Początki storczykomanii - Affa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początki storczykomanii - Affa

Post »

Gratuluję pierwszego, własnego kwitnienia. Kwiatek bordowego śliczny i taki ciekawy świata, tylko tak sobie zerka z ukosa. :wink:
Awatar użytkownika
affa
100p
100p
Od: 19 lip 2009, o 09:38

Post »

Storczykowa, justus27 i śnieżko - dziękuję bardzo. To pierwsze kwitnienie w tym roku wśród moich storczyków :D i również pierwsze własne tego bordowego ślicznotka ;:138 . Ma jeszcze 2 pędy z poprzedniego kwitnienia sklepowego, które są wysokie na pół metra i ciągle zielone, wiec ich nie obcinam mając nadzieję, że zdecyduje się coś z nich puścić. Następne storczyki już się ustawiają w kolejce - drugi powinien być już niedługo żółty w bordową krateczkę. A potem żółty i kolejny bordo. :)

Cambria, którą kupiłam przekwitniętą puszcza pseudobulwę. Czekam co z niej wyrośnie ;:65 ale to jeszcze długo, długo. Nawiasem mówiąc zastanawiałam się, które cambrie puszczają 3 pędy kwiatowe z 1 pseudobulwy :roll: (widziałam gdzieś już to pytanie - muszę poszukać na forum :) )Ta właśnie ma 3 pseudobulwy i na każdej z 2 przekwitniętych po 3 zaschnięte pędy.

Mój M bardzo mnie dzisiaj zaskoczył (pozytywnie). Po powrocie do domu znalazłam 3 storczyki miniaturki przestawione na inny parapet. Na pytanie :?: odpowiedział: Musiałem wyjść na balkon i przestawiłem, aby ich przypadkiem nie zawiało :D ;:196
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

affa pisze: Mój M bardzo mnie dzisiaj zaskoczył (pozytywnie). Po powrocie do domu znalazłam 3 storczyki miniaturki przestawione na inny parapet. Na pytanie :?: odpowiedział: Musiałem wyjść na balkon i przestawiłem, aby ich przypadkiem nie zawiało :D ;:196
....normalnie się wzruszyłam! Czasem tak niewiele daje tak dużo :wink:
Swoją drogą gratuluje pierwszego, własnego kwitnienia ;:138 To bardzo fajny moment, który warto zapamiętać.
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Gratuluję M :uszy
Na pewno jak nie widzisz, potajemnie obserwuje twoje kwiatuszki :;230
Trzy pędy z jednej pb. można czasem na Oncidium Sharry Baby obserwować.
Ale 100% pewność będziesz miała jak roślina zakwitnie.
Obfitego kwitnienia życzę :wit
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Gratuluje pierwszego kwitnienia w tym roku ;:138 i pięknej kolekcji również.
Mi w tym roku pierwszy zakwitł biały falek :)
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

No to teraz czekam na kolejne kwitnienia i na zdjęcia rozwiniętego ,bordaska'.
Awatar użytkownika
affa
100p
100p

Post »

No i mam problem.4 dni temu zauważyłam na liściach mojej cattleyki brązową plamę, taka zasychająca końcówka liścia. Obserwowałam, nie będąc pewna co to. No i dziś wieczorem sytuacja wyglądała tak :( Ten drugi listek z tyłu wygląda tak samo jak pierwszy 4 dni temu.
Obrazek/
Poszperałam na szybko w necie i wiem, że to czarna zgnilizna :evil: :evil: :evil:
Zdecydowałam szybko zmienić podłoże, trochę zajęło wyjęcie cattleyki z doniczki, tak mocno była wrośnięta i oto jak wyglądają korzenie
Obrazek Tutaj już po zamoczeniu w wodzie, gdyż zdecydowałam się powolutku wydłubać resztki kory. Wyglądają na zdrowe, lecz są niemiłosiernie zbite. Włożyłam katlejkę do innej doniczki (większej) i wsypałam resztki podłoża jakie miałam do Phalaenopsis (grube z kermazytem). Nie byłam w stanie usunąć pseudobulw na których były chore liście (są mocno wrośnięte pomiędzy inne) więc usunęłam tylko liście.
Plan mam taki: jutro jadę do OBI po coś przeciwgrzybiczego i drobniejsze podłoże z kory.
I tu mam wątpliwości i proszę o pomoc. Czy Pevicur będzie dobry, czy polecacie coś innego? Do jakiego stopnia mam się pozbyć resztek starego podłoża - ciężko je wydobyć spomiędzy korzeni a nie wiem czy mogę katleykę zamoczyć na dłużej aby zmiękczyć korzenie i ich nie uszkodzić? Czy to co na zdjęciach poniżej to również objawy choroby?
Obrazek Obrazek
Co robić? ;:223 ;:223 ;:223
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Z catleyką nie pomogę ,ale tro zdjęcie fioletowego w nocy bardzo smakowite ;:138
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cattleya pięknie ukorzeniona, ale te brązowe liście powinnaś ucinać, a Cattleyę podlewać wodą z bioseptem.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu ja bym usunęła w całości stare podłoże, może być za mocno już rozłożone i nadal roślina będzie chorować. Jeśli nie da się usunąć tych pseudobulw w całości usunęłabym liście jak daleko się da i zasypała węglem. Na pierwszym z dwóch ostatnich zdjęć według mnie nadal są oznaki choroby , tę część z kawałkiem poniżej też bym usunęła i zasypała węglem. Roślinę po przesadzeniu po około 10 dniach namoczyłam z dodatkiem bioseptu. Proponuję zajrzeć też tutaj - http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=6
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Ale ...to prawdopodobnie naturalne odchodzenie starych liści i psb.I to tych ,które już nie mają szans na potomstwo..Oczywiście mogła jakaś infekcja przyspieszyć proces..
my ludzie nówimy na coś trzeba umrzeć ;:108 ,więc tu zasada też pasuje jak ulał.
Sądzę, ze wystarczy pełna dezynfekcja miejsca/węgiel/ i zastosowanie Previcur 607 SL.Powinno ograniczyć ewent.pełzanie infekcji.
I to wszystko, nie widzę możliwości rozplątania korzeni.Są żywotne.Uszkodzenie storczyk bardzo odchoruje.
Obserwuj stare łyse psb- zauważysz niepokojące oznaki tnij przy trzonie.Też trzeba dezynfekować itp.

