Olu, Joanno, Mariuszu, Kamilo dzięki za wizytę i gratulacje.
annaoj pisze: ile ma?
Na zdjęciu Przemek ma 2 dni a tak w ogóle to dzisiaj ma 5 miesięcy.
Jestem teraz na urlopie to mam więcej czasu więc odświeżę trochę wątek. Tak całkiem to nie odstawiłem swojego hobby. Wieczorkami jak Przemek już śpi coś nie coś robię, głównie sieję i dłubię przy siewkach. Wbrew pozorom same nie rosną i trzeba być czujnym. A to podlać bo podłoże suche, a to Previcurem potraktować, a to nawozić bo sieję do czystego żwirku. Zacząłem też pikować te siane na początku października.
No i co co jakiś czas dosiewam po kilka gatunków. Ostatnio np. były to frailejki z nasion od kolegi z naszego forum. Wschodzą kapitalnie na poziomie 80-100%

. Od razu widać, że nasionka świeżutkie prima sort

. Siane były między 13-15 grudnia. Dzisiaj wygląda to tak.
[url=
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f30 ... 8998c.html]

[/url
Niestety jak widać w jednej z doniczek pojawiły mi się glony

. Jeszcze nie włażą na siewki, ale nie wiem czy nie będę musiał siewek dać do nowego podłoża. Są jednak takie malutkie, że nie wiem czy dam radę to zrobić.
Ale prawdziwe sianie zacznie się jak dobrze pójdzie za miesiąc, półtora. Mam zamówione koło 60 porcji nasion u Dohnalika i cierpliwie czekam na przesyłkę. Wśród nich same gymnolki i turbiniaki

, 100% z lokalizacjami

. To będzie taki skromny początek mojej nowej kolekcji.
Jak uporam się z pikowaniem to zamieszczę fotki przedszkolaków sianych w październiku i starszaków z maja.