Sojusz starego z nowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym

Post »

Dziś wrzucam dwa białe bodziszki -jeden to wczorajszy zakup męża Wojciecha, drugi rośnie już jakiś czas ale nie kwitł jakoś aż do wczoraj , orlika i coś tam może jeszcze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

rabata "leśna" od frontu

Obrazek

i języcznik z nowymi listkami, po zimie wyglądał dość nędznie.

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Aniu, Kasiu dziękuję za odwiedziny i za bardzo miłe słowa. Rozpisywanie się bardzo mile widziane :) Zapraszam serdecznie!

-- 22 maja 2013, o 11:37 --
Mizu pisze:No to nie dość, że śliczne, to jeszcze drzewiaste. Ależ bym takie chciała... ;:173 I jeszcze żeby urosły chociaż takie jak ja wysokie :D
Też mam taką starą piwonię bylinową, posadzoną pewnie przez mamę byłej właścicielki. Gdy zakwitnie króluje w naszym ogródku. Te, które ja posadziłam w zeszłym roku, ledwie po kilka łodyżek mają, choć jedna pokazała już cały jeden pączek :lol: Zanim zaczną wywierać taki efekt, jak ta stara, wiele lat minie. Warto doceniać, to co ktoś dawno temu posadził i nie traktować z rozpędu szpadlem czy piłą :D
Zgadzam się w 100 procentach. Zobacz efekt kwitnienia z wczorajszego popołudnia.

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Taki powrót do przeszłości zrobiłam sobie dziś i przejrzałam fotki ogrodowe z 2010r.... jak to wszystko wyglądało... :shock:
I to wieczorne wysiadywanie na blokach torfu walających się tu i ówdzie i ustalanie, co by tu jeszcze... ulepszyć :D
I, że ja bym chciała i to i tamto i żeby róże były i czy rzeczywiście tulipanowiec jest za duży i dlaczego ta magnolia musi być przycięta i że ja do szkółki pojadę ale może tez coś fajnego mają w internecie...
Blokowanie drogi, bo przyjechała wywrotka ze żwirem albo kompost, rozmowy ze Strażą Miejską wezwaną przez praworządnych sąsiadów...ech, łza się w oku kręci. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne bodziszki tego drugiego mam i ta cudna piwonia drzewiasta. Wzięło Cię na wspomnienia? Z biegiem lat problemy maleją :lol:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

I u mnie miły sąsiad wezwał na interwencje Policję ;:224 Do dziś go lubię...
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Maska pisze:Piękne bodziszki tego drugiego mam i ta cudna piwonia drzewiasta. Wzięło Cię na wspomnienia? Z biegiem lat problemy maleją :lol:
Oj, wzięło, Marysiu.Tak sobie pomyślałam- co by powiedziała mama, zapalona ogrodniczka i hodowczyni róż i kaktusów, jakby zobaczyła swój ogród teraz, wielu gatunków roślin wówczas na oczy nikt nie widział a i aranżacje były wówczas zupełnie inne. Nawożenie polegało na pognaniu z moim ojcem syrenką na nieodległe pola i zaopatrzeniu się w solidnie wyschnięte, pardon, krowie placki do sporządzenia roztworu gnojowicy pod pomidory. Pamiętam też piękne, skromne, oszałamiająco pachnące, białe klasyczne narcyzy, takie z czerwonym szlaczkiem i żółtym dzióbkiem. Rzadko obecnie spotykane. No i bzy. O, i takie iryski.

Obrazek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

sweety pisze:I u mnie miły sąsiad wezwał na interwencje Policję ;:224 Do dziś go lubię...
Mam taką sąsiadkę, która patroluje teren osiedla i składa donosy na wszystkich. Czasem ma to swoje dobre strony i jest uzasadnione, gdy ktoś faktycznie łamie prawo. Jednak znacznie częściej to pieniactwo i czysta złośliwość :evil:
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Zuzanno dobrze mieć takie wspomnienia w postaci zdięć. Teraz porównując je widzisz ogrom swojej pracy....a mama na pewno byłaby z ciebie dumna ;:108
A piwonia drzewiasta ;:180
Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 18:20

Post »

Witj ,Jak dobrze miec sasiad ;:224 ;:14 moja sasiadka zapisuje kiedy..... gdzie......... kto....... o ktorej ..........do ktorej......itd czasmi jest to przydatne ale ...........teraz sie z tego smieje i moi znajomi juz sie do tego przyzwyczailiwiec jest ok

A moze sasiedzi zazdroszcza Ci takiego pieknego zaktku ? ;:198
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Ano tak, sąsiedzi bywają różni, na szczęście ci "przez płot" są w porządku i lubimy się. Dziś przedstawiam Wam moje żurawki, żuraweczki, tiarelle, całe to towarzystwo liściate.Część po zimie się trochę zmemłała, widziałam u jednego ogródkowicza, że okrywa je stroiszem ułożonym na takich podwyższeniach z patyków. To zabezpiecza podobno przed bezpośrednim ugniataniem przez śnieg. Mnie śnieg zawsze zaskakuje, jak drogowców :), więc chyba zanim bym się za to zabrała, byłoby już odśnieżanie. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

EwaM pisze:Podoba mi sięcymbalaeia, muszę o niej pomyśleć, może wygryzłaby miodunkę i zdziczałe truskawki :idea:
Ewo, uważaj, żeby się nie sprzymierzyły: truskawy górą, cymbalaria dołem :) Coś czuję, że ta roślinka to potrafi!
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Piękne masz odmiany żurawek i tiarelli , pieknie się komponują z funkiami ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Zuzko piękna kolekcyjka a propos placków mój kolega dawno temu jak dostał działkę też zwiedzał okoliczne pastwiska z workiem i maluchem woził na działkę :;230 więc to znany sposób zdobywania złota ;:138
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Zuzanno....skąd do Ciebie trafiłam nie wiem, ale będę do Ciebie zaglądać bo też zaczynam tworzyć ogród i nie zawsze wiem od czego zacząć....może chcę za dużo na raz ....ale u Ciebie podoba mi się zakątek pod ścianą która stanowi zapewne formę płotu......
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Kasiu, dzięki, teraz funkie królują w ogrodzie. Dziś wrzucę trochę fotek z odmianami jakie mam. Tyle tego jest...
Marysiu, teraz znów do krówek mam bliżej (wątek o domu na wsi), ale muszę Ci powiedzieć, że tam ziemia jest jak czyste złoto, odłogowała tyle lat (o, proszę, już używam słownictwa rolniczo-farmerskiego), a poza tym poprzedni właściciele hodowali owce, które dziurką tylną produkowały całe masy tego, co teraz dla roślin jest najlepszym podłożem.
Leszczynko , zaglądaj i pytaj. Co wiem i przetestowałam - przekażę Ci. Jak zresztą pewnie cała rzesza innych forumowiczów. Na jakim etapie organizowania ogrodu jesteś?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”