Rusalka.Początki na działce - prosze o pomoc we wszystkim

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
neil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2010, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początki na działce - prosze o pomoc we wszystkim

Post »

Ja też sadziłam ogórki przy palikach bambusowych, mam nadzieję że uda mi się wkleić zdjęcie :D
Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na kompostownik dajemy wszystkie usuwane rośliny z działki, za wyjątkiem roślin porażonych chorobami ( tak na pewno będziesz miała z pędami pomidorów).

Ziemię się przekopuje w szklarni jesienią, wiosną tylko zrusza metalowymi grabkami, a więc w mojej szklarni jest ziemia skopana.

Nie przypominam sobie by coś pisał o "zrobione dziury".

Jeżeli teraz zobaczysz ( wybierasz się na działkę lada dzień), że ziemia w szklarni jest sucha to weź i teraz podlej- ewentualnie na tydzień przed kopaniem, po podlaniu , ziemia jest bardo mokra i wtedy złe jest kopać, bo się wszystko marze .

Po posianiu nasion do ziemi i zwilżeniu wodą w małej polewaczce ( z sitkiem, by nie wypłukiwać ziemi , podczas którego posiane nasiona wyłażą na wierzch) można je przykryć folią i postawić na kilka dni nawet w ciemnym miejscu. Gdy tylko zaczną pojawiać się w doniczce pierwsze wschody , doniczkę należy odkryć, przenieść w pobliże okna by tam mając dostateczną ilość światła rosły.

A że parapetów nie masz, to na pewno masz deskę do prasowania, czy pokojową suszarkę, zawsze można je wykorzystać jako parapety.

Nasiona muszą być w pierwszym okresie w cieple i wynoszenie ich na korytarz odpada ( jeszcze by Ci sąsiedzi podprowadzili sadzonki), później po przepikowaniu ( pisałem i tym kiedy się pikuje) można im zmniejszyć o stopień, dwa temperaturę otoczenia.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Neil też ciekawe rozwiązanie,krzeki ogórków podwiazujesz takiemkami do palików?Czy same sobie daja radę z owijaniem sie wokól nich? Jaka jest wysokość bambusów? :D
na zdjęciu widoczne sa donkiczki? czy obwódki?
Pozdrawaim
Joanna
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Pelasiu, na 5-cio metrowy rządek (5 szt kratek) trzeba 6 prętów metalowych. Pręty muszą być głęboko wbite (co nie jest trudne, łatwo wchodzą głęboko w ziemię) a kratki przymocowane do prętów by obiążone roślinami oparły się nawet wichurze. Między kratkami w pionie trzeba przeciągnąć sznurki, by mniej więcej jedna roślina miała swoje oparcie, albo sznurek albo tyczka kratki.Jest trochę z tym zabawy, ale naprawdę warto. Już nie wrócimy do uprawy ogórków na płask.
Rusałko, sieję ogórki w rowkach bo u nas jest piasek a nie porządna ziemia.O wiele łatwiej podlewać, woda nie spływa na boki i nie marnuje się. A że podlewam deszczówką albo odstałą wodą, targanie kilku konewek też ma dla mnie znaczenie. Z czasem, przy plewieniu i motyczkowaniu te rowki się ładnie wyrównują.
Pozdrawiam! Gienia.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Bardzo Ci dziękuje Gieniu za patent ;:196
Pozdrawaim
Joanna
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja stosowałam wbite solidnie w ziemię paliki drewniane, u góry owinięty na każdym paliku drucik powlekany a do drucika przywiązane sznurki luźno puszczone do ziemi.
Początkowo trzeba je zachęcić by się wspinały po sznurkach ale potem same wiedzą co robić :P
Polecam bo u sąsiadek ogórki już padły - jedynie moje nadal owocowały.

Tutaj dość dobrze widać :
Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Comciu, dokładnie tak jak piszesz, u innych już koniec wegetacji a u nas jeszcze owocują. W ub. roku ogórków pomimo dwukrotnego zalania było mnóstwo.
Tak jak Ty robisz, my też robiłyśmy przez dwa lata ( 2007, 2008), ale oprócz sznurka łączącego wierzchołki palików, przeciągałyśmy poziome sznurki od palika do palika, zaczynając od dołu co co 20 cm. W miarę wzrostu ogórków, wiązałyśmy coraz wyżej. A że te kołki miały tylko po 1,5 metra, ogórki je przerosły i się zaczęły przewieszać. Jeden rząd nam burza położyła. Wysoki palik trudno w ziemię wbić, ale pręt wchodzi łatwo i głęboko, a gdy jest wichura to tylko lekko się chwieje.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
neil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Pelasia pisze:Neil też ciekawe rozwiązanie,krzeki ogórków podwiazujesz takiemkami do palików?Czy same sobie daja radę z owijaniem sie wokól nich? Jaka jest wysokość bambusów? :D
na zdjęciu widoczne sa donkiczki? czy obwódki?
Pozdrawaim
Joanna
Pelasiu bambusy mają po 2m ale z 40 cm są wbite w ziemie, na początku podwiązuję wtedy łatwiej je prowadzić ,potem jak puszczają następne pędy to wkładam w górę bambusa duży gwoźdź i dowiązuję sznurki i puszczam dodatkowo na sznurkach.
Te obwódki to są doniczki po chryzantemach, oczywiście mają wycięte dna, super sprawa co chodzi o podlewanie. Pomidory też tak sadziliśmy tyle że nie wszystkie bo zabrakło doniczek :D Także w tym roku też tak będziemy sadzić, polecam ;:108
Pozdrawiam Stasia
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Neil

a co daje roślinie takie sadzenie w doniczkach?? :roll:

