Zakręcona na zielono - zapraszam

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakręcona na zielono - zapraszam

Post »

Annau
teraz też zajrzę w korzenie, tak dokładnie :oops: Do tej pory rosły mi dobrze. Nic nie wskazywało na problemy. Przyjrzę się
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj cały dzień spędziłam na ogrodzie. Tak wszystko zarosło chwastami, że nie miałam wyjścia. Haczka, grabie i do roboty. I teraz czuję mięśnie, o których pojęcia nie miałam, że je mam :;230 - jakem medyk. No i kilka fotek też się znajdzie. Oto moja jedyna róża.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam ją ze 3 lata. Kupiona w sklepie sieciowym. W tym roku poszalała sobie. A ma jeszcze bardzo dużo nierozwiniętych paczków. Pozdrawiam wszystkich.
Annau
200p
200p
Od: 26 cze 2020, o 19:03

Post »

Ja też ostatnio plewiłam, ale mnie mój kręgosłup pokonał, dzisiaj nie padało, więc wyszłam na ogród, a tam zaś pełno chaszczy. Piękna ta róża, moje jeszcze w pączkach, ale czekam cierpliwie :wit
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Aniu. Miała trochę mszycy, ale potraktowałam chemią, trudno. Na jadalne chemii nie daję, ale na inne owszem. Ta róża tak kiepsko rosła, kwitła paroma kwiatami. W tym roku jest inaczej. Mam nadzieję, że w przyszłym roku jeszcze bardziej się rozrośnie :D
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chwilę mnie było, ale jak to zwykle jest doba zrobiła się za krótka. Koniec semestru, więc zaliczenia i egzaminy zabrały sporo. Ogród zarasta w zastraszającym pędzie. Chałupa też wymaga od czasu do czasu odgruzowania. I tak przeleciało dwa tygodnie. Dzisiaj pokażę skrzydłokwiata. Nie kwitł kilka lat, tak się zbiesił :!: Tymczasem, w tym roku odmieniło mu się, po przesadzeniu. Mały egzemplarz, z tych karłowatych, ale kwiatki ma (wszystkiego 6 sztuk), zobaczcie.

Obrazek

Byłam też na zabezpieczeniu zawodów w kolarstwie ulicznym. I zobaczcie jakie miałam towarzystwo.

Obrazek
Śliczna agawa.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No ta agawa rzeczywiście jest "Giant". ;:7
Podpis zamierzony czy tak wyszło?

Skrzydłokwiat urodziwy! Bardzo je lubię, tylko wody mnóstwo potrzebują i nie można się w tym podlewaniu zagapić.
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wando. Agawa była sporo wyższa ode mnie, a mam 168 cm wzrostu. Myślę, że tak ze 180 cm, wraz z donicą. Widać, że ktoś w tym mieście dba o zieleń, bo wszystkie klomby, skalniaki i rabaty były bardzo zadbane. Z tym podpisem, to tak wyszło. Nawet nie zwróciłam uwagi. I to prawda, co piszą psycholodzy. My do czytania potrzebujemy tylko pierwszej i ostatniej litery wyrazu. Resztę sobie "dopisujemy". Na start-mecie jest napisane GIANT, a ja czytałam GIGANT :wink:
Tak, skrzydłokwiat jest wrażliwy na braki wody i na przelanie też. Trzeba być czujnym. No i nie przepada za bezpośrednim słońcem, jak to roślina z runa leśnego. Wystawiłam go na balkon zacieniony przez glicynię i wydawało mi się, że będzie mu dobrze. Niestety w popołudniowych godzinach słonko go trochę przygrzało i liście zaczęły z jednej strony żółknąć. Musiałam zabrać do domu. No i te podsychające końcówki, jak ma mało wilgoci w powietrzu. Cóż, mam do niego słabość i wszystko mu wybaczam. On mi pewnie też, bo zakwitł :D
No, pora na ogród iść, mam trochę roślin do posadzenia. Ukorzeniałam w maju i czas je do doniczek wsadzić. Rodzina w pracy, to mam święty spokój. I pogoda fajna. Skończył się ten okropny skwar, który dawał się we znaki na weekend. W mojej okolicy w niedzielę było 37 stopni w cieniu, powietrze parzyło, tragedia. Później solidnie popadał deszcz i fajnie się zrobiło. Dzisiaj 25 stopni, trochę chmur na niebie, ale słonko też świeci - idealnie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I znowu tydzień mi gdzieś uciekł.
Przez te okropne upały mam straty w ogrodzie. Przez weekend nie było mnie praktycznie w domu i niestety za mało kwiaty były podlewane ;:223 , a mąż nie pomyślał żeby je ze słońca przenieść w cień. No i petunie, surfinie, fuksja i milionki w zasadzie padły. Może jeszcze odbiją, ale szanse mają marne.
Za to szczawik trójkątny mnie zadziwił. Stoi w domu. Czy twory widoczne na zdjęciu, to są korzenie spichrzowe? Uprawiam szczawika kilka lat i nigdy nie widziałam czegoś takiego.

