W paletkach czekają na wschody: Tessa, Wężowy, Sander F1, White Wonder, Poona Khera, Japoński Długi i Burr Cucumber

Piękne mamy lato

. W końcu podleje mi ogród . Przed deszczem zdążyliśmy okryć ogórki,cukinie,melony i dynie agrowłókniną .
  . W końcu podleje mi ogród . Przed deszczem zdążyliśmy okryć ogórki,cukinie,melony i dynie agrowłókniną .Moje posiane w poniedziałek wieczorem, wczoraj wyszły z ziemiSuppa pisze:Moje posiane w piątek już zaczynają wschodzić
 .
 .

Myslisz o pionowym prowadzeniu ogórków? Zawsze robiłam 1-1,2m odstępy, na bieganie z konewką i z plecakowym opryskiwaczem potrzebuję trochę miejsca, choćby po to, by lisci nie połamać.gieru96 pisze:czy 1m odstępu między rzędami ogórków to nie za mało?

czy nie za bardzo się będą plątać, czy to nie zmniejszy plonu lub coś?
 czy nie za bardzo się będą plątać, czy to nie zmniejszy plonu lub coś?
 i w związku z tym że jestem początkującą działkowiczką, proszę o poradę. Czytam o odmianach ogórka gruntowego, i czytam i ... czytam. Chciałabym żeby był to ogórek do kiszenia i na korniszony. Nie lubię jak ogórki robią się pękate i gorzkie a ich liście żółkną (takie miałam w zeszłym roku
 i w związku z tym że jestem początkującą działkowiczką, proszę o poradę. Czytam o odmianach ogórka gruntowego, i czytam i ... czytam. Chciałabym żeby był to ogórek do kiszenia i na korniszony. Nie lubię jak ogórki robią się pękate i gorzkie a ich liście żółkną (takie miałam w zeszłym roku  ). Kiedyś miałam taką fajną odmianę ogórków gruntowych (nie znam nazwy) - były dłuuugie, chude, ciemno zielone, na całej długości miały grudki i takie czarne kolce. Pamiętam, że były bardzo kruche. Co to mogła być za odmiana?? Może ktoś się orientuje?? Bardzo proszę o poradę jakie ogórki są najlepsze na przetwory? Chciałabym wysiać 3 odmiany. Z góry dziękuję za pomoc
 ). Kiedyś miałam taką fajną odmianę ogórków gruntowych (nie znam nazwy) - były dłuuugie, chude, ciemno zielone, na całej długości miały grudki i takie czarne kolce. Pamiętam, że były bardzo kruche. Co to mogła być za odmiana?? Może ktoś się orientuje?? Bardzo proszę o poradę jakie ogórki są najlepsze na przetwory? Chciałabym wysiać 3 odmiany. Z góry dziękuję za pomoc   

czyli jednak będę miał mniej rzędów
 czyli jednak będę miał mniej rzędów