Pewne sprawy nie sa tylko białe, albo czarne Adminku. Nie nalezy zatem reagować hektycznie, zwłaszcza na osoby zapobiegliwe.Administrator pisze:To nie Ty Jarku zakręciłeś.
Wystarczyło od razu umieścić post z informacjami po prostu, o które prosimy. To wszystko.
W.o...Pieczywie
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Zafunduj sobie taką piekarnie.Ja mam taką i jestem bardzo zadowolona.Jeśli tylko mam ochotę,piekę chleb,bułeczki ciasto bez wysiłku.Zdrowe,bez polepszaczy i innych kombinacji.Administrator pisze:Jeszcze mi tylko piekarni w domu brakuje...
Dziękuję... hi hi
http://www.chlebpolski.pl/index.php?opt ... &Itemid=62
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Najpierw trzeba wyprodukować sobie zakwas , następnie ciasto zakwaszone , z którego powstaje pieczywo na zakwasie. Przepisów jest cała masa, można upiec razowiec, chleb mieszany , pszenny itd.
Pieczywo na zakwasie piekę od niedawna i choć na poczatku cała procedura może wydać sie zagmatwana , to nie nalezy sie zniechęcać , bo naprawdę warto spróbować .
Tu jest fantastyczna stronka , stworzona przez bardzo fajną dziewczynę , o zakwasie i chlebach wszystko od A do Z :
http://www.chleb.info.pl/
a tutaj forum, na którym udziela sie właścicielka powyższej strony .Znajdziecie tu równiez przepisy innych wspaniałych i chętnych do pomocy osób:
http://www.cincin.cc/index.php?showforum=55
Pieczywo na zakwasie piekę od niedawna i choć na poczatku cała procedura może wydać sie zagmatwana , to nie nalezy sie zniechęcać , bo naprawdę warto spróbować .
Tu jest fantastyczna stronka , stworzona przez bardzo fajną dziewczynę , o zakwasie i chlebach wszystko od A do Z :
http://www.chleb.info.pl/
a tutaj forum, na którym udziela sie właścicielka powyższej strony .Znajdziecie tu równiez przepisy innych wspaniałych i chętnych do pomocy osób:
http://www.cincin.cc/index.php?showforum=55
Ja też od pewnego czasu piekę chlebek pełnoziarnisty na zakwasie i rzeczywiście szybciej on się zeschnie niż zapleśnieje, a poza tym smak niepowtarzalny. Takiego chleba nie można kupić. :P Poza tym nie ma konieczności robienia zakwasu za każdym pieczeniem (zakwas można przechować w lodówce w słoiku przez okres max. 2 tygodni).
Dla zainteresowanych wypiekiem chleba , tu jest swietna strona z pięknymi zdjęciami , pieczywo na zakwasie , zaczynach , drożdżowe :
http://piekarniatatter.blogspot.com/
Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Admin
http://piekarniatatter.blogspot.com/
Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Admin
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: W.o...Pieczywie
Mój chlebek nigdy nie doczekał się zapleśnienia czy zeschnięcia. Znika najdalej na drugi dzień po wypieku. Na pieczenie z rozczynu jeszcze się nie zdecydowałam, ale kupuje mieszankę chleba pewnej firmy, z dodatkiem ziaren słonecznika lub dyni.Dodaję tylko suche drożdże , odrobinę soli, cukru i oleju. Resztę załatwia za mnie automat do wypieku chleba. Współpracuje ze mną już kilka lat (nie jest markowy, ale udany model). Z doświadczenia podpowiem, że przed czasem wyrośnięcia i pieczenia, trzeba wyciagnąć mieszadełka. Można wtedy jeszcze po wierzchu posypać sezamem, czarnuszką ,makiem lub innymi ziarnami.
Grawantuję, że wszystkie problemy z przechowywaniem chleba znikną , bo chlebek jest zjadany błyskawicznie
Grawantuję, że wszystkie problemy z przechowywaniem chleba znikną , bo chlebek jest zjadany błyskawicznie

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 18
- Od: 16 gru 2016, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W.o...Pieczywie
Mnie jako facetowi raz udało się upiec chleb, w dodatku bananowy. Musze przyznać, że nawet go nie spaliłem i wyszedł w miarę ok. Do kawy i na śniadanie bardzo dobra opcja.
Re: W.o...Pieczywie
Teraz jak są wypiekacze do chleba to żadna sztuka "udało się"
Większe pytanie czy te wszystkie mieszadła i tak dalej są bezpieczne...

Regulamin Forum
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 46
- Od: 10 sty 2018, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: W.o...Pieczywie
Zastanawiam się nad kupieniem maszyny do wypiekania chleba.
Jednak martwi mnie tutaj cena mieszanek do przygotowywania chleba.... Czy ktoś może przygotowywał swoje własne mieszanki?
Jednak martwi mnie tutaj cena mieszanek do przygotowywania chleba.... Czy ktoś może przygotowywał swoje własne mieszanki?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Posty: 5153
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kuj. pomorskie
Re: W.o...Pieczywie
Od pół roku posiadam taką maszynę, do tej pory wypiekłem kilkadziesiąt bochenków chleba, za każdym razem inna receptura składająca z różnych mąk o różnym składzie i proporcji. Trochę wprawy i za każdym razem udaje mi się, Używam mąki orkiszowej, żytniej i pszennej, nawet z Basi tortowej wychodzi smaczny chlebek. Dodaję siemię lniane, nasiona słonecznika, dyni i czasem nawet orzechy. Drożdże daję suche za 0,39 gr, a więc 1 kg chleba mi wychodzi całkiem tanio, po trzech godzinach chleb upieczony. Receptura jest także w zakupionym wypiekaczu. Mam taki All. Automat do chleba Wypiekacz Yoer 19 prog. PRZEPISY
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Re: W.o...Pieczywie
Hooth, nie musisz piec w maszynie korzystając tylko z gotowych mieszanek. Spokojnie szukasz przepisu i pieczesz ze zwykłej mąki. Jak z pszennej czy orkiszowej - to na drożdżach lub zakwasie, jak żytni - to na zakwasie. Maszyna na początku drogi pieczenia swojego chleba to super sprawa!