Słuchajcie..
co to znaczy "pomidor samokończący"?
Spotkałam się tu kilkakrotnie z takim nazewnictwem.. (na początku sądziłam ze chodzi o jego końcówkę - czubek że rośnie do np metra i stop a potem pomyślałam ze może to znaczy że sam kończy owocować a innym trzeba gałęzie obcinać? :;230
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
neil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Rusalko ja sadziłam ogórki w " doniczkach "( oczywiście bez dna ) i tradycyjnie, według mnie sprawdziło się że w" doniczkach " jest lepiej, ponieważ podlewając woda zatrzymuje się w tym kole i roślina dłużej jest wilgotna. oczywiście najpierw podlewałam punktowo czyli w doniczkę a potem też w międzyrzędzia ale jak były upały to te sadzone tradycyjnie były suche jak pieprz a te w "doniczkach " nie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

a jak się ma stopień wysuszenia ziemi pod folią w upały.
Jest bardziej sucha czy mniej?

Znalazłam Tadeusza wypowiedz o wczesnym sadzeniu sadzonek, a raczej wysadzaniu nasion w odstępach..
Mądre to było.. bo w ten sposób jest większe prawdopodobieństwo ze "Coś" wykiełkuje i się przyjmie niż hurtem się rzucać..
ale czy wszystkie rośliny tak wysadzamy? np w odstępach 2 tyg?
A co jak wsadzę pomidory i mi na działce nie wzejdą tylko wszystkie pousychają ;:192
Zaczynam mieć już stany lękowe :shock:

A co się tyczy mocowania w górę pomidorów i ogórków...
Jak mocujecie to pod folią?
Te niteczki muszą raczej iść prosto prawda..
A nie że roślina na środku grządki a sznurek przy szybie...
-wtedy patyki?
A kiedy się je mocuje jak roślina młodziutka dopiero co posadzona czy jak już podrośnie..? (ale wtedy można korzenie uszkodzić)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Podwiązywać rośliny pod folią trzeba zanim będą się przewracać i aby liście miały jak najmniej styczność z ziemią .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Rusalka napisała;
a jak się ma stopień wysuszenia ziemi pod folią w upały.Jest bardziej sucha czy mniej?
Stopień wysuszenia gleby zależy od temperatury wewnątrz szklarni, a ta od temperatury na zewnątrz.

Jak są upały to się podlewa co dzień, dwa dni,a a jak jest chłodniej to rzadziej, nawet raz na tydzień.
A co jak wsadzę pomidory i mi na działce nie wzejdą tylko wszystkie pousychają ;:192
Zaczynam mieć już stany lękowe :shock:

Pomidory mają Ci wzejść w domu, posiane do doniczki, czy kuwety, do szklarni przenosisz je gdy są już wysokości 20- 50 cm, jak Ci wcześniej padną, to idziesz na targ i tam po złotówce, czy dwa złote płacisz za dużą sadzonkę pomidora ( jakiej odmiany, to w zasadzie przypadek, czasami można wybierać ,a czasami brać trzeba to co jest).

Na zakup sadzonek pomidorów, papryki, czy innych warzyw jest w zasadzie czas do końca maja ( oczywiście jeżeli Twoje eksperymenty na parapecie się nie powiodą, czego Ci nie życzę.)
Od czasu do czasu na stany lekowe proponuję ziółka ;:108 ;:108 .
A co się tyczy mocowania w górę pomidorów i ogórków...
Tak moja szklarnia wyglądała 2 maja 2010 roku, u góry, w dachu widać wzdłuż rozciągnięte co 60 cm druty do których przywiązuję posadzone pomidory wtedy gdy już nie potrafią samodzielnie rosnąć do góry, tylko się przewracają.

Obrazek

A tak je sadziłem 17 kwietnia 2010 r po uprzednim rozmierzeniu w szklarni ścieżek i i miejsc w które je wsadzałem ( w miejscach krzyżowania się sznurków)

Obrazek
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Tadeuszu jestem pod wrażeniem ;:63 i wiedzy i efektów Twojej pracy (widziałam widziałam :D)
i BARDZO dziękuję Ci że tak chętnie się dzielisz swoją cenną wiedzą i że masz tyle cierpliwości by nam amatorom to wszystko tak dokładnie niemalże 'łopatologicznie' ;) tłumaczyć ;:196

idę Cię poczytać
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla Esony, jeszcze jedna fotka kratek pod ogórki z 14,06,2010r. Więcej już zdjęć nie mam, na tym ostatnim widać też szpilki, których nie używam do mocowania czarnej włókniny ale do przywiązywania sznurków przy ogórkach.

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”