Na zachód od Wisły II
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na zachód od Wisły II
Dziękuję pięknie
Jako ciekawostkę podam, że na pierwszym zdjęciu jest najmniejszy ptak występujący w naszym kraju, nazywa się mysikrólik, wrzos na zdjęciu to naturalny leśny (zdjęcie z wycieczki do lasu).

- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Łabądki prześliczne ,foteczka bardzo nastrojowa . 

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Witaj Olu! Kilka dni temu odkryłam, że masz nowy wątek. Podczytuję, ale czasu brakowało skrobnąć. Świetne zdjęcia ptaków. Zazdroszczę Ci tej możliwości podglądania ich na żywo. Ja co prawda od lat dokarmiam ptaki na działce, ale nie zawsze je widzę. Dzięki Tobie wiem, że i w mojej okolicy są kwiczoły.
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Ja też dopiero teraz zorientowałam się, że masz nowy wątek. Miło cię zobaczyć na zdjęciu
Ptaków przylatuje do ciebie więcej niż do mnie, wspaniałe fotki im robisz. Wspominkowe ogrodowe też bardzo ładne wybrałaś.

Ptaków przylatuje do ciebie więcej niż do mnie, wspaniałe fotki im robisz. Wspominkowe ogrodowe też bardzo ładne wybrałaś.
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olu, u nas nigdy nie widziałam mysikrólika, a wiciokrzew śliczny, ja mam tylko pomorski,
- Bufo-bufo
Witam miłe Panie
Ewa widuję je prawie każdego roku
, ciekawe czy wracają dzieci czy rodzice? Zwykle cały lęg nie dotrwa do dorosłego życia - braknie 1- 2 sztuk, nie wiem czemu.
Beatrix+ mieszkając w Gdańsku nie widywałam tylu ptaków co teraz na wsi, a ptaki to takie moje małe hobby.
Iza jakże się cieszę że mnie odnalazłaś, ja też czasem przeglądam wątki i nie zostawiam śladu, ale czasem do nich wracam i wtedy nabieram odwagi by coś napisać, czasem to trwa całkiem długo. Podziwiam Cię że dokarmiasz patki na działce, myślę że są one naszymi sprzymierzeńcami dlatego warto to robić. Kwiczoł to dość popularny ptak, tam gdzie jest grupa większych drzew powinien i on się znaleźć
Gosiu miło mi także
Zdjęcia ptaków które zamieściłam pochodzą z różnych lat i pór roku
Dziękuję. Wspominkowa róża (pnąca) jest z ogrodu rodziny bratowej.
Zosiu wiesz ostatni i jedyny raz mysikrólika widziałam bodajże 5 lat temu, będę się za nim rozglądać to taki niepozorny ptaszek, ale pyszczek ma dość charakterystyczny. Także lubię ten wiciokrzew, ale ubolewam że nie pachnie, za to pomorska piękność zdaje się że tak?
Dzisiaj zakupiłam (już?) nasiona warzyw i kwiatów, oraz trzy kłącza: hostę, mak (chyba taki którego już mam
) i trawę proso, z traw kupiłam tez nasiona trawy pampasowej i cytrynowej - sprzedawca mówił że jest ona popularna i nawet mnie pytał co to za trawa
Dziwne nie? A to taki sprzedawca (właściciel) który się nie wstydzi powiedzieć nie wiem - a chyba często używa tych słów 

Ewa widuję je prawie każdego roku

Beatrix+ mieszkając w Gdańsku nie widywałam tylu ptaków co teraz na wsi, a ptaki to takie moje małe hobby.
Iza jakże się cieszę że mnie odnalazłaś, ja też czasem przeglądam wątki i nie zostawiam śladu, ale czasem do nich wracam i wtedy nabieram odwagi by coś napisać, czasem to trwa całkiem długo. Podziwiam Cię że dokarmiasz patki na działce, myślę że są one naszymi sprzymierzeńcami dlatego warto to robić. Kwiczoł to dość popularny ptak, tam gdzie jest grupa większych drzew powinien i on się znaleźć

