Na zachód od Wisły III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły III

Post »

Aniu to jest na razie jedyny :) , u mnie również rośnie najwięcej późno kwitnących.

Ewelinko chyba domyślam się czemu tak szybko zakwitł, rośnie obok bukszpanu, który otoczony jest wokół drewnianym płotkiem, drewno nagrzało się i zapewne oddawało ciepło do cebulki. Jednak jest tam wianuszek tulipanów, a kwitnie tylko ten (być może pozostałe cebulki wcale nie zakwitną bo były zbyt małe).

Popijając lekko gorzkawą herbatę z kocanki (jestem na diecie oczyszczającej warzywno-owocowej dr. Ewy Dąbrowskiej, herbata ta nie jest w niej specjalnie zalecana, ale ziołowe napoje tak) wstawię zdjęcia.

Wraz ze wschodem słońca.
Obrazek Obrazek

Pierwsze byliny.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Cebulkowe, które o tej porze są nie zastąpione.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oleńko ;:196 wiosna powolutku się u nas budzi.
Każdy kwiatek cieszy tym bardziej.
Śliczne masz krokusy w takich różnych, fajnych kolorach. ;:138
Nawet już kwitną Ci żonkile. ;:oj
U mnie dopiero ledwo widać ich pąki.
Miłego dnia ;:3
:wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Śliczne te kępki krokusów, tylko u mnie tak wolno się rozrastają!
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Bardzo podoba mi się krokusowy szpaler. Pierwiosnek ma piękny kolor. Czy ten niebieski hiacynt to odmiana 'Blue Jacket'?
Śpieszę Ci donieść, że w tym tygodniu mój wiciokrzew udało się postawić. Było bardzo ciężko, ale udało się.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu :) Lubię krokusy i co roku dosadzam nowe. Ostatnio budzące się 2 byliny musiałam wykopać bo okazało się że żyją (a po sadzeniu w zeszłym roku jakby zniknęły) zdążyłam już posadzić w tych miejscach róże, na razie poszły do doniczek: ostróżka (biała) i tojad. Dziękuję i pozdrawiam :)

Marysiu zbieram krokusy i sporo ich nasadziłam, ale chyba z czasem jednak się trochę rozrastają :)

Lidziu to miło że podoba Ci się :) Hiacynty Blue Jacket sadziłam zeszłej jesieni, one zbierają się do kwitnienia, są jaśniejsze. Niedługo wstawię zdjęcie. Super że wiciokrzew ocalał :)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alleluja! Pogodnych Świąt Wielkanocnych.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Olu :wit
Widok pięknie kwitnących roślinek w Twoim gródku zapiera dech-bardzo ładna sesja ;:138
Pozdrawiam i życzę dobrego wypoczynku :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Olu :wit . Przepiękne wiosenne zdjęcia pokazałaś i dziękuję za życzenia ;:196 . Ja też przesyłam najlepsze świąteczne życzenia może trochę spóźnione ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

A , jeszcze dodam ,ze to co u mnie widziałaś to faktycznie dymka i większy to czosnek. Cebula się zimna nie boi, potrafi przezimować w gruncie, to nie zwlekaj i sadź :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arkadiusie witaj :) cieszę się że chcą rosnąć, czasem coś się nie uda (np. przesadzanie), ale bilans wychodzi na plus w uprawie.

Ewelinko dziękuję, w sumie chyba ładną wiosnę mamy :) Przyznam że w realu bardzo mało jest kolorowych ogrodów, a szkoda bo w takich każda pora roku jest podobna.

Karolinko dziękuję :D A właśnie dymkę uprawia się na cebulę czy tylko na szczypior? Moja w zeszłym roku mało przyrosła.

Hiacynt Blue Jacet
Obrazek

i tu 3 razem, dwa w tle po bokach to inne
Obrazek

A tu Blue Jacket w tle za amarantowym hiacyntem
Obrazek

Rośnie on tu wraz innymi kwiatami i krzewami
Obrazek

piesek idzie moją ścieżką dochodzeniową do nasadzeń, to miejsce które zagospodarowałam to spory prostokąt.
Obrazek

Jest tu kilka pierwiosnków.
W rogu po lewej stronie rośnie świecznica Brunette, obok niej jest wrzosiec,
czy pusta przestrzeń pomiędzy nimi będzie dobra dla azalii japońskiej
(przywiozłam ją z ostatnich targów ogrodniczych w Lubaniu)?
Obrazek

