Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

He, he, Anka, to my takie same ślepce ;:306.
Moje liliowce, dotychczas dość niemrawe, w tym roku przestraszyły się rychłej śmierci przez ususzenie i pączków narobiły na potęgę :shock:.

Dorotko, skalnymi mogę się z Tobą podzielić, ale też jeszcze nie teraz... Szczegóły u mnie lub u Ciebie.

Przedwczesna była moja radość z deszczu ;:174, już znowu sucho i spiekota ;:222 .

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Aniu, wybacz prywatę. ;:196
Jagoda, napisałam PW. ;:180
U mnie też spiekota taka, że trudno nawet w domu wysiedzieć. A rośliny mdleją i czekają na deszcz.
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Dorota - ja aparat mam ustawiony na automat i 'sobie pstrykam' :oops: . Potem jak zmniejszam zdjęcia, to tylko ewentualnie przyciemniam, bo reszty opcji nie dotykam, ale też nic nie robię, żeby się nauczyć; tak już mam :tan . ..." Nie mówię, żem jest gamoń, lecz i nie dupa, też bym napisał Dziady, gdybym się uparł"... . Jakoś się nie upieram ;:306 .
Skalniaki są mi tematem całkowicie obcym - 'za' małe, 'za' mikre i w ogóle 'za' - nie chcę ;:185 . Dłubanina ;:222 .
A prywatę, ostatecznie mogę... ;:168 .

Jagi - ważne, że podlało, przez chwilę było chłodniej i przyjemniej, a że znowu skwar?, przecież to lato :;230 . Wiem, wiem, oberwie mi się, ale tylko się przekomarzam - tu akurat mam skojarzenie na zmianę swojej niemałej osoby - w komara, brrr :!: , chlap i mnie nie ma ;:oj . Już wolę swoją aktualną powłokę ;:65 .
Mogę nazwać swój wątek, wątkiem jednej róży, ale to jest mój wątek ;:173 .
Obrazek
zdjęcie zrobione rano, później wpada we fiolet
Obrazek
Ta juka, jak Twoje Jagi liliowce, zakwitła, bo jej koleżanki poszły w ub. roku na kompost.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
;:170 ;:170 ;:170
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz to samo zdanie nt skalniaków! ;:306 Nie wytrzymałam tej dłubaniny i zlikwidowałam!

Masz świetne odmiany liliowców! podziwiam wszystkich, co mają tyle odmian. Ja też mam kilka, ale skromnie.
Ten bladopomarańczowy pod powojnikiem jest uroczy!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Czy ta różowiutka to the fairy? Kupiłam taką różowiutką nn jako okrywową i mam podejrzenia,że to fairy .Moja domorosła the fairy jest bardziej różowa, cukierkowa a ta blada...lubię taki kolorek!
Normalnie się topię w domu...idę popływać we wannie ...Obrazek
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie - Miłka, lubię oglądać skalne rośliny, ale nie u siebie ;:224 . Liliowce kwitną średnio, ale jeszcze sporo w zapasie - mam nadzieję, że już więcej pąków nie padnie ;:174 . Dla mnie to bezobsługowe rośliny :tan .

marpa - Maryniu, patrząc wczoraj na prognozę, współczułam Ci dzisiejszego dnia, tym bardziej, że wcześniej pokazywali burze na Waszym terenie i myślałam, że upał odpuści ;:222 .
Tak, to The Fairy, ma sporo lat i faktycznie jest bladoróżowa; kwitnie do mrozów. Taki bukiecik na wejściu do ogrodu.Przez te moje płoty i płotki brakuje mi jakby przestrzennego spojrzenia na ogród, bo wszystko jest w jakiś ramach. To jednak mniejsze zło, niż mieć wszystko stratowane.

Rozpadało się wreszcie - hura ;:138 ;:138 ;:138.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Pysznogłówki widzę że we wszystkich ogrodach już kwitną.
Ja popełniłam błąd bo moje w cieniu rosną, i nawet jeszcze kwiatów nie zawiązały.
Chyba przyjdzie mi je przesadzić, choć nie bardzo mi się chce.
Oczko z liliami wodnymi masz przepiękne ;:167 Miód malina ;:215
A co to tam za kawałek futerka na pierwszym foto?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza, futerko, to mój 'kolega', który chodzi za mną w ogrodzie krok w krok.
Obrazek
Pysznogłówkę powinnaś przesadzić w słoneczne miejsce i dobrze nawozić, bo jest 'żarta' i wokół zabiera azot. Mało mam takiego miejsca, ale lubię ją bardzo, bo pięknie pachną liście, a poza tym jest czerwona :heja .
Zastanawiam się, ile lat ma to oczko, ale myślę, że ponad 15 ;:224 . Co jakiś czas robię generalne wyrywanie roślin przybrzeżnych, bo rozrastają się niemożebnie, ale dzięki nim, mam czystą (relatywnie) wodę ;:173 . Nigdy go do dna nie czyściłam , w przeciwieństwie do poprzedniego. Tamto było za małe i to , co wpadało do wody, po prostu gniło. Tu, biotop sobie radzi.
Obrazek
kosmos czekoladowy; on na na serio pachnie czekoladą ;:108
Obrazek