Gosiu miło mi także

Zosiu wiesz ostatni i jedyny raz mysikrólika widziałam bodajże 5 lat temu, będę się za nim rozglądać to taki niepozorny ptaszek, ale pyszczek ma dość charakterystyczny. Także lubię ten wiciokrzew, ale ubolewam że nie pachnie, za to pomorska piękność zdaje się że tak?
Dzisiaj zakupiłam (już?) nasiona warzyw i kwiatów, oraz trzy kłącza: hostę, mak (chyba taki którego już mam

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Olu fantastyczne prezentacje,aż się wierzyć nie chce,że niedługo tak będzie w naturze
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
- Bufo-bufo
Arek chyba jeszcze troszkę
Dziękuję.
Dzisiaj na szczęście spadł śnieg, mroźne doby bez śniegu mnie niepokoiły.

Dzisiaj na szczęście spadł śnieg, mroźne doby bez śniegu mnie niepokoiły.
Olu witaj
Mieszanka zdjęć wiosenno zimowa fantastyczna. Co to za wiciokrzew, który pokazałaś?Dzięki Twoim zdjęciom będę w końcu rozróżniać ptaszki, bo nigdy tego nie umiałam , wszak na naukę nigdy nie jest za późno.

Mieszanka zdjęć wiosenno zimowa fantastyczna. Co to za wiciokrzew, który pokazałaś?Dzięki Twoim zdjęciom będę w końcu rozróżniać ptaszki, bo nigdy tego nie umiałam , wszak na naukę nigdy nie jest za późno.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.
H. Jackson Brown
H. Jackson Brown
- Bufo-bufo
Julianno
Cieszę się że mogłam pomóc. W kwestii nauki mam to samo zdanie. Niestety nie wiem co to za odmiana wiciokrzewu.

- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
A wiesz Olu że ja widziałam całe stado mysikrólików ,było ich okropnie dużo,zachodziłam w głowę ,co to za maleństwa.Wyglądały bardzo malowniczo. 

- Bufo-bufo
Ewa to musiał być widok
1. Majeranek to zioło, które wschodzi rekordowe szybko. 2. Modraszka (sikorka). 3.Nasionka, które teoretycznie miałam siać w marcu - groch i groszek pachnący, rzodkiewka i sałata do gruntu, no jeszcze zobaczymy, najwcześniej wysiewam groch, resztę trochę później. Trawy pampasowa i cytrynowa oraz sałata rzymska i szałwia powabna (za którą zatęskniłam po 2 latach) są wysiewane w domu. Jak może widać, część nasion jest z ubiegłego roku jeszcze.

1. Majeranek to zioło, które wschodzi rekordowe szybko. 2. Modraszka (sikorka). 3.Nasionka, które teoretycznie miałam siać w marcu - groch i groszek pachnący, rzodkiewka i sałata do gruntu, no jeszcze zobaczymy, najwcześniej wysiewam groch, resztę trochę później. Trawy pampasowa i cytrynowa oraz sałata rzymska i szałwia powabna (za którą zatęskniłam po 2 latach) są wysiewane w domu. Jak może widać, część nasion jest z ubiegłego roku jeszcze.

- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olu zdradź skąd masz taka wiedzę na temat ptaków,zawsze to u Ciebie podziwiałam
Trawę pampasową siałaś już kiedyś?Mi siewki padły

Trawę pampasową siałaś już kiedyś?Mi siewki padły

- Bufo-bufo
Ewa jeśli zobaczę jakiegoś ptaka którego nie znam to wertuję książki, aby przekonać się co to za jeden. A zdjęcia mi w tym pomagają. Dzięki za miłe słowa
Pampasówkę uprawiam chyba drugi (może trzeci
) raz. Pamiętam tylko że dość długo wschodziła. Może Twoje siewki miały za zimno i za mokro? A inne roślinki są zdrowe?
Nie przezimowała mi rok temu ta trawa (już duża) chyba dlatego, że ją podlałam zbyt mocno i zgniła, a ona nie lubi zimą wilgoci.

Pampasówkę uprawiam chyba drugi (może trzeci

Nie przezimowała mi rok temu ta trawa (już duża) chyba dlatego, że ją podlałam zbyt mocno i zgniła, a ona nie lubi zimą wilgoci.