Obrazek

Obrazek
Annau
200p
200p
Od: 26 cze 2020, o 19:03

Post »

Piękny skrzydłokwiat i dość bujnie kwitnie. Moje kwitną, ale cały czas jednym kwiatem. Szkoda, że straciłaś tyle roslin, surfinia raczej nie odbije, ale fuksja jest szansa, że puści od korzenia. Dobrego dnia :wink:
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Aniu za pocieszenie. Cieszę się, że podoba Ci się skrzydłokwiat. W jednej doniczce jest posadzonych kilka roślin i w tym roku chyba wszystkie postanowiły zakwitnąć. Miłego dnia.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Skrzydłokwiaty super rośliny, bo dają radę także w cieniu, co w zimie jest wielce pożądane.
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uff. Wreszcie mogę usiąść i troszkę pobiegać po Forum. Jakoś te dni uciekają mi nie wiem kiedy. Co prawda to nie jest ogrodowy wątek, ale troszkę naciągnę temat. Ogórki wreszcie kwitną. Dużo jest kwiatów męskich, ale i małe ogóreczki też widzę. Swoja drogą, czy to zależy od nasion? Na jednej grządce prawie nie ma kwiatów żeńskich, a na dwóch pozostałych jest ich więcej.
Obrazek

Za to pomidorki mam niczego sobie. To karłowate krzaczki, ale owoców trochę jest

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ruszyły też cukinie i patisony

Obrazek

Obrazek

Teraz trochę kwiatowo.
Liliowce w pełni kwitnienia. Jakieś takie wysokie w tym roku - około 160cm

Obrazek

Róża ponawia kwitnienie po przycięciu

Obrazek

Nagietki, o których zapomniałam. Zarosły zupełnie rojniki ;:oj

Obrazek

Chabry, które ostatnie wichury położyły

Obrazek

A na koniec ziemniaki, które same wyrosły w kompostowniku

Obrazek

Właśnie zaczyna padać deszcz. Nie muszę podlewać ogrodu :heja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak sobie zajrzałam do Twojego wątku i zostaję ;:oj Fajnie piszesz tak lekko i przyjemnie się czyta.
Mam kilka roślin zielonych w domu.Monstera oczywiście u mnie też się rozpanoszyła.
Dwa skrzydłokwiaty rosną, ale liście jakieś mają takie nieciekawe. Bluszcz to w ogóle masakra, ma jedną gałązkę, która po jakimś czasie usycha.

Róża bardzo ładna ;:215

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Annes 77, lubuszanko, tak jak ja. Miło mi, że podoba Ci się mój wątek. Zapraszam serdecznie. Zaraz zajrzę do Ciebie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Ogrodowe tematy to zupełnie nie moja bajka, chociaż od jakiegoś czasu oglądam Gardeners World i podobają mi się niektóre prezentowane tam ogrody. Staram się jakoś zrozumieć te osoby, które poświęcają część nawet małego ogrodu na warzywniak. Na pewno to jakaś satysfakcja, że zbierasz później plony swojej pracy i przynajmniej trochę warzyw jesz z własnego sprawdzonego źródła, a nie potraktowane różnymi wynalazkami przy producenckich uprawach. :wink:

Natomiast jeśli chodzi o mnie, gdybym miał swój ogród to podobają mi się ogrody w stylu angielskim, jakieś ciekawe trawy typu pampasowa, dużo kwiatów ale postawił bym raczej tutaj na wieloletnie, niż jednoroczne. Hosty mi się jeszcze podobają.

U Ciebie widzę róże i liliowce, które też mi się podobają. ;:215
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”