Z jakich iglaków najlepiej zrobić żywopłot na żyznej gliniastej ziemi?
Do tej pory miałem różne thuje i jałowce tylko po suszy z 2015 sporo pousychało i w tym roku chce posadzić coś nowego.
Chce żeby żywopłot miał 3-6m wyskości.Planuje posadzić świerki serbskie w rozstawie 1-1.5m i przycinać je tak żeby nie urosły wyższe niż 3-6m.
Co jeszcze jest takiego szybko rosnącego,nie ogłołacającego się a do tego radzącego sobie z zanieczyszczeniami powietrza?
Można też pomyśleć o cyprysach kolumnowych.jeśli chodzi o cyprysy to jest wybór co do kolorow,jednym z ładniejszych jest ivone(zolto zielony) ale równie okazale sa formy zielone i niebieskie.ze świerka omorica też jest ładny płot i przede wszystkim dość szybko rośnie.
Choina kanadyjska to też doskonały materiał na żywopłot, mam niedługi przy tarasie. W trzy lata podwoił wysokość, choć był cięty dla zagęszczenia. Ma piękną zieleń. Niestety mój aparat jej nie widzi.
Tylko trzeba uważać żeby choiny nany nie kupić.bardzo ładnie wygląda taki żywopłot.nawet bym się nie spodziewał bo ma ogół widziałem młode okazy takiej choiny
1/ Warunki : cień/półcień - czyli wychodzi mi że jedynie choina kanadyjska się nada ...
wysokość : min 2,5 - 4 m
2/ ale mam dylemat : czy mam formować/przycinać gatunek czy wybrać jakąś odmianę np. Ammerland [3-5m], Jervis [2-3m], Wintergold [2-4m], Gentch White [1,5-4m] ?
3/ i czy mam rozumieć że odmian ciąć formująco nie muszę [będzie wtedy żywopłot swobodny] ?
4/ a może do pół-/cienia coś innego jeszcze można zastosować?
Chcę się odgrodzić od sąsiadów. Tylko iglak i nie tuja. docelowo to mają być drzewa po 15m lub wyższe. Z jednej strony mam taki szpalerek świerków i to wygląda wspaniale. Sąsiada nie widzę.
Ma być szybko. Za 5 lat ma być gęsta ściana o wysokości minimum 10 metrów. Czytam o świerku serbskim ale co artykuł to inne przyrosty, raz 30cm raz i 2 metry na rok. Ciężko coś wywnioskować.
Jestem w stanie kupić już odchowane drzewa, nawet 5m albo i więcej. Byleby jak najszybciej się to przyjęło i rozrosło. Długość szpaleru to 35 metrów. Mój budżet do 50.000 pln wliczając koparkę, transport i nasadzenia. Oczywiście im mniej tym lepiej...zawsze jest jakaś optymalna opłacalność.
Jakie drzewka wybrać i jakiej wielkości?
10 metrów w 5 lat, niestety ale prawdopodobnie nie da się. Nawet jak zasadzimy 5 metrowe drzewa, to one po posadzeniu przez kilka lat będą najpierw się ukorzeniać i z tego wzgledu wzrost na wysokość będzie wolniejszy. Na wysoki żywopłot gatunek do wyboru zależy od tego co się komu podoba i powinien być dobrany do danych warunków glebowych: może to być jakiś świerk, jodła, daglezja, albo z tujopodobnych np. forma drzewiasta cyprysika lawsona, mamutowiec lub jakiś cyprysowiec, czy cyprys nutkajski. Modrzewie też będa dobre, ale one zrzucają igły. Takie drzewa rosnące w żywopłocie nie zatrzymają się na 15 m, po 20-40 latach raczej to będzie 20-25 m, albo i wyżej.
Świerk serbski rośnie dość szybko (ale nie 10 m w 5 lat), jeśli ma odpowiednio wilgotne podłoże. Mam 40 m szpaler od strony sąsiada. Drzewka sadziłam w 2017 roku trzydziestocentymetrowe, teraz mają po 3 m i więcej. Początkowo rosły szybciej, jednak sąsiad posadził od swojej strony brzozy i tuje, konkurencja o wodę spowodowała spadek tempa ich wzrostu. Serby mają dwa przyrosty w roku. Najpierw idą wszerz, za drugim razem do góry. Jeden jest znacznie wyższy, sadziłam go pod koniec 2016 roku - był choinką świąteczną, miał wówczas jakiś 120 cm, teraz około 6 metrów. Odradzam sadzenie dużych świerków serbskich- odchorowują dość długo taki zabieg, niektóre wręcz zamierają.
Innym szybko rosnącym iglakiem jest cyprysowiec leylanda. Nie ma wygórowanych wymagań a zasuwa w górę aż miło. Można go ciąć jak tuję. Mój rośnie w cieniu i nie widać, aby miało to na niego niekorzystny wpływ.
Potwierdzam, i też odradzam sadzenie większych serbskich. Mają wg mnie delikatny system korzeniowy i np można zmarnować kilkumetrowe już drzewko podsypując skoszoną trawę wokół pnia. Tak zmarnowałem dwa serbskie zanim to pojąłem, uschły bo zgnił im system korzeniowy, i na pewno nie od nadmiaru wody..
U siebie od początku mam przy ogrodzeniu graby /ponad 25 lat, i 2x w roku przycinane, liście, nawet uschłe zrzucają dopiero na wiosnę. Dobre też buki, ale b.wrażliwe na przycinanie-mogą odchorować i podatne na mszyce są te przycinane, tak ma buk czerwony u mnie.
Witajcie,
szukam rozwiązania na wąski żywopłot zimozielony od strony południowej. Rabata 1,2 x 14 m. Jakieś propozycje świerkowe bądź świerowkowopodobne?