W.o...Pieczywie

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
aurynka
---
Posty: 2057
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Administrator pisze:To nie Ty Jarku zakręciłeś.
Wystarczyło od razu umieścić post z informacjami po prostu, o które prosimy. To wszystko.
Pewne sprawy nie sa tylko białe, albo czarne Adminku. Nie nalezy zatem reagować hektycznie, zwłaszcza na osoby zapobiegliwe.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Administrator pisze:Jeszcze mi tylko piekarni w domu brakuje...
Dziękuję... hi hi :D
Zafunduj sobie taką piekarnie.Ja mam taką i jestem bardzo zadowolona.Jeśli tylko mam ochotę,piekę chleb,bułeczki ciasto bez wysiłku.Zdrowe,bez polepszaczy i innych kombinacji.
http://www.chlebpolski.pl/index.php?opt ... &Itemid=62
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Awatar użytkownika
neferett
50p
50p
Posty: 51
Od: 25 mar 2007, o 20:33
Lokalizacja: Poznań

Post »

Moj dom dość szybko " łapie" wilgoć , więc gdy jest deszczowa pogoda , chleb pleśnieje szybciej. Mam stary, poniemiecki , emaliowany chlebak i jest to najlepszy pojemnik na chleb jaki miałam, a od kiedy sama piekę chleb na zakwasie, pieczywo szybciej sie zeschnie , niż spleśnieje :D
Awatar użytkownika
tetawu
100p
100p
Posty: 182
Od: 27 mar 2007, o 10:24
Lokalizacja: Mazury

Post »

neferett pisze:od kiedy sama piekę chleb na zakwasie, pieczywo szybciej sie zeschnie , niż spleśnieje :D
Jeśli możesz - podaj nam przepis na ten chlebek , to też go spróbujemy. ;:36
Być kobietą, być kobietą....
Awatar użytkownika
neferett
50p
50p
Posty: 51
Od: 25 mar 2007, o 20:33
Lokalizacja: Poznań

Post »

Najpierw trzeba wyprodukować sobie zakwas , następnie ciasto zakwaszone , z którego powstaje pieczywo na zakwasie. Przepisów jest cała masa, można upiec razowiec, chleb mieszany , pszenny itd.
Pieczywo na zakwasie piekę od niedawna i choć na poczatku cała procedura może wydać sie zagmatwana , to nie nalezy sie zniechęcać , bo naprawdę warto spróbować .
Tu jest fantastyczna stronka , stworzona przez bardzo fajną dziewczynę , o zakwasie i chlebach wszystko od A do Z :
http://www.chleb.info.pl/
a tutaj forum, na którym udziela sie właścicielka powyższej strony .Znajdziecie tu równiez przepisy innych wspaniałych i chętnych do pomocy osób:
http://www.cincin.cc/index.php?showforum=55
Awatar użytkownika
tetawu
100p
100p
Posty: 182
Od: 27 mar 2007, o 10:24
Lokalizacja: Mazury

Post »

neferett- bardzo Ci dziękuję. Masz u mnie ;:126
Być kobietą, być kobietą....
Awatar użytkownika
neferett
50p
50p
Posty: 51
Od: 25 mar 2007, o 20:33
Lokalizacja: Poznań

Post »

Ciesze sie , że mogłam kogos zarazić chlebowym szaleństwem :wink:
Podczas produkcji zakwasu w domu ślicznie pachnie i nie jest to pracochłonne , jak sie może na początku wydawać, wystarczy 5 min. dziennie , no i jak z kwiatami...dobrze jest czule mówić do swojego zakwasu :lol:
dorcia
1000p
1000p
Posty: 1039
Od: 19 lut 2008, o 19:20
Lokalizacja: Podlaskie

Post »

