Na zachód od Wisły II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły II

Post »

Dziękuję pięknie :) Jako ciekawostkę podam, że na pierwszym zdjęciu jest najmniejszy ptak występujący w naszym kraju, nazywa się mysikrólik, wrzos na zdjęciu to naturalny leśny (zdjęcie z wycieczki do lasu).
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś na bieżąco.
Obrazek Obrazek
I wspomnienia.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Łabądki prześliczne ,foteczka bardzo nastrojowa . ;:3
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witaj Olu! Kilka dni temu odkryłam, że masz nowy wątek. Podczytuję, ale czasu brakowało skrobnąć. Świetne zdjęcia ptaków. Zazdroszczę Ci tej możliwości podglądania ich na żywo. Ja co prawda od lat dokarmiam ptaki na działce, ale nie zawsze je widzę. Dzięki Tobie wiem, że i w mojej okolicy są kwiczoły.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Ja też dopiero teraz zorientowałam się, że masz nowy wątek. Miło cię zobaczyć na zdjęciu :D
Ptaków przylatuje do ciebie więcej niż do mnie, wspaniałe fotki im robisz. Wspominkowe ogrodowe też bardzo ładne wybrałaś.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu, u nas nigdy nie widziałam mysikrólika, a wiciokrzew śliczny, ja mam tylko pomorski,
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłe Panie :)

Ewa widuję je prawie każdego roku ;:115 , ciekawe czy wracają dzieci czy rodzice? Zwykle cały lęg nie dotrwa do dorosłego życia - braknie 1- 2 sztuk, nie wiem czemu.

Beatrix+ mieszkając w Gdańsku nie widywałam tylu ptaków co teraz na wsi, a ptaki to takie moje małe hobby.

Iza jakże się cieszę że mnie odnalazłaś, ja też czasem przeglądam wątki i nie zostawiam śladu, ale czasem do nich wracam i wtedy nabieram odwagi by coś napisać, czasem to trwa całkiem długo. Podziwiam Cię że dokarmiasz patki na działce, myślę że są one naszymi sprzymierzeńcami dlatego warto to robić. Kwiczoł to dość popularny ptak, tam gdzie jest grupa większych drzew powinien i on się znaleźć :)

Gosiu miło mi także :D Zdjęcia ptaków które zamieściłam pochodzą z różnych lat i pór roku :wink: Dziękuję. Wspominkowa róża (pnąca) jest z ogrodu rodziny bratowej.

Zosiu wiesz ostatni i jedyny raz mysikrólika widziałam bodajże 5 lat temu, będę się za nim rozglądać to taki niepozorny ptaszek, ale pyszczek ma dość charakterystyczny. Także lubię ten wiciokrzew, ale ubolewam że nie pachnie, za to pomorska piękność zdaje się że tak?

Dzisiaj zakupiłam (już?) nasiona warzyw i kwiatów, oraz trzy kłącza: hostę, mak (chyba taki którego już mam :oops: :lol: ) i trawę proso, z traw kupiłam tez nasiona trawy pampasowej i cytrynowej - sprzedawca mówił że jest ona popularna i nawet mnie pytał co to za trawa :D :shock: Dziwne nie? A to taki sprzedawca (właściciel) który się nie wstydzi powiedzieć nie wiem - a chyba często używa tych słów ;:306
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Olu fantastyczne prezentacje,aż się wierzyć nie chce,że niedługo tak będzie w naturze ;:138
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arek chyba jeszcze troszkę ;:131 Dziękuję.
Dzisiaj na szczęście spadł śnieg, mroźne doby bez śniegu mnie niepokoiły.
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

Olu witaj :wit
Mieszanka zdjęć wiosenno zimowa fantastyczna. Co to za wiciokrzew, który pokazałaś?Dzięki Twoim zdjęciom będę w końcu rozróżniać ptaszki, bo nigdy tego nie umiałam , wszak na naukę nigdy nie jest za późno.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julianno ;:7 Cieszę się że mogłam pomóc. W kwestii nauki mam to samo zdanie. Niestety nie wiem co to za odmiana wiciokrzewu.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

A wiesz Olu że ja widziałam całe stado mysikrólików ,było ich okropnie dużo,zachodziłam w głowę ,co to za maleństwa.Wyglądały bardzo malowniczo. ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa to musiał być widok ;:224

1. Majeranek to zioło, które wschodzi rekordowe szybko. 2. Modraszka (sikorka). 3.Nasionka, które teoretycznie miałam siać w marcu - groch i groszek pachnący, rzodkiewka i sałata do gruntu, no jeszcze zobaczymy, najwcześniej wysiewam groch, resztę trochę później. Trawy pampasowa i cytrynowa oraz sałata rzymska i szałwia powabna (za którą zatęskniłam po 2 latach) są wysiewane w domu. Jak może widać, część nasion jest z ubiegłego roku jeszcze.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Olu zdradź skąd masz taka wiedzę na temat ptaków,zawsze to u Ciebie podziwiałam :roll:
Trawę pampasową siałaś już kiedyś?Mi siewki padły :cry:
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa jeśli zobaczę jakiegoś ptaka którego nie znam to wertuję książki, aby przekonać się co to za jeden. A zdjęcia mi w tym pomagają. Dzięki za miłe słowa ;:131 ;:180
Pampasówkę uprawiam chyba drugi (może trzeci ;:218 ) raz. Pamiętam tylko że dość długo wschodziła. Może Twoje siewki miały za zimno i za mokro? A inne roślinki są zdrowe?
Nie przezimowała mi rok temu ta trawa (już duża) chyba dlatego, że ją podlałam zbyt mocno i zgniła, a ona nie lubi zimą wilgoci.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”