Cyprysik (Chamaecyparis) - choroby,szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
pietrak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lis 2006, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Yaro32 pisze:No to Panie doktorze proszę rozstrzygnąć czy Promanal czy Paroil będzie lepszy do zimowego oprysku iglaków?
Oba te preparaty to ten sam środek produkowany przez dwie firmy. Oba zawierają olej parafinowy. Więc nie ma różnicy w działaniu.
Jedynie dodam, ze należy je stosować w temperaturze dodatniej. I dlatego powinny być stosowane raczej na przedwiośniu, niż całkiem zimą. No chyba, że jest odwilż.

Z pozdrowieniami
Darek
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

pietrak pisze:
Yaro32 pisze:No to Panie doktorze proszę rozstrzygnąć czy Promanal czy Paroil będzie lepszy do zimowego oprysku iglaków?
Oba te preparaty to ten sam środek produkowany przez dwie firmy. Oba zawierają olej parafinowy. Więc nie ma różnicy w działaniu.
Jedynie dodam, ze należy je stosować w temperaturze dodatniej. I dlatego powinny być stosowane raczej na przedwiośniu, niż całkiem zimą. No chyba, że jest odwilż.

Z pozdrowieniami
Darek
Dla mnie Darku te preparaty znacznie się różnią miedzy sobą chociażby EC i SC
temat literek wyjaśniałem
http://www.pogotowieogrodnicze.pl/forum ... c.php?t=19
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

pietrak pisze:
I dlatego powinny być stosowane raczej na przedwiośniu, niż całkiem zimą. No chyba, że jest odwilż.

Z pozdrowieniami
Darek
Z własnej praktyki wiem że pomimo stosowania zaraz po ustąpieniu mrozów
mszyca się wylęgła
diagnostyka na facebooku
pietrak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

pogotowie ogrodnicze pisze: Dla mnie Darku te preparaty znacznie się różnią miedzy sobą chociażby EC i SC
Oczywiście, jeden jest roztworem a drugi emulsją.

Poza tym różnią się zawartością substancji czynnej 60 i 95%. Dlatego Promanal powinien być stosowany w o połowę większym stężeniu.
pietrak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

pogotowie ogrodnicze pisze: Z własnej praktyki wiem że pomimo stosowania zaraz po ustąpieniu mrozów
mszyca się wylęgła
Januszu
Wiesz przecież, że skuteczność preparatów jest uzależniona od wielu czynników. Sam jesteś specjalistą w tej dziedzinie.

Preparaty o których piszemy działają tylko kontaktowo. Dlatego z jaj, na które nie trafił oprysk mogły się wylęgnąć mszyce. A nie tak łatwo dokładnie opryskać wszystkie szczeliny w korze drzew.

Z pozdrowieniami
Darek
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

pietrak pisze:
pogotowie ogrodnicze pisze: Dla mnie Darku te preparaty znacznie się różnią miedzy sobą chociażby EC i SC
Oczywiście, jeden jest roztworem a drugi emulsją.

Poza tym różnią się zawartością substancji czynnej 60 i 95%. Dlatego Promanal powinien być stosowany w o połowę większym stężeniu.
Paroil stosuje 2% i taki jest w zaleceniach
diagnostyka na facebooku
Pyzdra
100p
100p
Od: 8 mar 2007, o 19:53

Pęknięcia,uszkodzenia pnia.

Post »

Mam problem z 20-letnim Chamaecyparisem lawsoniana Wisseli. Ma on ok.3.5 m.wysokości. Od ubiegłego lata pojawiło się pęknięcie pionowe konara i wyciek żywicy do końca wegetacji.Czy wystarczy Funaben i mocne usztywnienie pnia?
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39

Post »

W ubiegłym roku po duższym okresie suszy spadł obfity deszcz.Po ok. tygodniu kilka osób zauważyło pionowe pęknięcia na pniach cyprysików i żywotników.Niektóre były bardzo głębokie nawet "na wylot". Do zabezpieczenia ran proponowałem DENDROMAL .
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p
Od: 26 kwie 2007, o 23:31

Powracająca choroba Cyprysików... Pomocy

Post »

Poniżej na zdjęciach Cyprysików widać na tegorocznych już pędach liczne brązowe plamy i odbarwienia na igiełkach czego efektem w późniejszym czasie jest całkowite zbrązowienie (uschnięcie) całego pędu.
Po zimie na drzewku pozostają jako zielone części jedynie najmłodsze przyrosty natomiast reszta suchutka (dobrze się pali... :wink: ) na wisnę usunąłem wszystkie uschnięte części drzewka i tutaj moja wielka prośba - czym to pryskać?

Dziękuję

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p

Post »

Drogi Erazmie, widziałem ten temat i przez kilka dni obserwowałem moje cyprysiki i z całą pewnością mogę dziś powiedzieć że mszyc na nich nie zauważyłem ani mrówek chodzących po drzewkach stąd moje podejrzenie o chorobę a nie szkodnika. Podkreślam że mszyc na drzewkach nie ma, co więcej od wiosny opryskiwałem je Mospilanem a objawy niestety powtarzają się z ubiegłego roku.
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżeli nie masz psa (lub sąsiad), które mogłyby "załatwić" cyprysika, to może być niedobór magnezu lub grzyb. Magnez uzupełnia się rozsypując siarczan magnezu w obrębie korony lub podaje się dolistnie w stężeniu 0,4 % 2-3 krotnie co 10-14 dni. Na grzyba Topsin M 70 WP 0,1%, 3 zabiegi co 14 dni.Zabiegi powinny być rozpoczete od połowy maja, ale co szkodzi spróbować.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p

Post »

Od wiosny opryskuję je nawozem przeciw brązowieniu igieł w którego składzie jest magnez a tegoroczne przyrosty jak na zdjęciu... :cry: Na razie deszczyk, jak ustąpi rozpocznę pewnie akcję "grzyb" stosując Aliette... czy to dobre rozwiązanie?
Pozdrawiam
Krzysztof
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam zaufanie do Topsinu, bo używałam go z dobrym skutkiem, co nie znaczy, że inne środki są gorsze. Może przyda się lektura strony:

http://www.target.com.pl/

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p

Post »

Hehe, dziękuję bardzo za radę. Ja też stosuję Topsin ale kiedy mi sie ostatnio skończył sprzedawca w sklepie ogrodniczym strasznie się upierał na Aliette dlatego dla świętego spokoju go kupiłem :lol: korci mnie jeszcze Bravo ale posiadam za małą wiedzę w tym temacie abym mógł coś o którymś powiedzieć :wink:
Z pewnością następnym razem kupię Topsin.
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Na ulotce "Bravo" jest napisane, ze to preparat przeznaczony do zapobiegania chorobom.
Być moze więc nie jest zbyt skuteczny, kiedy choroba się już rozwinęła. Szukałabym innych srodków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”