Florovit
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Skład florovitu
Jeśli florovit do pelargonii (n-p-k 4-6-8)to stosować 4ml/1l? Nie wychodzi za mało azotu (160-240-320)?
A podany przez Ciebie nawóz do fetrygacji pomidorów-N-P-K 1,7-2-3,5 stosować 100ml/1l? To daje 170-200-350.
Dobrze liczę?
A podany przez Ciebie nawóz do fetrygacji pomidorów-N-P-K 1,7-2-3,5 stosować 100ml/1l? To daje 170-200-350.
Dobrze liczę?
Pozdrawiam -Marta
Czyli do pelargonii to najlepszy florovit do surfinii 6-6-6 NPK 3, 5ml/l
Trochę mało potasu. Ale jeśli może być 20-20-20 to 6-6-6 także.
Trochę mało potasu. Ale jeśli może być 20-20-20 to 6-6-6 także.
Źle.
Skład procentowy 1,7:2:3,5 oznacza, że w litrze koncentratu jest 17 g azotu, 20 g fosforu i 35 g potasu. Zatem jeśli odniesiemy to do 1/1000 litra czyli 1 mililitra to oznacza, że w każdym mililitrze koncentratu jest 17 mg azotu, 20 mg fosforu i 35 mg potasu. Jeśli zatem weźmiesz 100 ml koncentratu to musisz te ilości pomnożyć przez 100 ,a wtedy będzie 1700 mg azotu, 2000 mg fosforu, 3500 mg potasu.
Jeśli chciałabyś fertygować pelargonie, to ja Ci odpowiednio skoryguję ten mój przepis na nawóz do pomidorów jako prezent na Zielone Świątki
Podaj mi tylko czy masz jakiś nawóz azotowy i jaki/ pomijam saletrę potasową/ a wieczorem podam Ci skorygowany przepis.
Jola Słuszna uwaga
Skład procentowy 1,7:2:3,5 oznacza, że w litrze koncentratu jest 17 g azotu, 20 g fosforu i 35 g potasu. Zatem jeśli odniesiemy to do 1/1000 litra czyli 1 mililitra to oznacza, że w każdym mililitrze koncentratu jest 17 mg azotu, 20 mg fosforu i 35 mg potasu. Jeśli zatem weźmiesz 100 ml koncentratu to musisz te ilości pomnożyć przez 100 ,a wtedy będzie 1700 mg azotu, 2000 mg fosforu, 3500 mg potasu.
Jeśli chciałabyś fertygować pelargonie, to ja Ci odpowiednio skoryguję ten mój przepis na nawóz do pomidorów jako prezent na Zielone Świątki
Podaj mi tylko czy masz jakiś nawóz azotowy i jaki/ pomijam saletrę potasową/ a wieczorem podam Ci skorygowany przepis.
Jola Słuszna uwaga
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
No fakt- widzę swój błąd
W poniedziałek jadę do sąsiedniego miasteczka po azofoskę i superfosfat, bo u nas nie mają, żeby móc przygotować nawóz do pomidorów.
A na tę chwile mam saletrzak, saletrę amonową, mocznik i siarczan potasu.
Z góry dziękuję za prezent

W poniedziałek jadę do sąsiedniego miasteczka po azofoskę i superfosfat, bo u nas nie mają, żeby móc przygotować nawóz do pomidorów.
A na tę chwile mam saletrzak, saletrę amonową, mocznik i siarczan potasu.
Z góry dziękuję za prezent

