Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz. 2
-
- ZBANOWANY
- Od: 4 cze 2023, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz. 2
Nadają się. Nie będzie żadnych problemów.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak zabezpieczacie na zimę truskawki w donicach
Mam ich zbyt dużo, żeby przenosić i dołować w gruncie.

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Do gruntu nie polecam. U mnie nie zdały egzaminu, gniły owoce i ślimaki robiły dziury w owocach. Albion jeszcze ładnie owocuje w wiszących donicach w namiocie. Dzieciaki mają frajdę. Po szkole biegną do foliaka po świeże owoce. Wolą truskawki od malin, mówią ze są lepsze niż latem.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- jode22
Dzisiaj ładnie i cieplutko, to zrobiłam czyszczenie truskawek
. Odmiany owocujące wiosną, posadzone w skrzynkach balkonowych, wszystkie przeżyły. Natomiast owocujące całe lato, posadzone w donicach, kilka sztuk padło
Wkrótce trzeba zrobić oprysk na szarą pleśń.

@seedkris Dziękuję Ci za przestrogę, faktycznie może nie będę sadził do gruntu, a do donic wiszących, tylko znajdę odpowiednie miejsce. Widzę, że niektórzy doniczki mają po stronie wschodniej, a ja w ubiegłym roku trzymałem po zachodniej i też miałem smaczne, słodkie owoce. Szkoda, że nie wiem jakiej odmiany mam truskawkę, liczę, że dowiem się od sprzedawcy, którego spotkam ponownie w tym roku, w maju. Jestem ciekaw sposobu z beczką, ale dopiero jak uzyskam dużo sadzonek w sezonie, lub kupię...
- seedkris
Albion kwitnie w donicach wiszących w namiocie foliowym. W skrzyniach na zewnątrz jeszcze nie widać kwiatów. Ja się pokażą to je usunę by opóźnić owocowanie.
- vivien333
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
Jak je przezimowałaś, że przetrwały?
U mnie pogrom po zimie.

Najlepiej zimę przetrwały właśnie te kolorowe, na parapecie. Zostawiłam je tam, tylko przytuliłam do okna, opatuliłam z przodu włókniną z owczej wełny i okryłam kilkoma warstwami agrowłókniny. Padła jedna w środku i teraz jedna z boku też kiepsko wygląda, reszta już ma owoce.
Wczoraj jadłam pierwsze truskawki.

Niestety, znów się spóźniłam z posiłkiem dla nich i już widzę niedobory, bo liście mają brązową obwódkę.

Dokupiłam już kolejne sadzonki. Znów są kolorowe, a do tego Portola (podobno ulepszona wersja Albion-a) i Monterrey.
Zobaczymy jak się spiszą.
Pozdrawiam,Vivien333
- jode22
Po dwóch latach uprawy truskawek w donicach i skrzynkach czas na wnioski. Truskawki powtarzające: Albion, Mara de Bois i chyba Ania nie przeżyły. Tzn. przeżyły 2 Mary ale mocno zbiedniały. Donice stoją na murku przy ścianie budynku więc mają tutaj ciepło i zacisznie, a mimo to padły
W to miejsce kupiłam sadzonki Grandarosy i Polki i mają się po zimie dobrze
W skrzynkach na tarasie mam Sybillę, Vibrant i Laetitię. Laetitia przeżyły wszystkie. Ma drobniejsze liście o krótszych ogonkach za to bardziej się rozrasta. Vibrant, potężne krzaki, w zeszłym roku padło kilka, w tym wszystkie przeżyły. Najgorzej Sybilla. W zeszłym roku padła połowa, w tym co prawda przeżyły wszystkie, ale połowa dogorywa. Ta odmiana nie nadaje się do uprawy pojemnikowej, chyba że byłyby to duże i wysokie pojemniki. Wszystkie w/w odmiany posadzone jesienią w gruncie rosną ładnie
.
Dodam jeszcze, że skrzynki na tarasie pozestwiałam przed zimą blisko siebie, żeby miały trochę cieplej.

Dodam jeszcze, że skrzynki na tarasie pozestwiałam przed zimą blisko siebie, żeby miały trochę cieplej.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale doradź - też robię zamach na beczkę, taka 150l; ile otworów, na ile roślin, jakie odstępy robicie?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Truskawki , które pokazywałam w donicach ledwo odratowałam . Te , które ocalały przesadziłam
do gruntu i teraz kwitną , mają solidne kwiatostany . Nazwy odmiany nie znam , jeśli będzie dobra -rozmnożę .
do gruntu i teraz kwitną , mają solidne kwiatostany . Nazwy odmiany nie znam , jeśli będzie dobra -rozmnożę .
- seedkris
U mnie zaczęły się zbiory owoców z uprawy doniczkowej. W namiocie mam kilka wiszących doniczek. Na czas przymrozków musiałem je zdjąć i postawić na podłodze i okryć włókniną. Do zapylania kwiatów świetnie się sprawdzają klecanki. Pracują w szczelnie zamkniętym namiocie.