Dala- mój piękny ogród cz.1
Witam wszystkich w tę deszczową niedzielę i proponuję krótki powrót do ubiegłego lata. Dzisiaj chciałabym pokazać dwa zakątki wypoczynkowe w moim ogrodzie. Pierwszy, tzw. cienisty jest w nim od początku. Na wybrukowanym placyku w kształcie koła, w cieniu dużej czereśni i śliwy w objęciach glicynii, stoi stół i krzesełka. Dookoła rosną różne odmiany hortensji. To tu spędzamy większośc wolnego czasu w upalne dni lata, tu grilujemy i przyjmujemy gości. Ale w zeszłym roku, wczesną wiosną, stęskniona za pierwszymi promieniami słońca, urządziłam na miejscu po rozebranym domku gospodarczym, drugi kącik i nazwałam go, trochę na wyrost - kącikiem śródziemnomorskim. Chodzi o to, że jest on w pełnym słońcu, co w naszym klimacie jest nie bez znaczenia i mogłam tam ustawić moje rośliny "kubełkowe". Pozdrawiam cieplutko.

A na koniec moja ulubiona ostróżka

A na koniec moja ulubiona ostróżka
Grzesiu, Majko mnie też spodobał się podobny stolik, jak zobaczyłam go parę lat temu u znajomych i tak długo wierciłam dziurę w brzuchu tej pani, aż zrobiła drugi egzemplarz specjalnie dla mnie. Bo stół jest robiony na zamówienie - rzemieślnik robił szkielet, natomiast mozaika z kafelków została zaprojektowana i zrobiona dla mnie przez artystę plastyka. Jak się bliżej przyjrzeć to są lilie wodne.Pozdrowionka
Witaj Dala
Śliczny i pięknie skomponowany ogród, bardzo mi się podobają zadbane, dorodne rośliny i Twoje zakątki wypoczynkowe. Widać, że darzysz swój ogród wielką miłością, a roślinki się odwdzięczają
Zdjęcie z psiakiem z różanym tłem słodkie, cała trójka ( Ty, psiaczek i róże) urocze i romantyczne
Czekam z niecierpliwością na więcej fotek. Miło, że do nas dołączyłaś

Śliczny i pięknie skomponowany ogród, bardzo mi się podobają zadbane, dorodne rośliny i Twoje zakątki wypoczynkowe. Widać, że darzysz swój ogród wielką miłością, a roślinki się odwdzięczają

Zdjęcie z psiakiem z różanym tłem słodkie, cała trójka ( Ty, psiaczek i róże) urocze i romantyczne

Czekam z niecierpliwością na więcej fotek. Miło, że do nas dołączyłaś

A wiesz, Gulek, jak objęłam ten ogród, to różne mądrale radziły mi pozbyć się starych, czasami chorych drzew owocowych. A ja się zaparłam, wzięłam specjalistyczną firmę, doprowadziłam te drzewa do porządku i mam nadzieję, że jeszcze wiele lat się będę cieszyć tymi drzewami. Mimo że np. moja trudna do zidentyfikowania jabłonka co roku rodzi miliony jabłek, z którymi nie bardzo wiadomo co robić. Ale jest tak piękna, rozłożysta....