Pozdrawiam -Marta
Marto. Myślę, że musisz uzbroić się w cierpliwość. Jak piszesz w innym wątku to twoje pelargonie intensywnie rosną w liście a mało zawiązują pąków kwiatowych. Czyli azotu im nie brakuje. Jeśli tak to potrzebują właśnie fosforu i potasu. Możesz spokojnie podlewać je nowym nawozem forumowicz. Podejrzewam, że przez te zimne dni mają utrudnione pobieranie tych składników z gleby. Moje też tak mają. Wszystko stoi. Poczekaj cierpliwie. Muszą mieć ciepło. Ruszą.
-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marta
Do ok 20 kwietnia podlewałam nawozem o NPK 20-20-20.Później aż do teraz nawozem o NPK 10-30-20 a właściwie o takim NPK pryskałam liście.Podlewałam tym samym nawozem ale o większym stężeniu(razy 1,5) Co ok.10 dni wracam do nawozu 20-20-20.Teraz przymierzam się do nawozu o zwiększonej zawartości potasu na większe kwiaty.Moje mieszanki były z różnych nawozów bo chciałam wykorzystać te co już miałam a więc mieszałam Novamix, florowit,saletre potasową,fostar i mikrokompleks w różnych kombinacjach aby uzyskać w największym przybliżeniu NPK jakie chciałam.No to chyba mnie pogonią z tym postem bo nie na temat.Pozdrawiam.
Do ok 20 kwietnia podlewałam nawozem o NPK 20-20-20.Później aż do teraz nawozem o NPK 10-30-20 a właściwie o takim NPK pryskałam liście.Podlewałam tym samym nawozem ale o większym stężeniu(razy 1,5) Co ok.10 dni wracam do nawozu 20-20-20.Teraz przymierzam się do nawozu o zwiększonej zawartości potasu na większe kwiaty.Moje mieszanki były z różnych nawozów bo chciałam wykorzystać te co już miałam a więc mieszałam Novamix, florowit,saletre potasową,fostar i mikrokompleks w różnych kombinacjach aby uzyskać w największym przybliżeniu NPK jakie chciałam.No to chyba mnie pogonią z tym postem bo nie na temat.Pozdrawiam.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Witam. Wczoraj zrobiłem pierwszą partie koncentratu.
Wygląda ona u mnie tak:

Czy na dnie powinien być jakiś nierozpuszczony osad? Wygląda to jakby pozostałości po superfosfacie.
Wygląda ona u mnie tak:

Czy na dnie powinien być jakiś nierozpuszczony osad? Wygląda to jakby pozostałości po superfosfacie.

Błażej. Było o tym pisane. Tak, powinien być taki osad po superfosfacie. Przed każdym użyciem wstrząsnąć.
Jonesa. Tak. Później nawóz 9-9-36 do pelargonii. Było o tym w wątku adrianica o pelargoniach.
Z pomidorkami można tak samo się bawić. Ja kupiłam do pomidorów z planty 8-11-33 na szybsze wybarwianie(niechcący.) Tylko chodzi o to żeby nie mieszać w głowach, żeby było szybko, prosto i skutecznie. Dla każdego.
Jonesa. Tak. Później nawóz 9-9-36 do pelargonii. Było o tym w wątku adrianica o pelargoniach.
Z pomidorkami można tak samo się bawić. Ja kupiłam do pomidorów z planty 8-11-33 na szybsze wybarwianie(niechcący.) Tylko chodzi o to żeby nie mieszać w głowach, żeby było szybko, prosto i skutecznie. Dla każdego.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Widocznie musiałem pominąć ten wpis.
Dokładnie chodzi mi o to:

Dokładnie chodzi mi o to:

To osad gipsu z superfosfatu. Niegroźny.
Nawóz NPK o składzie procentowym 3,4:3,3:3,8
Odważysz :
- 20 dkg Azofoski
- 5 dkg superfosfatu wzbogaconego
- 4 dkg saletrzaku
Wsypiesz do butelki i dopełnisz do 1 l wodą.
Do fertygacji pelargonii używasz 6 ml/l
Odważysz :
- 20 dkg Azofoski
- 5 dkg superfosfatu wzbogaconego
- 4 dkg saletrzaku
Wsypiesz do butelki i dopełnisz do 1 l wodą.
Do fertygacji pelargonii używasz 6 ml/l
forumowicz, dzięki wielkie za wszelkie kompozycje nawozów ze składników sypkich, bo chyba wszystkie płynne trzeba zdyskwalifikować. Już o tym wyżej pisano, a i ja potwierdziłam u producentów, że owe konserwanty z izotiazolinami są powszechnie stosowane w nawozach płynnych, "by zapobiec zakażeniom mikrobiologicznym", w tym również w Azofosce Mocnej.
pozdrawiam
Ewa
Ewa
Konserwantów jest multum. Dlaczego akurat wszyscy się uparli na izotiazolinon ?. To jest megaprzekręt.
-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeszcze czeka nas nie jedna niespodzianka.Substancje sypkie wcale nie gwarantują ,że czegoś nie dodadzą szkodliwego aby na przykład zapobiec zbrylaniu ,biodegradacji czy z innego powodu.
To zostanie nam jeszcze gnojówka z pokrzyw