Całkiem nowy kawałek raju

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Całkiem nowy kawałek raju

Post »

Dorotko piękne zakupy już zrobiłaś ;:215 Też przymierzam się do azalii i rodków, aby uzupełnić to co straciłam w czasie wycinania świerków, a śnieg też zrobił swoje:wink:
Pozdrawiam i miłego dnia ;:3 ;:79 ;:79
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorotko jak ja lubię zakupy wiosenne swoje i każdego z nas oglądać i podziwiać ;:oj
Nawet jak czytam co ktoś kupił to buzia się raduje hehe...Kupiłaś pięknego rh z rodziny królewskiej.Ja mam innego Bolesława Chrobrego.
Dalie kupiłam takie jak Items, Ferncliff Ilusion, Islander, Sir Alf Ramsey, Wizard of Oz, Penhill Watermelon, Pinelands Princess ;:oj
Wizard Of Oz to taki pastelek , no w sumie dla niej pognałam do Holandii wirtualnie :oops:
Bratki mus w ogrodzie , uwielbiam je co roku siedzą w donicach.Niedaleko mnie już szkółka się otworzyła, na razie nie jadę, ale i tak pewnie się skuszę.Ciekawe jak ostróżki przezimują w ziemi gliniastej.Na działce miałam raczej piasek.

Miłego i udanego czwartku ;:3
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Dorotko ;:196
Chyba Ci zazdroszczę tego zapału.
Cudownie jest tworzyć ogród od nowa, gdy jest gdzie sadzić nowe rośliny.
Sama pamiętam , jaki miałam zapał i szał kupowania, gdy dopiero powstawał mój ogród.
Zresztą, Ty już też tego doświadczyłaś.
Teraz jest fajniej, bo już masz doświadczenie i wiesz, czego potrzebujesz.
Zakupy zrobiłaś piękne, zwłaszcza ten rododendron wpadł mi w oko.
Ale u mnie już nie bardzo jest gdzie upychać takie okazy.
Tobie życzę powodzenia w tworzeniu nowych rabat i ogromnej satysfakcji z tym związanej. ;:215
;:79 ;:79 ;:79
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Dorotko
Śliczne zakupy zrobiłaś, ja tez nie mogę oprzeć się roślinkom jak jestem w sklepie.
Ale jak ma się te ciągoty do nowego i wiosennego no to cóż zrobić. :;230
Szał zakupowy dopada tu większość forumkowiczów ale to dobrze sprawiać sobie drobne przyjemności.
Ostatnio byłam w L.M były już bratki ale takie jakieś mizerne tak więc ich nie wzięłam, jeszcze troszkę poczekam.
w Lid..u jeszcze nie byłam, ale jak odwiozę córkę na rehabilitację to może przy okazji wpadnę tam i zobaczę co jest.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Dorotko widziałam nowość DA. Tak jak określiłaś podobna do poprzedniej. Kupić róż nie można bo do UE nie wysyłają dzwoniła J. Widzę że zakupy już pierwsze porobione a ja nie wiem co się tam na ogrodzie dzieje od miesiąca siedzę w W. Ale kupiłam dwie róże ale nie tu. Odysejj i Andre Blichet bardzo się cieszę bo już dawno za nimi się rozglądałam jesienią była u K. Ale brakło. T w W. Jest zimno jak sama wiesz. Córka mówi że u Nas nawet dochodziło do 19 stopni. Pozdrawiam i dużo słonka
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne i bardzo ciekawe okazy roślin ;:138
Pozdrawiam :wit i miłego weekendu życzę ;:3
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dorotko, bardzo fajne wiosenne zakupy. Pięknego ciemiernika dostałaś. Ja tez po kilku latach szukania weszcie upolowałam w B. Oby nam ładnie rosły i się rozsiewały :D
Bratki po prostu przeurocze. Nie może ich zabraknąć w wiosennych kompozycjach :wink:
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witam miłych gości! :wit

Bardzo się cieszę z tak licznych odwiedzin. I jeszcze pojawili się nowi goście :D
Wiosna coś się ociąga. Znów zrobiło się zimno, a dzisiaj spadł śnieg. Za to jak wróciłam z pracy, to czekała na mnie miła niespodzianka :tan Otrzymałam przesyłkę od naszej forumowej koleżanki ? Małgosi-Pepsi. Małgosiu chcę Ci bardzo podziękować ;:cm za patyczki derenia, Anabelle-to niespodzianka i przepiękne sadzoneczki ciemiernika. Patyczki do jutra się moczą, a ciemierniki już posadziłam do doniczek. Poczekam, aż ziemia rozmarznie, bo na razie trudno wbić szpadel.

