Rusalka.Początki na działce - prosze o pomoc we wszystkim
-
tadeusz48
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Początki na działce - prosze o pomoc we wszystkim
Na kompostownik dajemy wszystkie usuwane rośliny z działki, za wyjątkiem roślin porażonych chorobami ( tak na pewno będziesz miała z pędami pomidorów).
Ziemię się przekopuje w szklarni jesienią, wiosną tylko zrusza metalowymi grabkami, a więc w mojej szklarni jest ziemia skopana.
Nie przypominam sobie by coś pisał o "zrobione dziury".
Jeżeli teraz zobaczysz ( wybierasz się na działkę lada dzień), że ziemia w szklarni jest sucha to weź i teraz podlej- ewentualnie na tydzień przed kopaniem, po podlaniu , ziemia jest bardo mokra i wtedy złe jest kopać, bo się wszystko marze .
Po posianiu nasion do ziemi i zwilżeniu wodą w małej polewaczce ( z sitkiem, by nie wypłukiwać ziemi , podczas którego posiane nasiona wyłażą na wierzch) można je przykryć folią i postawić na kilka dni nawet w ciemnym miejscu. Gdy tylko zaczną pojawiać się w doniczce pierwsze wschody , doniczkę należy odkryć, przenieść w pobliże okna by tam mając dostateczną ilość światła rosły.
A że parapetów nie masz, to na pewno masz deskę do prasowania, czy pokojową suszarkę, zawsze można je wykorzystać jako parapety.
Nasiona muszą być w pierwszym okresie w cieple i wynoszenie ich na korytarz odpada ( jeszcze by Ci sąsiedzi podprowadzili sadzonki), później po przepikowaniu ( pisałem i tym kiedy się pikuje) można im zmniejszyć o stopień, dwa temperaturę otoczenia.
Ziemię się przekopuje w szklarni jesienią, wiosną tylko zrusza metalowymi grabkami, a więc w mojej szklarni jest ziemia skopana.
Nie przypominam sobie by coś pisał o "zrobione dziury".
Jeżeli teraz zobaczysz ( wybierasz się na działkę lada dzień), że ziemia w szklarni jest sucha to weź i teraz podlej- ewentualnie na tydzień przed kopaniem, po podlaniu , ziemia jest bardo mokra i wtedy złe jest kopać, bo się wszystko marze .
Po posianiu nasion do ziemi i zwilżeniu wodą w małej polewaczce ( z sitkiem, by nie wypłukiwać ziemi , podczas którego posiane nasiona wyłażą na wierzch) można je przykryć folią i postawić na kilka dni nawet w ciemnym miejscu. Gdy tylko zaczną pojawiać się w doniczce pierwsze wschody , doniczkę należy odkryć, przenieść w pobliże okna by tam mając dostateczną ilość światła rosły.
A że parapetów nie masz, to na pewno masz deskę do prasowania, czy pokojową suszarkę, zawsze można je wykorzystać jako parapety.
Nasiona muszą być w pierwszym okresie w cieple i wynoszenie ich na korytarz odpada ( jeszcze by Ci sąsiedzi podprowadzili sadzonki), później po przepikowaniu ( pisałem i tym kiedy się pikuje) można im zmniejszyć o stopień, dwa temperaturę otoczenia.
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Neil też ciekawe rozwiązanie,krzeki ogórków podwiazujesz takiemkami do palików?Czy same sobie daja radę z owijaniem sie wokól nich? Jaka jest wysokość bambusów?
na zdjęciu widoczne sa donkiczki? czy obwódki?
Pozdrawaim
Joanna
Pozdrawaim
Joanna
-
gienia1230

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Pelasiu, na 5-cio metrowy rządek (5 szt kratek) trzeba 6 prętów metalowych. Pręty muszą być głęboko wbite (co nie jest trudne, łatwo wchodzą głęboko w ziemię) a kratki przymocowane do prętów by obiążone roślinami oparły się nawet wichurze. Między kratkami w pionie trzeba przeciągnąć sznurki, by mniej więcej jedna roślina miała swoje oparcie, albo sznurek albo tyczka kratki.Jest trochę z tym zabawy, ale naprawdę warto. Już nie wrócimy do uprawy ogórków na płask.
Rusałko, sieję ogórki w rowkach bo u nas jest piasek a nie porządna ziemia.O wiele łatwiej podlewać, woda nie spływa na boki i nie marnuje się. A że podlewam deszczówką albo odstałą wodą, targanie kilku konewek też ma dla mnie znaczenie. Z czasem, przy plewieniu i motyczkowaniu te rowki się ładnie wyrównują.
Rusałko, sieję ogórki w rowkach bo u nas jest piasek a nie porządna ziemia.O wiele łatwiej podlewać, woda nie spływa na boki i nie marnuje się. A że podlewam deszczówką albo odstałą wodą, targanie kilku konewek też ma dla mnie znaczenie. Z czasem, przy plewieniu i motyczkowaniu te rowki się ładnie wyrównują.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Bardzo Ci dziękuje Gieniu za patent 
Pozdrawaim
Joanna
Pozdrawaim
Joanna
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja stosowałam wbite solidnie w ziemię paliki drewniane, u góry owinięty na każdym paliku drucik powlekany a do drucika przywiązane sznurki luźno puszczone do ziemi.
Początkowo trzeba je zachęcić by się wspinały po sznurkach ale potem same wiedzą co robić :P
Polecam bo u sąsiadek ogórki już padły - jedynie moje nadal owocowały.
Tutaj dość dobrze widać :

