Rzodkiewka nie grubieje, czego jej brakuje?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 23:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co zrobiłam nie tak???

Post »

Witam, na przełomie marca/kwietnia posiałam rzodkiewkę do donicy. Od dawna śledzę to forum i z niego dowiedziałam się że zbiór jest po około 30 dniach. Tymczasem rzodkiewka nie ma zgrubień po tym okresie. Wygląda jakby posadzona była zbyt płytko, ale nasiona siałam na głębokość 1cm bo tak gdzieś wyczytałam. Czy może jest to wina tego że rzodkiewka miała za ciepło, bo często na noc zabierałam ją z balkonu do domu? Przez ten czas jak była na balkonie to za dużo słonecznych dni nie było... Może ktoś mądry mnie oświeci? Obrazek
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty rzodkiewki zamiast zgrubień

Post »

Na mój gust zdecydowanie za płytko siedzi. Dosyp ziemi po listki i podlewaj.Rzodkiewka lubi dużo wody.

A odnośnie uprawy w lecie, to są odmiany typowo letnie, nawet je już nabyłam ale nie pamiętam nazw (piszę z pracy). Jakie będą efekty-m dopiero się przekonam...
Pozdrawiam, Marta.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Re: Co zrobiłam nie tak???

Post »

Zembolina pisze:Witam, na przełomie marca/kwietnia posiałam rzodkiewkę do donicy. Od dawna śledzę to forum i z niego dowiedziałam się że zbiór jest po około 30 dniach. Tymczasem rzodkiewka nie ma zgrubień po tym okresie. Wygląda jakby posadzona była zbyt płytko, ale nasiona siałam na głębokość 1cm bo tak gdzieś wyczytałam. Czy może jest to wina tego że rzodkiewka miała za ciepło, bo często na noc zabierałam ją z balkonu do domu? Przez ten czas jak była na balkonie to za dużo słonecznych dni nie było... Może ktoś mądry mnie oświeci?...
Ja rzodkiewkę sieję na grządce i nie przykrywam ziemią - jest na wierzchu. Przykrywam włókniną i bez problemu rośnie.
Zatem to nie jest przyczyną zbyt płytkiego siewu.
Może za ciepło? Po co wnosiłaś do domu?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

Mam podobny problem, więc podbiję pytanie zadane przez Zembolina.

U mnie rzodkiewki w gruncie, siane w 2 rzutach, na tej samej grządce, obok siebie.
Wysiane 3 kwietnia są w porządku i wiążą zgrubienia, te z siewu 19 kwietnia wyglądają może trochę mniej drastycznie jednak podobnie do tych ze zdjęcia powyżej. Różnica tylko taka że na moich ledwie widać pierwsze liście właściwe.
Ze względu na uprawę w gruncie moich do domu nie wnosiłem :wink:

Siałem tak samo oba rzuty, fakt że dość płytko i to było moje pierwsze podejrzenie.
Jednak z tego co pisze ostatnia szansa nie to jest chyba przyczyną...
Pogoda ?!
pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

A ja swoim obciełam liście bo piękne, zielone, duże a korzeń rosnąć nie chce.. Nie wiem czy to coś zmieni ale się zdenerwowałam, nożyczki i ciach ciach ;:63
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 23:04

Rzodkiewka nie grubieje

Post »

Ja swoje wnosiłam do domu bo się bałam że zmarzną :oops: , bywało koło 0 stopni lub trochę ponad, ale gdzieś też wyczytałam że rzodkiewka lubi niskie temperatury... wiec skoro płytkie wysianie nie ma znaczenia to chyba temperatura była zbyt wysoka :( Ciekawe czy cokolwiek jeszcze z nich będzie, a jak nie to najwyżej rzodkiewki zje mój króliczek i nic się nie zmarnuje :wink:
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Kilka lat temu siałam rzodkiewkę w kilku terminach i I była ok, II poszła w liście, III znowu ok. W tych samych warunkach, na tej samej grządce metr dalej, takie same nasiona.

Jak "zawiązuje się" rzodkiewka musi być odpowiednia ilość światła słonecznego - tak mówiła moja Mama.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

a jesteś w stanie określić daty siewu tych 3 rzutów? Ja się zastanawiam nad tym kalendarzem biodynamicznym czy on działa i na rzodkiewce to można by było sprawdzić :D
Moje siane w lutym i marcu też poszły w kwiat a wtedy nie było długiego dnia i 14 godzin słońca :?
Tylko daty siewu rzodkiewek nie zapisałam i nie mogę porównać z tym kalendarzem
Pozdrawiam,
Kasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”