Po zakupach w LM, kolejnego dnia pojechałam do innego Ler..a i znów napełniłam koszyk. Tym razem kupiłam drugiego rododendrona z serii królewskiej ? Władysława Łokietka. Dokupiłam też żółtych bratków miniaturek i posadziłam je do skrzynki. Postawiłam je przy wejściu do domu i od razu zrobiło się przyjemniej. Myślicie, że na tym poprzestałam? :wink: Miałam przecież kilka dni urlopu, więc musiałam to wykorzystać i pojechałam nieco dalej, do dużego sklepu ogrodniczego. Tam dokupiłam kolejne 5 szt. cisów ? Wojtek i jeszcze jedna forsycja jakoś tak się zaplątała, więc też ją wzięłam. M sam mnie namawiał, więc skorzystałam z okazji. A wieczorem zamówiłam brzozę Doorenbos i hortensję Anabelle. Dobrze, że urlop mi się skończył, bo inaczej znów bym pojechała do kolejnego ogrodniczego? :;230 W przyszłym tygodniu pewnie przyjdzie część zamówionych roślin, chociaż wcale mi się nie spieszy, bo nadal ma być zimno, więc z sadzeniem trzeba będzie się wstrzymać.

Władysław Łokietek

Obrazek

Iwonko, przy zakupach roślinek czuję wyjątkową radość. Nie ciuch, nie buty, czy torebki, ale roślinki i oczekiwanie na paczuszki to dopiero radocha :tan A jak pojechaliśmy do ogrodniczego, to nawet zimna nie czułam, tylko buszowałam wśród roślin. Czułam się jak ryba w wodzie?
Oj, wiosna u mnie w ogrodzie bardzo skromna, bo krokusy jakoś się zatrzymały i stanęły w miejscu. Nawet nie drgnęły od zeszłego tygodnia.
Róże chyba u większości z nas będą nisko cięte. U mnie sporo jest całkiem czarnych i mam poważne obawy, czy nawet jeśli je przytnę przy samej ziemi, to coś odbije? Szczególne z jednej strony ogrodu tak kiepsko wyglądają. Martwię się, bo obie Emily Bronte źle wyglądają, młodziutka The Lady Gardener i jeszcze kilka innych. W różnych częściach ogrodu znajduję takie mocno czarne. Kopczyków nie robiłam wcale, poza tymi młodziutkimi, a i to tylko symboliczne. Najwyżej będę cięła do poziomu gruntu. Może odbiją?

Miłego weekendu Iwonko ;:196

Lucynko, w tym roku wiosna się nie spieszy. Jeszcze zima nie powiedziała ostatniego słowa. I chociaż mocno przebieram nogami, żeby móc już działać w ogrodzie, to zimnica skutecznie mnie powstrzymuje. Próbuję zatem sobie stworzyć chociaż namiastkę wiosny w domu :)
Dobrego weekendu ;:196

Obrazek

Jadziu, jeśli tylko Molineux przetrwała zimę, to patyczki wyślę. Na razie jeszcze jej z bliska nie oglądałam, ale powiem Ci, że mam wielkie obawy o sporą część róż.
O Elżbietce nie pisałam, ale jeśli będziesz miała na zbyciu sadzonkę, to bardzo chętnie przytulę, bo Twoją Elżbietką jestem zachwycona ;:167
;:196

Dorotko, rozpoczęłam zakupy i nie można mnie było oderwać od półek. Dobrze, że M czuwał, chociaż jakoś specjalnie się nie bronił przed zakupami. A to dopiero początek. Jeszcze oferta bardzo skromna, ale z każdym dnie roślin będzie przybywać. Mój najbliższy ogrodniczy też już się zapełnił roślinami. Wracałam dzisiaj z pracy i już był pełen parking samochodów. Czyli, nie tylko ja jestem taka spragniona roślinnych zakupów ;:224 Nawet się łamałam, czy nie stanąć i nie rozejrzeć się troszeczkę, ale na ten tydzień limit zakupów już wykorzystałam. Poczekam, aż się trochę ociepli i wyruszę na podbój. W przyszłym tygodniu na pewno przyjadą rośliny z dwóch szkółek. Z trzeciej jeszcze nie mam informacji, ale mi się nie spieszy.
Ciemierników jeśli tylko zechcą się wysiewać na pewno nie usunę.
Dużo słoneczka na weekend ;:3

