Pokochałam storczyki ale..

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pokochałam storczyki ale..

Post »

Na razie go tak zostawię. Może zbędna będzie jakakolwiek interwencja. Wkleję jakieś fotki tego storczyka za jakieś 2 tyg. Myślę, że po takim czasie powinno już coś widać czy patyczek ma pozytywne działanie czy nie.
Pałeczki stosować po pojawieniu się oznak chorób grzybowych ( brązowienie łodyg ) , lub profilaktycznie by uniknąć chorób roślin

Skład: azot amidowy-10%, pięciotlenek fosforu-5% w tym 4% rozpuszczalny
w roztworze cytrynianu amonu, tlenek potasu rozpuszczalny w wodzie-6%, GUANO, helpery.
Małgosiu - mi pewnie też coś nie wyjdzie, tym bardziej, że jestem nowicjuszem w tych kwiatkach, ale człowiek na błędach się uczy (chociaż każda strata storczyka boli).

Żółty listek u mojego falka pogłębia swoje usychanie. Pewnie będę musiała go obciąć, tylko czy obciąć go przy samym trzonie czy tylko do miejsca zielonego listka?. :(
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Rosarita ale to są składniki nawozu.. to nie fungicyd
Może chociaż tego spróbuj, to nie chemia http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... rat&id=834
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dzięki wszystkim za rady.
Monika - dzięki - poszukam go czy uda mi się gdzieś go kupić, bo właśnie oglądałam w necie i wszędzie jest niedostępny :(
Może mogłabym kupić to co proponowała już wcześniej Małgosia - czyli Topsin lub Biosepcie Active?
x-xm-a

Post »

Trudno radzić, jak nie wiadomo jaki grzyb..może nie Topsin tylko Previcur?? http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... at&id=1030 Nie ma tak szerokiego spektrum działania ale jest na grzyby Pythium które są b. powszechne.. ale może niech ktoś inny się wypowie
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może być Topsin - ma zdaje mi się szersze spektrum albo ewentualnie Pervicur. Biosept bym używała do podlewania - kilka kropli na litr wody - wzmocni dodatkowo roślinę, która potrafi też sama świetnie walczyć o swoje zdrowie.

Jeśli chodzi o liścia to wytnij tylko tę plamę z co najmniej półcentymetrowym zapasem żywej tkanki i zasyp cynamonem.
x-xm-a

Post »

Hmm.. tylko to dwa różnie działające środki.
Ta wyszukiwarka naprawdę jest dobra, ale trzeba znać przyczynę choroby, a przynajmniej podejrzewać co może dolegać roślinie
http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... &keywords=
Istotne jest jeszcze jak wybrana chemia działa na roślinę (np. układowo/systemicznie) i jak działa na grzyba (np. interwencyjnie, zapobiegawczo). Tam na stronie jest to wszystko opisane przy każdym ŚOR.
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ok - w takim razie kupię Previcur a za listka jutro się zabiorę.
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Wiem, że to głupio tak pisać zaraz po sobie no,ale co mam innego zrobić jak nikt niczego nie dopisał :(

Ostatnio przy przeglądaniu moich storczyków zauważyłam taką pajęczynę na moim miniaturowym phalaenopsis twinkle. Czy to jakiś niezapowiedziany 'pasożyt'? Co z nim zrobić żeby się to nie powtórzyło i nie przeniosło na inne kwiaty?

Obrazek
Awatar użytkownika
marzenkaa
100p
100p
Od: 23 lis 2011, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

to może być przędziorek, poszukaj czy nie ma w storczyku jakichś pajaczków
Awatar użytkownika
deszczowka79
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 10:21

Post »

Witam :D w nowym roku
co do tego storczyka z poprzedniej stronki to ja miałam też taki przypadek,najprawdopodobniej będzie to od bardzo zimnej szyby.Ja uciełam zranione miejsce listka i jak na razie jest dobrze :uszy
Zapraszam na pogaduchy
Storczykowe parapety u Jolanty
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pajęczyna jest skutkiem bytności przędziorka ale u niego wygląda ona troszkę inaczej, jest bardziej delikatna...ta bardziej wygląda mi na działanie zwykłego pająka. Na początek przemyj dokładnie liście wodą z dodatkiem płynu do naczyń i kilku kropel spirytusu (denaturatu). Takie mycie możesz zastosować do wszystkich roślin stojących obok i obserwuj. Jeśli znów zacznie się pojawiać pajęczynka a nie będzie to wynik działania jakiegoś nieszkodliwego pająka wtedy trzeba będzie kupić chemię i podlać nią rośliny ale na nią zawsze jest jeszcze czas.
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

No właśnie, że nic więcej nie widać a raczej bym coś zauważyła, bo miniaturka jest w doniczce co ma 6cm i do tego w dość ciasnym spahnum więc z łatwością coś dałoby się dostrzec.

Mergen - masz rację, bo przecież wcześniej najprawdopodobniej miałam przędziorka na innym storczyku i naprawdę sieć wyglądała zupełnie inaczej. To wygląda jak kokon, jakby coś z tego wyszło a resztę zostawiło na moich listkach. Zastosuje się do twoich wskazówek chociaż wcześniej zastanawiałam się czy nie poczęstować mojego mini Provadorem.

Witaj Jolu w moich skromnych progach :wit No u mnie żadne kwiaty nie dotykają szyb, ale może już w czasie transportu do sklepu zawsze coś mogło się wydarzyć. Listek już jest ciachnięty nożykami i posypany cynamonem i mam nadzieję, że też będzie wszystko dobrze tym bardziej, że wciąż się na nim trzymają śliczne kwiaty.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-xm-a

Post »

Może u Ciebie też siedział np taki zawijak śliczny
Obrazek
swoją drogą dla ludzi nieszkodliwy, dla roślin b. pożyteczny

Mimo wszystko wzięłabym szkło powiększające i popatrzyła dokładnie czy tam przędziorka nie ma, pod liśćmi też. Tylko nie wolno ruszyć badylka przed i w trakcie 'obserwacji'. Jak nic nie ma to daj spokój, po co roślinę tak ciągle katować.
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Moniko - dzięki za tak szczegółowo (brzydkie zresztą, bo nie lubię żadnych pająków) pokazane zdjęcie i zrobiłam tak jak mówiłaś. Gdy rozłożyłam mocniej liście to pajęczyna jest podobna do tej ze zdjęcia tylko że nie tak zbita w kłębek, ale zrobiłam tak jak mówiłaś poprzyglądałam się i poruszałam trochę podłożem i wyszło to paskudztwo. Co ja mam teraz z nim zrobić????? Przesadzić phalka... w nowe podłoże czy zastosować pałeczkę Provado? Wiem, że przędziorki nie lubią wilgoci i wody ale przecież storczyki też tego nie lubią. Czy dobrze zrobię jak takiego miniaturowego falka włożę całego na godzinę do wody?

Obrazek

Obrazek

To czerwone to właśnie przędziorek szklarniowiec
x-xm-a

Post »

T nie jest przedziorek wg mnie. To pajączek, który może przywędrował z podłożem itp, może z tej rodziny Linyphiidae :roll: http://bugguide.net/node/view/1969/bgimage?from=96 . Popytaj na jakimś forum pająkowym, bo może nie warto go niszczyć jak będzie tępić roztocza..
aa i to nie pajęczyna zbita w kłębek :D to niebieska cenna kulka tego pajączka, w której są jajka, całość była zaciągnięta pajęczyną - widać na liśćiu po bokach, to był mój osobisty pająk w liściu mojego osobistego rododendrona :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”