Moje niestety w tym roku miały słabe warunki zimowania, tak że nie wiem czy zakwitną gratuluję, ale pewnie masz super zapach w domku
Gdzie i jak ją zimujesz?
Dziękuję Dorosłe już zakupiłam i zakwitły w kolejnym sezonie, więc nie wiem, w jakim są wieku. Za to roślina ze zdjęcia rośnie jak szalona, po roku jest co najmniej dwa razy większa niż była
Nie wiem wiele o uprawie i kwitnieniu dawno temu była u mnie w domu tylko tzw. gwiazda szeryfa, a pół roku temu zafundowałem sobie nowe hobby, a co z tego będzie, zobaczymy.
Posiłkuję się tą stronką http://www.asclepidarium.de/English/Fot ... lung_e.htm i dostałem już oczopląsu
Piękne Też mam taką orbeę, tylko jeszcze mała i na dodatek przy przesadzaniu się połamała
Reszta na razie tylko obiecuje, chociaż jeden pąk powinien już na dniach się otworzyć.
Orbea incomparabilis u mnie stoi jako Stapelia incomparabilis i ja osobiście skłaniam się ku tej drugiej nazwie patrząc na pędy i kwiat którym bliżej właśnie do stapelii.
Ale mam też złą wiadomość bo tego gatunku nie ma w ogóle w tych publikacjach do których mam dostęp, nawet jako synonim.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1part 2
Przysłali mi to jako orbelia incomparabilis, ja z kolei nie wnikam w nazwę Widoczny kwiat może w pełni nie oddawać swoich wdzięków ponieważ już po ukazaniu się pąka walczyłem z * mięskiem* na roślinach które mi ktoś przysłał, a że z kilku źródeł więc nie wiem od kogo ten załącznik No i z chemią troszkę przedobrzyłem Nawet osoba która mi ją przysłała stwierdziła że kwiat odbiega od normy.
Witam!
Czy ktoś potrafi odpowiedzieć mi na pytanie gdzie w naturze rośnie Caralluma europaea? Czy występuje tylko na Sycylii czy da się ją dorwać gdzieś bliżej, np w Chorwacji?
Pozdrawiam
Zimą najlepiej dać do jakiegoś chłodniejszego miejsca, albo na parapet przy nieszczelnym oknie (jeśli takie posiadasz ) i ograniczyć podlewanie. Częstotliwość podlewania najlepiej dopasować do temperatury pomieszczenia, w którym postawisz roślinę.