Marysiu, brateczki kupowałam w Leroy. Jest już całkiem niezła oferta. Wrzośce były w trzech kolorach i muszę koniecznie dokupić, bo wymyśliłam sobie rabatkę z małymi igliczkami, wrzoścami, bergenią, liatrą i jeszcze jakąś trawkę bym tam widziała.
A nasionka czekają, tylko teraz chyba nie jest najlepsza pora na sianie. Coś ok. 20 marca ma być dobry czas. Ale w tym temacie najlepiej orientuje się Lucynka. Troszkę się pobawię z sianiem, tyle, że mam mało parapetów, więc siłą rzeczy za mocno nie poszaleję.
Buziaki i miłego weekendu ;:196

Iga, róż jeszcze nie ruszałam. U mnie będzie bardzo mocne cięcie w tym roku, bo wiele z nich źle wygląda :? Moim zdaniem na cięcie róż jest ciut za wcześnie. Zapowiadają jeszcze kilka dni ze sporymi spadkami temperatur /przynajmniej u nas/. Poczekam aż się pogoda ustabilizuje. W mądrych książkach piszą, że najlepszym okresem na cięcie róż jest kwitnienie forsycji. W ubiegłym roku było już tak ciepło, że wcale nie czekałam na kwitnienie forsycji, tylko cięłam znacznie wcześniej. Coś ok. połowy marca. Było jednak znacznie cieplej niż teraz, a róże miały już mocno nabrzmiałe noski. teraz wszystkie wyglądają na śpiące w najlepsze.

Karolu, bardzo miło mi jest gościć Ciebie :wit Tworzenie ogrodu ? ostatnio o niczym innym nie myślę. Tylko planuję, planuję i zastanawiam się czy na wszystkie zaplanowane rabaty i moje pomysły wystarczy miejsca?
Widziałam u Ciebie siewki jeżówek. Są rzeczywiście bardzo ciekawe. Ja nigdy nie miałam tyle szczęścia. Z mojej jedynej różowej zawsze wysiewały się takie same. Zresztą podobnie było z orlikami. Miałam dwie odmiany i obie rozsiewały się niemiłosiernie. Co z tego? Skoro zawsze powtarzały cechy rośliny matecznej. A czytałam, ze w innych ogrodach potrafiły się pięknie zmiksować.
Nie jesteś różany? Szkoda. Ale może z jedną różę zaprosisz do siebie? :wink: To wyjątkowe rośliny. Masz zielone ręce i dużą wiedzę, a róże za dobrą opiekę potrafią się odwdzięczyć pięknymi kwiatami.
Miłego weekendu :wit
zakupiona forsycja

Obrazek

szafirki pięknie pachną

Obrazek

cd. za chwilę
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Halinko, zauroczyła mnie seria królewskich rododendronów i będę powoli dokupować kolejne. Na razie mam dwa, ale na celowniku są już następne. Zresztą zawsze bardzo je lubiłam i nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich. Azalię miałam jedną, ale za to jaką ;:oj Na pewno i dla azalii znajdę miejsce.
Miłego weekendu ;:3

to moja azalia

Obrazek

Aniu-Annes, bardzo mi się podoba Bolesław Chrobry. Koniecznie na niego zapoluję. On ma rzeczywiście fioletowe kwiaty? Na liście jest też Królowa Jadwiga. U kogoś na forum ją widziałam, ale nie pamiętam u kogo. Piękne ma kwiaty ;:167
Śliczne odmiany dalii zamówiłaś ;:215 A Wizard Of Oz jest wyjątkowej urody ;:333 Bardzo jestem ciekawa jak duże urosną? Bratki się pokazały, ale mam ochotę na więcej. Może po niedzieli zajrzę do LM i jakieś inne kolory się pojawią? Jakieś niebieskie bym chętnie kupiła. Też jestem ciekawa czy ostróżki, które udało mi się zabrać przetrwają? Zobaczymy?
Ciepełka na weekend ;:3

Krysiu, kupowanie w tej chwili to czysta przyjemność. Muszę jednak te przyjemności sobie dozować, bo inaczej szybko miejsca zabraknie, a tu tyle planów. Ciężko się jednak powstrzymać jak wiosna za pasem, a ogrodnicze sklepy kuszą coraz bogatszą ofertą? ;:306 Wiem, co bym chciała mieć w nowym ogrodzie, tylko nie wiem czy wszystko co sobie wymarzyłam będzie chciało rosnąć? Czas pokaże?
Serdeczności ;:196

Ewa-ewita, obie nie możemy się powstrzymać i kupujemy roślinki :) To czysta przyjemność. A jak jeszcze się u nas zadomowią i dobrze rosną, to satysfakcja jest niesamowita. U nas W LM były bardzo ładne bratki. To tam je kupowałam. Chyba większość z Was zrozumiała, że kupiłam je w Lid?u. On też jest na L, ale to LM. W lid..u jeszcze nie widziałam nic ciekawego, ale ostatnio rzadko tam zaglądam.

