Moje storczyki - Anna cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje storczyki - Anna cz.2

Post »

Beatko i Agatko - kochane dziewczęta już odpowiadam. Na codzień phal. bellina alba trzymam w lużno ułożonym spagnum i w akwarium. Mikoryzę stosuje się 1 raz w życiu rośliny, w strzykawce jest dawka na 2 roślinki. Ja robię to tak- odkrywam podłoże lub spagnum , dawkę dla rośliny wystrzykuje bezpośrednio na trzon ( tak gdzie mają wychodzić korzonki) i przykrywam lekko zwilżonym spagnum. Kupuje w 1 miejscu- wyślę Wam linka na pw. ;:167 :D
Gdybyście miały jeszcze jakieś pytanie chętnie odpowiem. :)
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu ślicznie dziękuję za informację,z pewnością kupię jedną taką szczepionkę tylko raczej w sklepie ogrodniczym ale oczywiście tej samej firmy :D
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Już nawet zadzwoniłam do ich sklepu, ale szczepionki w tej chwili nie mają, za to maja nowość pałeczki z mikoryzą do storczyków tej samej firmy. Dziękuję Aniu
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokaże Wam Kochane Dziewczęta jeszcze jedną niespodziankę - po zastosowaniu mikoryzy do storczyków. Swego czasu a był to lipiec tego roku miałam problem z Ascocendą, którą dostałam w prezencie. Są na forum znawczynie w pielęgnacji Vanda/Ascocenda i prosiłam o pomoc. Niestety nie otrzymałam nawet odpowiedzi na wiadomość , nie mówiąc o podpowiedzi jak mogę moją Ascocendę ratować. :roll: :cry: Więc postanowiłam sama spróbować. Zastosowałam mikoryzę i oto efekty po 3 miesiącach. Obrazek A tak wygląda siedząc razem z moją małą Vandą Obrazek ;:3
I na koniec jeszcze jeden maleńki dowód na to, że chyba wszystko idzie ku dobremu Obrazek ;:80
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Piękne dorodne korzeniory Aniu! :) Gratuluję sukcesu, super sprawa, trzeba odżałować kasę na tą mikoryzę ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu a sie martwiłas o ascocende,widze ze bedzie dobrze,opiekujesz sie nia własciwie,bedzie ok.Czekam na juz Twoje kwitnienie ;:11 ;:31
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Aniu jesteś WIELKA ;:196
Podziwiam Cię,mimo że nikt Ci nie pomógł sama podjęłaś decyzję i odniosłaś sukces BRAWO ;:138
Mikoryza to był dobry wybór,gratuluję ;:196
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko warto odżałować te około 20 zł, sama widzę efekty. ;:108

Iwonko dziękuję , miałam cały czas nadzieję, że się uda. :D Na kwitnienie poczekam już ze spokojnym ;:167 , bo skoro wypuszcza listek ze środka to jest nadzieja. :lol:

Agatko wielkie dzięki, ale ja jestem taka całkiem normalna :P A ta sytuacja dała mi wiele do myślenia i dziś wiem do kogo mogę się zwrócić o pomoc w razie potrzeby :D
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ascocenda ładnie ożyła. Ciekawe, jakie będą jej kwiaty. A jak tam ta rózowa Ascocenda, którą kupiłaś kilka miesięcy temu?
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa na 4 stronie pokazałam zdjęcie korzeni odratowanej phal. bellina alba. :) A Ascocenda ożyła i mam nadzieję będzie już z nią dobrze a to jest ta różowa ale ja jej nie kupiłam a dostałam w prezencie. ;:108 Jak zobaczysz korzenie belliny to zobaczysz jak działa mikoryza do storczyków. Oba storczyki ratowałam właśnie mikoryzą. :heja
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Aniu, przyszłam do Ciebie z rewizytą :wit
Miałaś świetny pomysł z ta półeczka na łańcuszkach, nie dość, że bardzo praktyczne to jeszcze ozdobne ;:138 ;:138 ;:138
Twoje storczyki są przepiękne i rewelacyjnie pielęgnowane, akwarium, świetny pomysł, na te, które zasługują na więcej uwagi i wilgotności, chyba muszę moje też w ten sposób wykorzystać ;:108
Twój Phalaenopsis eqestris jest prześliczny, marzy mi się taki i mam nadzieję, że jeszcze trochę i spełnię swoje chciejstwo ;)
Masz białą Masdevallię ;:97 , nie chciałabyś się na wiosnę wymienić ?
Ja mam pomarańczową ale to jeszcze nie taki okaz jak z Twojej, bo świeżo kupiona ;)
Zaintrygowała mnie ta mikoryza do storczyków, wiele razy oglądałam ja na all... i zastanawiałam się czy nie zamówić, bo nawet dobrze jest ja wykorzystać dla zdrowych storczyków.
Nie zechciałabyś mi podać linka na pw ?

Pozdrawiam cieplutko i słonecznie ;:3
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu witaj :D
Dziękuję za pochwały - skrzyneczka to mój pomysł ale nie moje wykonanie, służy storczykom świetnie, bo mają dobry dostęp światła. Jeśli masz w swoich zasobach akwarium polecam - dla storczyków, które potrzebują więcej wilgotności świetna sprawa. :P
Widziałam Twoją masdevallię i chętnie się wymienię. :wink:
Phalenopsis eqestris jest bardzo wdzięcznym storczykiem , może jak nie będziesz miała okazji kupić a któryś z moich dzieciaczków będzie się nadawał do oddzielenia to Ci podeśle. :D Co prawda na kwitnienie bedziesz musiała poczekać pewnie tak jak ja, gdy miałam małą roślinkę - 2 lata.
Tak masz rację mikoryzę można też wykorzystać dla zdrowych storczyków , polepsza ich stan korzeni i ogólnie dobrze wpływa na roślinkę. ;:108
Początek mojej przygody.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Ooo super :)
Bardzo się cieszę, że możemy się wymienić ;:196
Moja prawdopodobnie wypuszcza pędy kwiatowe, więc niedługo zobaczymy jak zakwitnie.
A co do Phal. eqestris, to może sprawię go sobie w OG na święta ;)
Akwarium i mikoryzę jak najbardziej wykorzystam :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Aniu widzę że pięknie u Ciebie wszystko się "naprawia" masz naprawdę serducho i dobrą rękę do tych naprawdę trudnych w uprawie roślinek gratuluję:)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko dziękuję ;:196 Może niektóre są trudne w uprawie ale są i takie , które z powodzeniem można hodować w domu i będą odwdzięczały się pięknymi kwiatami. ;:3 A sama się kiedyś przekonasz, że będziesz chciała spróbować te trudniejsze i uda się. ;:108
Ja kiedyś uważałam, że botaniczne są trudne. A dziś wiem ,że jeśli stworzy im się odpowiednie warunki mogą zakwitnąć i u nas. ;:77
Początek mojej przygody.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”