..lekarski kwitnie jako pierwszy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Poniedziałek Wielkanocny spadło sporo śniegu, pod którego ciężarem legły tulipany, stąd ich wykrzywiony pokrój.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Dziękuję za zdjęcia hiacynta 'Blue Jacket'. Też go mam, a obok rośnie "Blue Pearl'. Obie odmiany mają kwiaty w podobnym kolorze i bałam się, że zamieniłam znaczniki, ale dzięki Twoim zdjęciom okazało się, że oznaczenia są na miejscu.
Jak uprawiałam jeszcze warzywa, to dymkę sadziłam na cebulę, a na szczypior wysiewałam cebulę siedmiolatkę.
Wydaje mi się, że miejsce obok wrzośca będzie dobre dla azalii japońskiej. To rośliny, które mają podobne wymagania. Azalia powinna rosnąć w miejscu osłoniętym, a ten wymóg też chyba będzie spełniony, bo niedaleko rośnie szpaler iglaków.
U Ciebie taka piękna wiosna, a u mnie śnieg i mróz zniszczył większość kwiatów.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, śliczny masz ten nowy prostokąt i nie tylko. Jest kolorowo, sporo różności , pięknie ;:138
Olu ja dymkę sadzę dość wcześnie i to na cebulę. Kupuję dymkę malutką, szukam Wolską lub Sochaczewską i wsadzam. Czasem mam swoją kiedy zostaną mi maluszki. Taka dymka pięknie rośnie i są olbrzymie cebule, aż za duze, bo nie zje się taką na raz . A na szczypior posiałam kawałeczek na uboczu Siedmiolatkę i Szczypior. Rośnie przez wiele lat, więc ważne żeby gdzieś na boku gdzie nie przeszkadza. Tak też posiałam na stałe pietruszkę na natkę , są specjalne. Już dawno mam zielony szczypior, i zieloną pietruszkę :)
W moim regionie jest dużo targów kwiatów....Mam swoje Arboretum w WOjsławicach , które jest filią Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Wrocławskiego. Tutaj mało ,ze mogę cały sezon oglądać piękne , kwitnace rośliny to też mogę kupić praktycznie co chcę :) Mam też , trochę dalej , W pierwszy łykend lipca SWIĘTO KWIATÓW w Otmuchowie, tam to juz też cuda niewidy. A ,ze to blisko Czech to dużo też jest chechów w ten łykend. Poza tym mam duze markety gdzie są duże działy OGRÓD i też wszystko można kupić. Mieszkam na wsi i wszędzie muszę dojechać , ale takie wyprawy umilają letni czas :heja
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A, jeszcze jedno. Co to za rasa pieska, zdaje sie ,ze to moja ulubiona. Pokaż go kiedyś więcej i napisz jaki jest ? :wit
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu fajnie ze zajrzałaś, specjalnie dla Ciebie zrobiłam im sesję zdjęciową. Chyba wiem czemu z marnym skutkiem uprawiałam dymkę, ostatnio doczytałam i wyszło że albo za płytko albo za głęboko ją sadziłam. Szczypiorek mam wieloletni, a i wysieję w tym roku nasiona czosnkowego.

Karolinko dziękuję akurat na ten kawałek wychodzą okna, a kiedyś rosły tam ziemniaki, wolę obecny obrazek :D
Odmiana zapewne ma znaczenie, ja dotychczas stawiałam na czerwone cebule, w tym roku mam żółtą może to jest jedna z tych dwóch o których wspomniałaś. Mam też rozsadę cebulki exhibition. U mnie też rośnie taki wieloletni szczypior - na zielniku koło domu. O to sporo masz atrakcji ogrodniczych, super ;:333 Ja podobnie muszę wszędzie dojeżdżać, przynajmniej swoje ogrody mamy na miejscu :D

Z tego co udało nam się ustalić nasz pies jest mieszańcem foksteriera parson russell terrier i gładkowłosego. Jak większość terierów nie jest polecany dla małych dzieci i starszych osób.
Jest bardzo samodzielny, dość hałaśliwy i możliwe że przy tym bardzo czujny i uparty. Dogaduje się z większością psów, niecierpi kotów (niestety). Nadaje się na psiego terapeutę dla znerwicowanych psów, otóż nie reaguje na ujadającego zza płotu psa, a próbuje mimo wszystko nawiązać z nim przyjazny kontakt i zdarza się że pies po drugiej stronie zmienia zachowanie i udziela mu się spokój mojego psa. Jeśli chodzi o ludzi to zależy, jeśli ktoś boi się psów, albo nie właściwie się zachowuje to może mieć z nim problem, ale jeśli ktoś lubi psy i się ich nie boi to mój pies odda mu to samo :)
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie ta rasa ndaje sie na terapeutę dla innego psa. Mój Bąbel jak widzi psa na wiele metrow to ujada jak ściekły , poza tym jest strasznie szybko i przepada za nami. Śliczny ten Twój piesek, ale faktycznie dla znawców psich charakterów.Zawsze takie pieski mi sie podobały, pewnie byśmy sie dogadali :wink: Ja psy rozpuszczam , zero dyscypliny, chociaz umiem Bąbla przywołać do porządku:)
Miłej i ciepłej majówki życzę :) :wit
Moje Arboretum
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”