Początkowo trzeba je zachęcić by się wspinały po sznurkach ale potem same wiedzą co robić :P
Polecam bo u sąsiadek ogórki już padły - jedynie moje nadal owocowały.
Tutaj dość dobrze widać :

-
gienia1230

Comciu, dokładnie tak jak piszesz, u innych już koniec wegetacji a u nas jeszcze owocują. W ub. roku ogórków pomimo dwukrotnego zalania było mnóstwo.
Tak jak Ty robisz, my też robiłyśmy przez dwa lata ( 2007, 2008), ale oprócz sznurka łączącego wierzchołki palików, przeciągałyśmy poziome sznurki od palika do palika, zaczynając od dołu co co 20 cm. W miarę wzrostu ogórków, wiązałyśmy coraz wyżej. A że te kołki miały tylko po 1,5 metra, ogórki je przerosły i się zaczęły przewieszać. Jeden rząd nam burza położyła. Wysoki palik trudno w ziemię wbić, ale pręt wchodzi łatwo i głęboko, a gdy jest wichura to tylko lekko się chwieje.
Tak jak Ty robisz, my też robiłyśmy przez dwa lata ( 2007, 2008), ale oprócz sznurka łączącego wierzchołki palików, przeciągałyśmy poziome sznurki od palika do palika, zaczynając od dołu co co 20 cm. W miarę wzrostu ogórków, wiązałyśmy coraz wyżej. A że te kołki miały tylko po 1,5 metra, ogórki je przerosły i się zaczęły przewieszać. Jeden rząd nam burza położyła. Wysoki palik trudno w ziemię wbić, ale pręt wchodzi łatwo i głęboko, a gdy jest wichura to tylko lekko się chwieje.
Pozdrawiam! Gienia.
- neil
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 5 kwie 2010, o 21:52
Pelasiu bambusy mają po 2m ale z 40 cm są wbite w ziemie, na początku podwiązuję wtedy łatwiej je prowadzić ,potem jak puszczają następne pędy to wkładam w górę bambusa duży gwoźdź i dowiązuję sznurki i puszczam dodatkowo na sznurkach.Pelasia pisze:Neil też ciekawe rozwiązanie,krzeki ogórków podwiazujesz takiemkami do palików?Czy same sobie daja radę z owijaniem sie wokól nich? Jaka jest wysokość bambusów?![]()
Pozdrawaim
Joanna
Te obwódki to są doniczki po chryzantemach, oczywiście mają wycięte dna, super sprawa co chodzi o podlewanie. Pomidory też tak sadziliśmy tyle że nie wszystkie bo zabrakło doniczek
Pozdrawiam Stasia
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Neil
a co daje roślinie takie sadzenie w doniczkach??
Słuchajcie..
co to znaczy "pomidor samokończący"?
Spotkałam się tu kilkakrotnie z takim nazewnictwem.. (na początku sądziłam ze chodzi o jego końcówkę - czubek że rośnie do np metra i stop a potem pomyślałam ze może to znaczy że sam kończy owocować a innym trzeba gałęzie obcinać?
a co daje roślinie takie sadzenie w doniczkach??
Słuchajcie..
co to znaczy "pomidor samokończący"?
Spotkałam się tu kilkakrotnie z takim nazewnictwem.. (na początku sądziłam ze chodzi o jego końcówkę - czubek że rośnie do np metra i stop a potem pomyślałam ze może to znaczy że sam kończy owocować a innym trzeba gałęzie obcinać?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- neil
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 5 kwie 2010, o 21:52
Rusalko ja sadziłam ogórki w " doniczkach "( oczywiście bez dna ) i tradycyjnie, według mnie sprawdziło się że w" doniczkach " jest lepiej, ponieważ podlewając woda zatrzymuje się w tym kole i roślina dłużej jest wilgotna. oczywiście najpierw podlewałam punktowo czyli w doniczkę a potem też w międzyrzędzia ale jak były upały to te sadzone tradycyjnie były suche jak pieprz a te w "doniczkach " nie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
a jak się ma stopień wysuszenia ziemi pod folią w upały.
Jest bardziej sucha czy mniej?
Znalazłam Tadeusza wypowiedz o wczesnym sadzeniu sadzonek, a raczej wysadzaniu nasion w odstępach..
Mądre to było.. bo w ten sposób jest większe prawdopodobieństwo ze "Coś" wykiełkuje i się przyjmie niż hurtem się rzucać..
ale czy wszystkie rośliny tak wysadzamy? np w odstępach 2 tyg?
A co jak wsadzę pomidory i mi na działce nie wzejdą tylko wszystkie pousychają
Zaczynam mieć już stany lękowe
A co się tyczy mocowania w górę pomidorów i ogórków...
Jak mocujecie to pod folią?
Te niteczki muszą raczej iść prosto prawda..
A nie że roślina na środku grządki a sznurek przy szybie...
-wtedy patyki?
A kiedy się je mocuje jak roślina młodziutka dopiero co posadzona czy jak już podrośnie..? (ale wtedy można korzenie uszkodzić)
Jest bardziej sucha czy mniej?
Znalazłam Tadeusza wypowiedz o wczesnym sadzeniu sadzonek, a raczej wysadzaniu nasion w odstępach..
Mądre to było.. bo w ten sposób jest większe prawdopodobieństwo ze "Coś" wykiełkuje i się przyjmie niż hurtem się rzucać..
ale czy wszystkie rośliny tak wysadzamy? np w odstępach 2 tyg?
Zaczynam mieć już stany lękowe
A co się tyczy mocowania w górę pomidorów i ogórków...
Jak mocujecie to pod folią?
Te niteczki muszą raczej iść prosto prawda..
A nie że roślina na środku grządki a sznurek przy szybie...
-wtedy patyki?
A kiedy się je mocuje jak roślina młodziutka dopiero co posadzona czy jak już podrośnie..? (ale wtedy można korzenie uszkodzić)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Podwiązywać rośliny pod folią trzeba zanim będą się przewracać i aby liście miały jak najmniej styczność z ziemią .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
tadeusz48

- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Rusalka napisała;
Jak są upały to się podlewa co dzień, dwa dni,a a jak jest chłodniej to rzadziej, nawet raz na tydzień.
Pomidory mają Ci wzejść w domu, posiane do doniczki, czy kuwety, do szklarni przenosisz je gdy są już wysokości 20- 50 cm, jak Ci wcześniej padną, to idziesz na targ i tam po złotówce, czy dwa złote płacisz za dużą sadzonkę pomidora ( jakiej odmiany, to w zasadzie przypadek, czasami można wybierać ,a czasami brać trzeba to co jest).
Na zakup sadzonek pomidorów, papryki, czy innych warzyw jest w zasadzie czas do końca maja ( oczywiście jeżeli Twoje eksperymenty na parapecie się nie powiodą, czego Ci nie życzę.)
Od czasu do czasu na stany lekowe proponuję ziółka
.

A tak je sadziłem 17 kwietnia 2010 r po uprzednim rozmierzeniu w szklarni ścieżek i i miejsc w które je wsadzałem ( w miejscach krzyżowania się sznurków)

Stopień wysuszenia gleby zależy od temperatury wewnątrz szklarni, a ta od temperatury na zewnątrz.a jak się ma stopień wysuszenia ziemi pod folią w upały.Jest bardziej sucha czy mniej?
Jak są upały to się podlewa co dzień, dwa dni,a a jak jest chłodniej to rzadziej, nawet raz na tydzień.
Zaczynam mieć już stany lękowe![]()
Pomidory mają Ci wzejść w domu, posiane do doniczki, czy kuwety, do szklarni przenosisz je gdy są już wysokości 20- 50 cm, jak Ci wcześniej padną, to idziesz na targ i tam po złotówce, czy dwa złote płacisz za dużą sadzonkę pomidora ( jakiej odmiany, to w zasadzie przypadek, czasami można wybierać ,a czasami brać trzeba to co jest).
Na zakup sadzonek pomidorów, papryki, czy innych warzyw jest w zasadzie czas do końca maja ( oczywiście jeżeli Twoje eksperymenty na parapecie się nie powiodą, czego Ci nie życzę.)
Od czasu do czasu na stany lekowe proponuję ziółka
Tak moja szklarnia wyglądała 2 maja 2010 roku, u góry, w dachu widać wzdłuż rozciągnięte co 60 cm druty do których przywiązuję posadzone pomidory wtedy gdy już nie potrafią samodzielnie rosnąć do góry, tylko się przewracają.A co się tyczy mocowania w górę pomidorów i ogórków...

A tak je sadziłem 17 kwietnia 2010 r po uprzednim rozmierzeniu w szklarni ścieżek i i miejsc w które je wsadzałem ( w miejscach krzyżowania się sznurków)

- agaM

- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Tadeuszu jestem pod wrażeniem
i wiedzy i efektów Twojej pracy (widziałam widziałam
)
i BARDZO dziękuję Ci że tak chętnie się dzielisz swoją cenną wiedzą i że masz tyle cierpliwości by nam amatorom to wszystko tak dokładnie niemalże 'łopatologicznie' ;) tłumaczyć
idę Cię poczytać
i BARDZO dziękuję Ci że tak chętnie się dzielisz swoją cenną wiedzą i że masz tyle cierpliwości by nam amatorom to wszystko tak dokładnie niemalże 'łopatologicznie' ;) tłumaczyć
idę Cię poczytać
-
gienia1230

Dla Esony, jeszcze jedna fotka kratek pod ogórki z 14,06,2010r. Więcej już zdjęć nie mam, na tym ostatnim widać też szpilki, których nie używam do mocowania czarnej włókniny ale do przywiązywania sznurków przy ogórkach.

Pozdrawiam! Gienia.