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
affa
100p
100p

Post »

AnnaL, Storczykowa i Jovanko - dziękuję bardzo za tak szybki odpowiedzi i pomoc ;:180
Tak cattleyka to jeden z moich pierwszych niephalaenosisiów :-) i nie chcę jej stracić. Kupiłam już Previcur oraz nowe podłoże i zaraz biorę się za przesadzanie. Te zbrązowiałe listki były młode i niewielkich rozmiarów a na zdjęciu 3 widoczny zawiązek (tak sądzę) niedoszłego pędu kwiatowego jeszcze 2 tygodnie był zielony i cieszyłam się, że będę miała kwiaty.
Pozdrawiam. Anna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

To, że pseudobulwa jest niska, to nie znaczy, że młoda. Stare pseudobulwy są niższe od tych nowszych i po pewnym czasie mogą zrzucać liście same z siebie, ale i tak lepiej daj jej bioseptu lub czegoś podobnego, to nie zaszkodzi. Przy przesadzaniu uważaj, Cattleye bardzo nie lubią przesadzania, dzielenia itp. (zauważyłam to na swoich, jak miałam, każde przesadzenie bardzo długo odchorowywały). Na kwiaty będziesz musiała pewnie trochę poczekać, ale na razie obserwuj ją, jakby się pokazały plamy od razu ucinaj takie liście.
Awatar użytkownika
affa
100p
100p

Post »

Dzięki :D. Dziękuję wam wszystkim ;:196 , wiedzy nigdy nie za mało.
agnieszko_ dla ciebie oraz wszystkich odwiedzających i pomagających zdjęcie mojego bordowego po rozwinięciu
Obrazek
oraz nowego :D (a obiecywałam sobie i M, że na razie nic nie będę kupowała ;:14 :lol: ), miał takie duuuuże kwiaty
Obrazek
Pozdrawiam. Anna
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Aniu- ta na 3 zdjęciu kupeńka to stara pozostałość po niezawiązanym/lub kwitnącym wcześniej/pąku.To nie młodzik,
Młoda psb jest na 4 zdjęciu- ona ma otulinę lekko zaatakowaną. Postaraj sie ją delikatnie ściągnąć i psb potraktować dezynf/previcurem.
Ja lekko nacinam skalpelem i obieram jak cebulkę /a też czasami muszę/Osłonka z jednej strony chroni pasb zwłaszcza gdy wyrastają z podłoża ,ale gdy sa psb wysokie z czasem mogą łatwo poddać się skutkom infekcji . I tylko "pielinki".
Pod tą pielinką bywa często ok , szczególnie jak otulina jest sucha i nie wykazuje mokrej zgnilizny.
Ten nowy przyrost wygląda na zdrowy.

Miłośniczkom katlejek polecam ten wątek.Przypadłości takie sa prawie głównym zmartwieniem ich posiadaczy.I wcale nie są
wyjątkiem.Tak się dzieje przy rozrastaniu się storczyka i wielości psb,nie zawsze już potrzebnych dla rośliny.
Ale też i wiemy , że ... nie każda plamka musi być wyrokiem dla storczyka.

JOVANKA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”