Teresko, jak to nie wysyłają? I nie będą w ogóle wysyłać? Myślałam, żeby jesienią sprowadzić sobie tę nowość? Ładne różyczki zamówiłaś ;:215

Arkadius, witam Cię serdecznie :wit U mnie jeszcze wielkich okazów roślinnych nie ma. Może poza różami, które udało mi się zabrać ze starego ogrodu. Reszta dopiero jest w fazie planowania i powoli będę tworzyć nowy ogród.
Pozdrawiam weekendowo :wit

Wiolu, bratki o tej porze roku rozweselają po zimowej szarzyźnie. To takie małe, ale jakże urocze kwiatuszki. Uwielbiam je ;:215 Ciemierniki były jeszcze ładniejsze, ale te ceny? Kupiłam w sumie najskromniejszego, ale i tak bardzo się cieszę. A jeszcze dzisiaj otrzymałam od Małgosi ? Pepsi kilka pięknych sadzonek. Po liściach widzę, że to inna odmiana i jestem przeszczęśliwa :heja
Buziaki i miłego weekendu ;:196

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorotko ja mam jednak Władysława Łokietka, królowie mi się pomylili ;:oj
Królową Jadwigę ma u siebie chyba Wandzia.
Bratki czarują swoimi kolorami, kupujesz z drobnymi kwiatkami? Do donicy na tarasie dokupię może te duże ...
Na dalie czekam z niecierpliwością, będę musiała je powsadzać do donic, aby posiedziały do kwietnia.
Z różami nie ma tyle pracy, posadzisz raz i koniec ;:oj

Buziaki :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko masz chociaż namiastkę wiosny w postaci bratków.Dobrze że takie sklepy są oddalone ode mnie i bez samochodu ani rusz :;230 Zresztą miejsca brak na jakieś nowości wiec tylko tyle dobrze ale parę lilii by się przydało, bo te wszędzie sie zmieszczą.Udanego weekendu u mnie słonecznie chociaż chłodno ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Azalia japońska prześliczna. Już sporo rozrośnięta. Czy to Melina? Ciekawa jestem jak te japoneczki zniosły tegoroczną zimę.
Róże u mnie, też tak jak u Ciebie, mają sporo czarnych pędów. To jest najbardziej wkurzające, bo im wyższa i bardziej rozrośnięte, tym gorsze te pędy i żal znów ciąć krótko i czekać na rozwój.
Królową Jadwigę pokazałam u siebie, zapraszam na oględziny. ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko zaciekawiła mnie ta seria królewskich rododendronów, bo i ładne i nazwy bliskie sercu!
Azalię miałam jedna, ale już dokupiłam kolejne, bo lubię w ogrodzie wszystkiego po trochu ;:306
Nie kupiłam jeszcze bratków i dobrze, bo śnieg mi wszystko zasypał i mróz widzę po liściach ciemierników wycisnął piętno... a w domu nie ma miejsca ;:185
Pozdrawiam i życzę słonecznej i miłej niedzieli ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ależ cudna ta azalia, Dorotko! ;:215 ;:138
Bratki już wiosennie do Ciebie mrugają. ;:303
Ja mam tylko siewki i jedyny kwitnący w domu wilczomlecz.
Niecierpliwie czekam na wiosenny festiwal działkowych kwitnień, ale już wiem, że długo przyjdzie jeszcze poczekać. ;:108

Słonecznej niedzieli życzę i cieplutko pozdrawiam. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Dorotko

Przychodzę z rewizytą i już jestem zauroczona Twoim poprzednim ogrodem i jego królowymi-Różami, przepiękne ;:138 ;:138 A jeszcze bardziej jestem ciekawa tego, który teraz tworzysz z takim rozmachem, jakież to jest wspaniałe uczucie zamawiając kolejne perełki do naszego ogrodu :D Ogrom pracy włożyliście już i jeszcze dużo pracy przed Wami, ale jest to coś, co nam kwiat maniakom daje satysfakcję :heja Fajne skarby ostatnio upolowałaś Rododendrony królewskie, ten drugi jest pięknie za pączkowany ;:138 Uwielbiam bratki miniaturki i sama zamierzam niedługo się udać po nie żeby posadzić na werandzie, aby sobie umilić czas do wiosennych ogrodowych co zakwitną. Czy Desdemona i Batsheba przeprowadziły się razem z Tobą one są urocze ;:167
Będę kibicować i odwiedzać, pozdrawiam i miłej niedzieli życzę ;:196 U mnie nawaliło zaś śniegu i mrozi nocami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”