Jerzyk pisze:Po niecałych dwóch miesiącach roślina wygląda tak.
-
Jerzy, zadając pytanie o naruszeniu przez Ciebie ciągłości struktury bryły korzeniowej przy przesadzaniu tego Adenium, wziąłem pod uwagę warunki w jakich rosną moje Adenium zapominając, że Ty dysponujesz całkowicie innymi warunkami dla swoich roślin i w warunkach jakie mają Twoje rośliny, zachowują się zdecydowanie bardziej inaczej i szybciej regenerują stres po przesadzeniu.
Masz wspaniałe rośliny, pięknie kwitnące i super kształtujące, pod Twoje dyktando korzenie i kaudexy. Ja bardzo dużo korzystam z Twoich podpowiedzi, którymi tak chętnie dzielisz się w tym wątku, na temat opieki - dokarmiania, jak również kształtowania - układania korzeni i z tych podpowiedzi, jak również osiąganych wyników przez moje rośliny, jestem bardzo zadowolony, no moje rośliny jeszcze bardziej, za co dziękujemy.
Jerzy - widzę, że obecnie swoje rośliny sadzisz do typowych doniczek, chociaż wcześniej rosły chyba w doniczkach typu misa, co zadecydowało, że teraz częściej stosujesz typowy wzór doniczek, dla swoich roślin ?
Obecnie mam trochę kwiatów, może nie są zbyt wyszukane kolorystycznie i w kształcie - budowy kwiatu, ale cieszą że są:
- rozkwitł pąk kwiatowy, na kolejnym zrazie zaszczepionym na Adenium Thai socotranum:
- nie jest to pod względem estetyki, zbyt udane moje pierwsze szczepienie kwiatów - roślin o miękkich tkankach, ale jak na pierwszy raz, "wybaczam" sobie te niedociągnięcia najważniejsze, że na szczepionych zrazach, rosną i rozkwitają pąki kwiatowe.
- dzisiaj w godzinach rannych rozkwitł pąk kwiatowy na Adenium z wysiewu nasion w 2010 roku. Jest to Adenium, które ma jedne z ładniejszych pojedyncze kwiaty. Dla porównania pokazałem zachowanie kwiatu - jak roślina zmieniła kształt - układ płatków w bardzo krótkim czasie:
Za jakiś czas, powinienem mieć kwiaty bardziej kolorystycznie zróżnicowane i o większej ilości płatków, ale to jeszcze trochę potrwa.