Ogórek w gruncie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórek w gruncie cz.2

Post »

Ja dziś skończyłam siać ogóreczki :)
W paletkach czekają na wschody: Tessa, Wężowy, Sander F1, White Wonder, Poona Khera, Japoński Długi i Burr Cucumber :D
Piękne mamy lato ;:3
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Moje posiane w piątek już zaczynają wschodzić :shock: :D
Pozdrawiam, Maciek.
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień doberek :)

Podoba mi się ta odmiana Aloe F1 ... poczekam na rezultaty Gieru i może.. może skuszę się na przyszły rok ;:108
Moje tempesty F1 juz mają po pierwszym listku głównym.
Na razie w domu na parapecie. Kilka rozsad posiałam za wcześnie, i wszystkie pozamarzały i po ogórkach. Teraz mam kilka posianych w szklarence i kilka w domu na parapecie. Ciekawe kiedy zrobi się wystarczająco ciepło. W Pl ponad 20 stopni, a tu u mnie brrr... po 12 stopni max na razie.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

juda taki zabieg można spokojnie stosować przez cały okres życia ogórka. Tylko wszystko z umiarem, ja w tamtym roku ręcznie podlewałem 25a 10l konewką ;-) Na 10l wody sypałem większe połowe szklanki kredy. Krede pylistą najczęsciej można dostać w sklepie ogrodniczym lub u weterynarza - koszt 25kg około 10zł

mousefishyork Zobaczysz że w tym roku po zbiorze tempesty nie będziesz chciała innych ogórków ;:108

A ja dziś po agregacie, rozsiałem Hydrocomplex w dawce 600kg/h wszystko ładnie wymieszane i działeczka czeka na siew. Najprawdopodobniej nasionka wysieje 7 maja, dzień siewu z kalendarzu ekologicznego bo kolejny gdzieś 20-któregoś.
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37

Post »

a ja już dziś wysadziłem jedną rozsadę do gruntu pod agrowłókninę i wysiałem następną :)
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

Krismistrz - mam taką nadzieję. Poza tym, jeszcze tych ziarenek mi zostanie do przyszłego roku :heja
Awatar użytkownika
Mlody_Ogrodnik
100p
100p
Od: 17 wrz 2011, o 19:19

Post »

Jak się u nas rozpadało :heja . W końcu podleje mi ogród . Przed deszczem zdążyliśmy okryć ogórki,cukinie,melony i dynie agrowłókniną .
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
Kasencja

Post »

Suppa pisze:Moje posiane w piątek już zaczynają wschodzić :shock: :D
Moje posiane w poniedziałek wieczorem, wczoraj wyszły z ziemi :) .
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p

Post »

czy 1m odstępu między rzędami ogórków to nie za mało? mam trochę miejsca i nie wiem, czy zrobić 3, czy 4 rzędy :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Gieru96 - ja robię dwa rzędy blisko siebie, odstęp około 1 metra i kolejne dwa rzędy.
Głównie ze względu na wygodę.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

gieru96 pisze:czy 1m odstępu między rzędami ogórków to nie za mało?
Myslisz o pionowym prowadzeniu ogórków? Zawsze robiłam 1-1,2m odstępy, na bieganie z konewką i z plecakowym opryskiwaczem potrzebuję trochę miejsca, choćby po to, by lisci nie połamać.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p

Post »

chodzi mi o poziomą uprawę :) czy nie za bardzo się będą plątać, czy to nie zmniejszy plonu lub coś?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Jeśli w glebie będą miały dużo "papu" to międzyrzędzi minimum 160cm a najlepiej 200cm. Ogórek jak prawie każda roślina uwielbia dostęp do wody i światła, więć jeden na drugim mija się z celem.
Chcesz uprawiać ogórki w gruncie czy pod osłonami? Po prowadzenie ogórka poziomo w tunelu jest bez sensowny ze względu na zajmowaną powierzchnię.
tulipany3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2012, o 12:32

Post »

Witam !
Jestem tutaj pierwszy raz :) i w związku z tym że jestem początkującą działkowiczką, proszę o poradę. Czytam o odmianach ogórka gruntowego, i czytam i ... czytam. Chciałabym żeby był to ogórek do kiszenia i na korniszony. Nie lubię jak ogórki robią się pękate i gorzkie a ich liście żółkną (takie miałam w zeszłym roku :( ). Kiedyś miałam taką fajną odmianę ogórków gruntowych (nie znam nazwy) - były dłuuugie, chude, ciemno zielone, na całej długości miały grudki i takie czarne kolce. Pamiętam, że były bardzo kruche. Co to mogła być za odmiana?? Może ktoś się orientuje?? Bardzo proszę o poradę jakie ogórki są najlepsze na przetwory? Chciałabym wysiać 3 odmiany. Z góry dziękuję za pomoc ;:180
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p

Post »

krismiszcz- mam zamiar wysiać je w polu i przykryć włókniną :) czyli jednak będę miał mniej rzędów
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”