Czy ktoś z was kojarzy może co to może być za jabłoń, która owocuje w lipcu? Nie popisałam się, w tym roku wypadł rok owocowania jabłoni co w zeszłym roku odpoczywały, i miałam sobie "rejestrować" co rośnie gdzie. No i na 2 jabłoniach wisiało mnóstwo zielonych małych jabłuszek.. Niedojrzałe myslę sobie.. później przyszła susza a po niej ulewy, a jabłuszka zaczęły opadać, wydzielając silny jabłkowy zapach. A ja sobie myślałam, kurczę, jaka szkoda że opadają zawiązki, a tak miały gęsto owocować. Aż mnie coś natchnęło i pozbierałam trochę "zawiązków" które okazały się być już zdrowo przejrzałe:}
Zielone, pachnące jabłuszko średnica ok 5cm [aczkolwiek to moze być efekt zdrobnienia od zapuszczonej, wieki nie odmładzanej jabłoni]. Owocowanie od połowy lipca do początków sierpnia [pierwszy-drugi tydzień sierpnia to juz dałam radę tylko zebrać kilogram niedobitków z ziemii]. Co to może być?
Swoją droga człowiek który sadził jabłonie miał najwyraźniej wstręt do czerwonych, mam papierówke , te 2 "lipcówki" i ananasa berżenickiego. Plus jeszcze jakąś która póki dojrzewa.
Jabłuszko dojrzewające w lipcu... Na myśl przychodzi mi tylko Oliwka Żółta, Close i Geneva Early. Z zielonych tylko ta pierwsza. A może to takie zdrobniałe Papierówki?
To na pewno nie sa papierowki, mam papierowke w tym zestawie, wszystkie drzewa sa równie stare, papierówki owszem są nieco zdrobiałe, ale te zielone jabłuszka mocno się od nich różnią, zapachem, kolorem skórki [wyrażnie zielona u papierówek jest biaława] i także smakiem. No i wychodziłoby, że były trochę wcześniejsze niż papierówka, z tydzien-dwa. Musze odgrzebać zdjęcia z wiosny zdaje mi się, że równiez na inny kolor kwitły.
loeb pisze:... No i wychodziłoby, że były trochę wcześniejsze niż papierówka, z tydzien-dwa. Musze odgrzebać zdjęcia z wiosny zdaje mi się, że równiez na inny kolor kwitły.
Zdjęcia bez wątpienia bardzo by się przydały. Wcześniejsza niż papierówka - i z całą pewnością żadnego rumieńca?
Pozdrawiam
Odkopałam obiecane zdjęcie. 3 "lipcówki" i obok z lewej papierówka dla porównania. Lipcówki na tym zdjęciu są juz konkretnie przejrzałe, zebrane ze spadów z ziemii. Papierówka jest taka "akurat".
Witam!!!Czy ma ktoś namiar na szkółkę która sprzedaje stare odmiany jabłoni wysyłkowo?.Chciałbym kupić na wiosnę kilka takich odmian np. Grafsztynka Prawdziwego,Kosztelę,Boikena , Malinową Oberlandzką i nie udało mi się znaleźć w internecie żadnego sprzedawcy któryby oferował taką formę sprzedaży.Przeszukałem już sklepy ogrodnicze i targowiska w swojej okolicy w poszukiwaniu tych odmian,niestety bezskutecznie.Sprzedają tylko najbardziej chodliwe stare odmiany jak Papierówki czy Renety.Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam Andrzej!!!
Witam!
Stare odmiany sprzedają państwo Jasińscy; http://www.szkolkajasinscy.pl/oferta.html
Do mnie nawet wysłali paczką, fakt że trochę tych drzewek zamówiłem. Mają ciekawy wybór, również te o które pytasz.
Pozdrawiam. romekp
Odwiedzałem tą stronę panie Romku,faktycznie ofertę mają ciekawą jednak nic tam nie piszą o sprzedaży wysyłkowej.Wysyłałem im maila z zapytaniem czy prowadzą taką sprzedaż,niestety przynajmniej jak na razie nie otrzymałem odpowiedzi.Skoro jednak panu udało się kupić u nich wysyłkowo to istnieje szansa że może i mnie się uda.Bliżej wiosny spróbuję jeszcze skontaktować się z nimi telefonicznie.Pozdrawiam Andrzej.
Jesieną brałem ze szkółki Jasińskich sadzonki starych odmian jabłoni, grusz i innych, ale osobiście. Miła obsługa pani Jasińskiej, ładne sadzonki. Trudno trochę pierwszy raz trafić. Polecam. Jak pytałem emailem w lato to potwierdzali, że wyślą pocztą więc radze się kontaktować - można tez dzwonić - nie było problemów. Jeszcze raz polecam
Potrafiłby ktoś rozpoznać odmianę poniżej? smak kwaskowaty, dojrzewa późno, w połowie października, w ciepłą jesień owoce zbieram dopiero w listopadzie,przechowuje się bardzo dobrze prawie do wiosny, to jedna z moich 2ch najstarszych jabłoni, niestety przeżyła właściciela i nie wiem co to za odmiana.