuje.I tyle.
Obrazek
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Wygląda smakowicie. Mam jeszcze Thelmę Sanders ,która ma jasny miąższ - chyba będzie też się nadawać do keksa.
Pozdrawiam , Bożenka.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”