Ja też od pewnego czasu piekę chlebek pełnoziarnisty na zakwasie i rzeczywiście szybciej on się zeschnie niż zapleśnieje, a poza tym smak niepowtarzalny. Takiego chleba nie można kupić. :P Poza tym nie ma konieczności robienia zakwasu za każdym pieczeniem (zakwas można przechować w lodówce w słoiku przez okres max. 2 tygodni).
Awatar użytkownika
neferett
50p
50p
Posty: 51
Od: 25 mar 2007, o 20:33
Lokalizacja: Poznań

Post »

Dla zainteresowanych wypiekiem chleba , tu jest swietna strona z pięknymi zdjęciami , pieczywo na zakwasie , zaczynach , drożdżowe :
http://piekarniatatter.blogspot.com/

Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Admin
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: W.o...Pieczywie

Post »

Mój chlebek nigdy nie doczekał się zapleśnienia czy zeschnięcia. Znika najdalej na drugi dzień po wypieku. Na pieczenie z rozczynu jeszcze się nie zdecydowałam, ale kupuje mieszankę chleba pewnej firmy, z dodatkiem ziaren słonecznika lub dyni.Dodaję tylko suche drożdże , odrobinę soli, cukru i oleju. Resztę załatwia za mnie automat do wypieku chleba. Współpracuje ze mną już kilka lat (nie jest markowy, ale udany model). Z doświadczenia podpowiem, że przed czasem wyrośnięcia i pieczenia, trzeba wyciagnąć mieszadełka. Można wtedy jeszcze po wierzchu posypać sezamem, czarnuszką ,makiem lub innymi ziarnami.
Grawantuję, że wszystkie problemy z przechowywaniem chleba znikną , bo chlebek jest zjadany błyskawicznie :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
superBartek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 18
Od: 16 gru 2016, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W.o...Pieczywie

Post »

Mnie jako facetowi raz udało się upiec chleb, w dodatku bananowy. Musze przyznać, że nawet go nie spaliłem i wyszedł w miarę ok. Do kawy i na śniadanie bardzo dobra opcja.
Komar111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 1
Od: 20 lut 2018, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: W.o...Pieczywie

Post »

Teraz jak są wypiekacze do chleba to żadna sztuka "udało się" :D Większe pytanie czy te wszystkie mieszadła i tak dalej są bezpieczne...
Regulamin Forum
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Hooth
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 46
Od: 10 sty 2018, o 13:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: W.o...Pieczywie

Post »

Zastanawiam się nad kupieniem maszyny do wypiekania chleba.

Jednak martwi mnie tutaj cena mieszanek do przygotowywania chleba.... Czy ktoś może przygotowywał swoje własne mieszanki?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 5153
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: kuj. pomorskie

Re: W.o...Pieczywie

Post »

Od pół roku posiadam taką maszynę, do tej pory wypiekłem kilkadziesiąt bochenków chleba, za każdym razem inna receptura składająca z różnych mąk o różnym składzie i proporcji. Trochę wprawy i za każdym razem udaje mi się, Używam mąki orkiszowej, żytniej i pszennej, nawet z Basi tortowej wychodzi smaczny chlebek. Dodaję siemię lniane, nasiona słonecznika, dyni i czasem nawet orzechy. Drożdże daję suche za 0,39 gr, a więc 1 kg chleba mi wychodzi całkiem tanio, po trzech godzinach chleb upieczony. Receptura jest także w zakupionym wypiekaczu. Mam taki All. Automat do chleba Wypiekacz Yoer 19 prog. PRZEPISY
Ania D.
500p
500p
Posty: 601
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W.o...Pieczywie

Post »

Hooth, nie musisz piec w maszynie korzystając tylko z gotowych mieszanek. Spokojnie szukasz przepisu i pieczesz ze zwykłej mąki. Jak z pszennej czy orkiszowej - to na drożdżach lub zakwasie, jak żytni - to na zakwasie. Maszyna na początku drogi pieczenia swojego chleba to super sprawa!
ODPOWIEDZ

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”