Żywopłot iglasty

Drzewa ozdobne
hubalaga
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sty 2016, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Żywopłot z sosny

Post »

viola123 pisze:Zgadzam się z Karolem u mnie sosny rosną w glinie i tak jest im dobrze, że siewki wyrywam przez cały rok.
no to przestaję się bać gleby...

A co z samym pomysłem? Sosna? a może kosodrzewina (np. Montana - tylko nie wiem czy pachnie)? a może jednak zaryzykować z jakimiś tujkami?
viola123
200p
200p
Od: 29 wrz 2011, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Żywopłotem z sosny będziesz się cieszył może 4, 5 lat. Póżniej od dołu będziesz miał pnie, góra zielona. Żadne cięcie tego nie zmieni.
Viola
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Mało wymagające iglaki na żywopłot

Post »

Z jakich iglaków najlepiej zrobić żywopłot na żyznej gliniastej ziemi?
Do tej pory miałem różne thuje i jałowce tylko po suszy z 2015 sporo pousychało i w tym roku chce posadzić coś nowego.
Chce żeby żywopłot miał 3-6m wyskości.Planuje posadzić świerki serbskie w rozstawie 1-1.5m i przycinać je tak żeby nie urosły wyższe niż 3-6m.
Co jeszcze jest takiego szybko rosnącego,nie ogłołacającego się a do tego radzącego sobie z zanieczyszczeniami powietrza?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Re: Żywopłot iglasty

Post »

U mnie w takim podłożu dobrze rośnie żywopłot z cisa.
O żywopłocie ze świerka warto przeczytać te dyskusje -klik-
wykid19
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 maja 2017, o 11:50

Post »

Można też pomyśleć o cyprysach kolumnowych.jeśli chodzi o cyprysy to jest wybór co do kolorow,jednym z ładniejszych jest ivone(zolto zielony) ale równie okazale sa formy zielone i niebieskie.ze świerka omorica też jest ładny płot i przede wszystkim dość szybko rośnie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Choina kanadyjska to też doskonały materiał na żywopłot, mam niedługi przy tarasie. W trzy lata podwoił wysokość, choć był cięty dla zagęszczenia. Ma piękną zieleń. Niestety mój aparat jej nie widzi.

Obrazek
wykid19
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 maja 2017, o 11:50

Post »

Tylko trzeba uważać żeby choiny nany nie kupić.bardzo ładnie wygląda taki żywopłot.nawet bym się nie spodziewał bo ma ogół widziałem młode okazy takiej choiny
michalba
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2013, o 16:40

Żywopłot z CHOINY kanadyjskiej

Post »

1/ Warunki : cień/półcień - czyli wychodzi mi że jedynie choina kanadyjska się nada ...
wysokość : min 2,5 - 4 m

2/ ale mam dylemat : czy mam formować/przycinać gatunek czy wybrać jakąś odmianę np. Ammerland [3-5m], Jervis [2-3m], Wintergold [2-4m], Gentch White [1,5-4m] ?

3/ i czy mam rozumieć że odmian ciąć formująco nie muszę [będzie wtedy żywopłot swobodny] ?

4/ a może do pół-/cienia coś innego jeszcze można zastosować?
LubieLas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 gru 2024, o 00:13

Szpaler z iglaków. Szybko bez względu na koszty

Post »

Chcę się odgrodzić od sąsiadów. Tylko iglak i nie tuja. docelowo to mają być drzewa po 15m lub wyższe. Z jednej strony mam taki szpalerek świerków i to wygląda wspaniale. Sąsiada nie widzę.
Ma być szybko. Za 5 lat ma być gęsta ściana o wysokości minimum 10 metrów. Czytam o świerku serbskim ale co artykuł to inne przyrosty, raz 30cm raz i 2 metry na rok. Ciężko coś wywnioskować.
Jestem w stanie kupić już odchowane drzewa, nawet 5m albo i więcej. Byleby jak najszybciej się to przyjęło i rozrosło. Długość szpaleru to 35 metrów. Mój budżet do 50.000 pln wliczając koparkę, transport i nasadzenia. Oczywiście im mniej tym lepiej...zawsze jest jakaś optymalna opłacalność.
Jakie drzewka wybrać i jakiej wielkości?
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Re: Szpaler z iglaków. Szybko bez względu na koszty

Post »

10 metrów w 5 lat, niestety ale prawdopodobnie nie da się. Nawet jak zasadzimy 5 metrowe drzewa, to one po posadzeniu przez kilka lat będą najpierw się ukorzeniać i z tego wzgledu wzrost na wysokość będzie wolniejszy. Na wysoki żywopłot gatunek do wyboru zależy od tego co się komu podoba i powinien być dobrany do danych warunków glebowych: może to być jakiś świerk, jodła, daglezja, albo z tujopodobnych np. forma drzewiasta cyprysika lawsona, mamutowiec lub jakiś cyprysowiec, czy cyprys nutkajski. Modrzewie też będa dobre, ale one zrzucają igły. Takie drzewa rosnące w żywopłocie nie zatrzymają się na 15 m, po 20-40 latach raczej to będzie 20-25 m, albo i wyżej.
Roman
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Jaka gleba i wystawa słoneczna - wschód zachód?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Świerk serbski rośnie dość szybko (ale nie 10 m w 5 lat), jeśli ma odpowiednio wilgotne podłoże. Mam 40 m szpaler od strony sąsiada. Drzewka sadziłam w 2017 roku trzydziestocentymetrowe, teraz mają po 3 m i więcej. Początkowo rosły szybciej, jednak sąsiad posadził od swojej strony brzozy i tuje, konkurencja o wodę spowodowała spadek tempa ich wzrostu. Serby mają dwa przyrosty w roku. Najpierw idą wszerz, za drugim razem do góry. Jeden jest znacznie wyższy, sadziłam go pod koniec 2016 roku - był choinką świąteczną, miał wówczas jakiś 120 cm, teraz około 6 metrów. Odradzam sadzenie dużych świerków serbskich- odchorowują dość długo taki zabieg, niektóre wręcz zamierają.

Innym szybko rosnącym iglakiem jest cyprysowiec leylanda. Nie ma wygórowanych wymagań a zasuwa w górę aż miło. Można go ciąć jak tuję. Mój rośnie w cieniu i nie widać, aby miało to na niego niekorzystny wpływ.
Pozdrawiam Lucyna
novi61
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lis 2019, o 09:19

Post »

Potwierdzam, i też odradzam sadzenie większych serbskich. Mają wg mnie delikatny system korzeniowy i np można zmarnować kilkumetrowe już drzewko podsypując skoszoną trawę wokół pnia. Tak zmarnowałem dwa serbskie zanim to pojąłem, uschły bo zgnił im system korzeniowy, i na pewno nie od nadmiaru wody..
U siebie od początku mam przy ogrodzeniu graby /ponad 25 lat, i 2x w roku przycinane, liście, nawet uschłe zrzucają dopiero na wiosnę. Dobre też buki, ale b.wrażliwe na przycinanie-mogą odchorować i podatne na mszyce są te przycinane, tak ma buk czerwony u mnie.
MaciejL87
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lip 2023, o 09:43

Wąski żywopłot zimozielony

Post »

Witajcie,
szukam rozwiązania na wąski żywopłot zimozielony od strony południowej. Rabata 1,2 x 14 m. Jakieś propozycje świerkowe bądź świerowkowopodobne? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”