Uratowane storczyki (Art) :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Asiu, czytałam już wszystkie te wątki, niestety wnioski nie są optymistyczne. U mnie bez Nomoltu się nie obejdzie, udało mi się go w końcu kupić, ale poczekam jeszcze trochę aż się zrobi cieplej i będzie można chociaż porządnie przewietrzyć.
Powiem Ci że mnie te zółte kartki dobijają- mam je już trzeci miesiąc, całe obklejone zdechłymi muchami, wyglądają obrzydliwie, marzę żeby je już zdjąć i więcej nie oglądać. Storczyki trzymam w miejscach wyeksponowanych- widomo, ale te żółte tablice odbierają im cały urok.
Niestety, mam wrażenie że muchy zadomowiły się juz i w pozostałych doniczkowcach, tak że akcja wybijania będzie na szeroką skalę :?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Obrzydliwe muszyska :evil: !!!
Proponuje moze postawic male zolte pojemniki z woda w poblizu kwiatkow - "dziadygi" potopia sie...
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

u mnie zawsze są jakieś ziemiórki, latają po pokoju. w storczykach raczej ich nie ma, zwłaszcza, że mam raczej tendencję do przesuszania, więc byłoby im za sucho, ale podłoże fiołków, może im pasuje i tam mogą być. całe szczęście nie jest ich bardzo dużo.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Art pisze:Agnieszko, najciekawsze jest to, że ja w ogóle nie zauważyłam wtedy jakiejś inwazji ziemiórek.
Żółte tabliczki lepne mam zawsze - tak na wszelki wypadek, bo jeśli ktoś mówi, że u niego nie ma ziemiórek,
to najprawdopodobniej ich po prostu nie widzi.
Pozdrawiam, Joanna
Asieńko, przeczytałam i zamarłam :shock: nie mam ani tabliczek, ani niczego nie widzę, nic nie lata....sielsko, ale jak piszesz może być różnie :cry: Czy w takim razie profilaktyka jest niezbędna :?:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu, co u Ciebie i Twoich storczyków, czy poradziłaś sobie z ziemiórkami ;:88 ;:88 ;:88

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Bożenko, to co napisałam o ziemiórkach miało zwiększyć czujność u osób, które ( podobnie jak ja wcześniej )
nie zdają sobie sprawy, jakie one mogą być groźne w stadium larw.
Tak więc profilaktyka w postaci żółtych tabliczek lepnych na pewno nie zaszkodzi.
Poza tym, aktualnie możesz ich nie mieć, a za jakiś czas coś je może zwabić. Wtedy od razu zauważysz
mając gdzieniegdzie takie tabliczki.

Renatko, przyznam szczerze, że ostatnio czułam nieodpartą potrzebę odpoczynku ... od Forum ;:182
W dodatku przybył nam w domu KOTEK :!: A właściwie adoptowana kotka - Celinka. Takie imię jej nadano.
Nigdy nie miałam zwierzątka, więc to dla mnie zupełna nowość.
Oczywiście obawiam się m. in. o moje storczyki, pamiętając, co Twój Tikuś wyprawia z Twoimi :?
A co do storczyków, coraz więcej mi rozkwita. Nie pokazuję, bo sporo z nich to popularne kolorki,
Nie robię też nowych zakupów. Cieszą mnie te, które już mam.
Atrakcją powinien być wkrótce kwiatuszek Masdevallii (o ile kotka mi go nie złamie, nie odgryzie :wink: )
Nie miałam pojęcia, że te kwiatuszki tak sobie dosyć podrosną :shock: Myślałam, że to takie ociupinki zostaną :)
Katlejkom rosną nowe przyrosty, pączki u 'Liodoro' coraz większe.
Coraz większy jest też przyrościk przy keiki Dendrobium phal. (O rany, jak ten kotek miauczy... biegnę go pogłaskać :) )
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

he he he

kolejna zakocona storczykomaniaczka :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, jestem "zakocona" nie z własnego wyboru :?
To było marzenie syna. A marzenia się czasem spełniają...
Tylko obawiam się, że za jakiś czas, to JA będę z konieczności PANIA tego kotka...

Dzisiaj rozkwitły mi 2 kolejne kwiaty u mojej 'Nelly Isler'. Ciekawostką jest, że to kwiaty na pędzie,
który wyrósł z zupełnie niedojrzałego przyrostu. Nie myślałam, że to w ogóle możliwe. Zawsze czekamy
aż psb porządnie dojrzeje, ukaże się spośród liści itd. A tu wszystko na odwrót... :shock:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Joasiu to ja poproszę o fotkę tego kwitnienia z niedojrzałej psb :shock: , bo psb na mojej cambrii właśnie zaczyna dojrzewać więc....mam nadzieję że w końcu doczekam się kwiatów :lol:
I mizianka dla kici przesyłam, i trzymam kciuki by nie narobiła szkód :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, kotka pogłaskana od Ciebie :)
A zdjęcia 'Nelly I' już zrobione (również inne), ale coś szwankuje z przenoszeniem zdjęć z aparatu na komputer.
Mamy jakąś usterkę, więc cierpliwości... :roll:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asieńko, tabliczki kupię przy najbliższej okazji, póki co wytłukłam Karate wszystkie mszyce na doniczkowcach i mam spokój :D
Moje Kocisko często spaceruje po parapecie w kuchni, więc storczyki wstawiam zawsze w dość solidne, ciężkie osłonki i nie mam problemów. Na parapety, gdzie stoją falki bez osłonek, ma zakaz wchodzenia i o dziwo słucha się i nie psoci :D Czekam na zdjęcie Nelly, ciekawa jestem jak będzie wyglądało kwitnienie na tej psb?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecałam pokazać kwitnienie 'Nelly Isler z niedojrzałej psb.

Obrazek Obrazek

Jak widać, po obfitym kwitnieniu, które dla przypomnienia pokazuję poniżej, moja Nelcia zdobyła się jeszcze na jeden wysiłek i pokazała dodatkowo 2 kwiatuszki. Mimo, że z niedojrzałego przyrostu, to kwiaty mają "pełny wymiar"
i nic im nie brakuje :D !

Obrazek

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Joasiu miło popatrzeć na Nelly Isler -masz cudowną roślinkę ;:333 moja niestety nie przeżyła ;:199
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Joasiu jesteś niesamowita :shock: (i Twoja Nelly też :lol: )
Aż trudno uwierzyć że ten pęd wyrósł z niedojrzałej psb :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne ma kwiaty ten storczyk.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”