moje ulubione trójsklepki - zimy niby nie było, a część odmian zginęła ;:145
Obrazek
Pozdrawiam Ania
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Za kosmos - brawka ;:63
Myślałe,że on jest zmyślony,a tu sie okazalo,ze nawet kwitnie :!:
Ja robię podchody /drugi rok / do siarkowego ale czekoladowy bardziej rarytny ;:108
Resztę też widziałem :!:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coraz więcej fajnych zdjęć Aniu ;:433 ;:433 Moja czerwona pysznogłówka w cieniu i jeszcze nie kwitnie a liliowej chyba nie widzę ;:131 ...Białej już od 2 lat nie widzę ;:173 ...trójsklepki też zniknęły ale one to takie rośliny pod obiektyw tylko ...najlepiej na fotkach wychodzą... :)
Kosmos czekoladowy miodzio! ;:333
Popadało i ochłodziło się mam nadzieję, że na działki doszło, chmury w tamtym kierunku poszły...popołudnie przespałam !

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Chylę czoła !
Tyle mnie nie było a tu takie kolory ! ;:167 Szczególnie te różane i żurawkowe :uszy
Tak myślałem o Therese Bugnet , coraz bardziej podobają mi się te stare odmiany te pachnące ;:215 ale Tereska taka wielka ! Chyba będę ją ciąć mocno ;:224 Czyżby ta morelkowa to Compassion ?
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pospałam trochę w dzień ;:19 , to mogę posiedzieć dłużej ;:108 . Pogoda była wybitnie do leżakowania i to w domu, bo na zewnątrz był zaduch, dokąd nie zaczęło padać. Za długo nie popadało, ale dobre i to, bo chociaż się ochłodziło.
slanka-flora - Sławku, ani jeden kosmos siarkowy nie pokazał się po wysianiu całej paczki, a taki ma piękny kolor ;:145 . Kosmos czekoladowy, inaczej 'atrosanguineus' jest fajną roślinką, ciekawostką kolorystyczną i zapachową. Niestety, nie jest byliną, jak niektórzy podają, ale ma kłącze, które można przechować w suchym torfie i wysadzić do gruntu po majowych przymrozkach. To tak w skrócie to, co wyczytałam z netu. Spróbuję go przetrzymać i zobaczymy ;:7 .

marpa - Maryniu, ja dzisiaj znalazłam przysłowiowy 'włos w robocie', czyli nie robiłam zupełnie nic :oops: . Cóż, czasem tak mnie najdzie ;:222 . Kosmos nie miodzio, tylko czekolada ;:306 .
Dziękuję za pochwały, ale moje zdjęcia zależą od tego, co kwitnie :;230 .

mati1999 - Mati, masz rację, róża to Compassion. Tylko ona ma tak klasyczną urodę i z nią wychodzą ładne zdjęcia ;:108 .
Mati, chyba masz sporo terenu; ja Therese Bugnet widzę rozłożoną jak tulipan na dużej przestrzeni. Ona wydaje nowe pędy ze środka, które w tym samym roku, jesienią kwitną. U mnie pędy mają ponad 2 m, a daję słowo, że najmniej o nią dbam, bo nie ma takiej potrzeby.

Nie da się z bliska wyłapać czerwieni tego floksa ;:224
Obrazek
uparłam się, że zrobię tej wrotyczy zdjęcia kwiatków, które mają wielkość łebka od kolorowej szpilki
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

No proszę, nie dość że piękne oczko, to jeszcze praktycznie bezobsługowe ;:333
Trójsklepkę mam i ja, ale u mnie jeszcze nie kwitnie, sadzona w tym roku z kłącza. Mam nadzieję że jeszcze się rozhula.
Ty masz kosmos czekoladowy, pachnący czekoladą, a ja ostatnio widziałam miętę czekoladową i faktycznie miała smak ciemnej czekolady ;:oj
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podoba mi się ten czerwony powojnik ;:215 . Dzisiaj pogoda tak wpływała na organizm, że też nic nie robiłam a po obiedzie pospałam, co mi się nigdy nie zdarza (choć wpływ mógł mieć także wypity do obiadu cydr ;:306 ).
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to mamy ochłodzenie ,przyjemnie będzie można coś podziałać ! Po 20 .07.kolejna fala upałów podobno! ;:oj Wolałabym takie 25 st.jak dzisiaj u mnie....Zaraz ;:71 Oby tylko chęci do pracy mnie nie opuściły ! :)

Miłego dnia!

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”