Wybór odmiany winogrona

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wybór odmiany winogrona

Post »

Po co Ci tyle odmian, chyba że do testów która się sprawdzi. Jeżeli zakładać winnicę to nie przy tak dużym rozrzucie odmian.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

To jest zarówno doświadczenie, jak i chęć reaktywacji dawnych odmian uprawianych u nas przed wojną ( od średniowiecza ) , ale o czym już niegdyś pisałem :wink: . A poza tym jestem frankofilem , stąd odbicie Alzacji czy Burgundii w moich winoroślach. :D
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

Nie wiem jakim cudem U Was na Śląsku przed wojną(nie wspomnę średniowiecza) uprawiano Dornfeldera skoro jest to odmiana wyhodowana w 1955 roku a zarejestrowana dopiero w 1979 roku :? .http://pl.wikipedia.org/wiki/Dornfelder . No ale w Polsce cały czas mamy do czynienia z cudami więc może jednak jest to możliwe... :roll:
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Oczywiście, nie miałem na myśli Dornfeldera. Podobnie Traminer czy Gewuzrtraminer nie jest właściwy dla naszego regionu, ale obecnie już uprawiany. Weissburgunder czy Silvaner lub Elbling to tradycja regionu.

A propos Burgundii, to w jednym z najstarszych naszych parków ( im. J. Peppela - przedwojennego burmistrza, wielce zasłużonego dla miasta ) rośnie od 170 lat dąb burgundzki :D .
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Dolnoslonzok pisze:...czyli odmiany uprawiane niegdyś u nas, na Dolnym Śląsku...
To jeszcze "kilka" masz do zdobycia:
- Blauschönedel
- Gelbschönedel
- Grüner Veltliner
- Ruländer
- Troolinger
- Roterschönedel
- Kleberoten
- Hartroten
- Rotertraminer (chyba, że już masz)
- Tokayer
- Merlot
- Blauer Portugieser

najłatwiej będzie z:
- Pinot noir :D
- Müller-Thurgau

Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lista pokaźna. :wink: Z niej mam już Merlot, ale czy Rulander to nie Pinot Gris ( czyli Blauburgunder), który też rośnie w mojej kolekcji ?
Klon Traminera to Traminer Rot, tak ? Niektóre odmiany są nie do zdobycia. Chociaż cieszę się, że w tym tygodniu dojedzie Elbling, Traminer, Pinot Noir ( Spaetburgunder ) i Sylvaner.
Pozdrawiam.

Ciekawa praca: http://www.nowaktj.pl/mgr/kowalska/kowalska.pdf . str. 16-19 traktują o uprawie winorośli na Ziemi Lubuskiej , odmiany te są również właściwe dla sąsiedniego Śląska.

P.S.
Pomologu, mógłbyś podać synonimy przedwojennych odmian , które zamieściłeś.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Widzę, że dotarłeś do pracy, o której napomknąłem w temacie o czereśni Gubińskiej ;) Nawet nie wiedziałem, że jest w necie - ale to bardzo dobrze, bo publikacja naprawdę jest warta uwagi... co do zdobywania odmian... jeżeli jesteś zmotoryzowany, sytuacja jest nieco prostsza... możesz objechać i odwiedzić szkółki na terenie Dolnej Saksonii - można trafić czasem na bardzo ciekawe odmiany (tak zdobyliśmy m.in. odmianę jabłoni 'Lausitzerapfel'). Oczywiście - bedą i odmiany już "nie do zdobycia"... synonimy i więcej informacji podam w czwartek - do tego czasu mnie "nie ma" ;)
Pozdrawiam serdecznie :wink:
DarekRz

Post »

Dolnoslonzok pisze: ale czy Rulander to nie Pinot Gris ( czyli Blauburgunder),
Tak - Rulander to Pinot Gris czyli Grauburgunder (burgundzkie szare), bo Blauburgunder = Speatburgunder= Pinot Noir
Natomiast Muller Thurgau = Rivaner (jak dobrze dojrzeje :wink: )
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomologu, dzięki za pomoc. Co do Saksonii , to myślę, że do bliżej mi do Drezna przez A 4 ( ca 3 godz. ) niż do Dolnej Saksonii, a zamierzam się do niej wybrać szlakiem Chemnitz - Budziszyn - Drezno.
Swego czasu czytałem pracę magisterską studentki z Uniwersytetu Opolskiego o uprawie winorośli w Głogówku, którego to herb nawiązuje do dawnych tradycji winiarskich:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_G%C5%82og%C3%B3wka
Podobne tradycje zaznaczone są w herbie Strzelec Opolskich:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Strzelec_Opolskich
Pozdrawiam.
wawu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 paź 2012, o 22:14

winogrona

Post »

chcę posadzić w ogródku parę krzewów winogron. jaką odmianę wybrać i jak prowadzić w krótkim szpalerze?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Re: winogrona

Post »

wawu pisze:chcę posadzić w ogródku parę krzewów winogron. jaką odmianę wybrać i jak prowadzić w krótkim szpalerze?
Dostępnych w Polsce jest setki odmian. Masz jakieś preferencje?

Edit. Mam dwie uwagi. Sadzimy winorośl, a nie winogron i określ w jakiś sposób swoją płeć, bo nie bardzo wiadomo jak do Ciebie pisać?
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Kapitanie,
płeć tu nie jest najistotniejsza :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

suzana pisze:Kapitanie,
płeć tu nie jest najistotniejsza :lol:
Jednak pewne zwroty, szczególnie ich końcówki są odmienne, gdy odpisuje się kobiecie, a inne gdy dla mężczyzny i tylko o to chodzi.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Swenson red nadaje się do takiego prowadzenia?

http://www.fassadengruen.de/uw/weinrebe ... garten.htm
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

Swenson Red to bardzo silnie rosnąca odmiana i dlatego zalecane są dla niej bardziej przestrzenne formy.U mnie trzeci rok rośnie przy ścianie drewnianej szopy w nieregularnej formie.Przyrosty ma naprawdę imponujące.Tu masz opis odmiany i wymienione są też sposoby jego prowadzenia:http://www.winogrona.org/index.php?title=Swenson_Red Z tego co się orientuję z powodzeniem uprawia go Wacek,pokazywał tu na forum nawet wino z tej odmiany.Może się odezwie i dorzuci coś od siebie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”